Így szívatják az Országgyűlésben a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökét

Szász Jenő. Fotó: Fazakas István/hvg.hu
Szász Jenő. Fotó: Fazakas István/hvg.hu

Hivatalosan még sosem jelent meg annyi kritika a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) tevékenységéről, mint ami az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának 2015. április 13-i üléséről készült jegyzőkönyvében áll.

A kutatóintézet elnöke, az erdélyi származású Szász Jenő eredetileg az általuk kidolgozott, „Kárpát-haza fejlesztési rendszer” nevű stratégia bemutatása céljából jelent meg az Országgyűlés előtt, azonban a bizottság egyik tagjával, Szávay Istvánnal (a Jobbik alelnöke, egyben Nemzetpolitikai Kabinetjének elnöke) hosszas és sokszor egészen humoros szóváltásba keveredik.

A jegyzőkönyv azért érdekes, mert a magyar kormány egyik legfontosabb háttérintézményeként működő NSKI-ról eddig viszonylag kevés információval rendelkeztünk: az intézet kezdetben nem volt megtalálható a hivatalosan megadott székhelyen, a közelmúltig nem volt honlapja, és bár tevékenységi beszámolója számos kérdést vetett fel, a Szász Jenő által vezetett intézmény rendszerint hárította az újságírói kérdéseket.

Szász Jenő először kényszerül érdemi választ adni

Mindeközben pedig a szakma azt hangoztatta, a 2012 decemberében létrehozott, több, mint 1 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodó NSKI egy fantomintézet, a Kárpát-medencében működő kisebbségkutató műhelyekkel hivatalos kapcsolatot nem tart fenn, a beharangozott projektjei csendben feledésbe merülnek, munkatársai között pedig elvétve sem lehet kisebbségkutató szakembereket találni.

Szávay módszeresen szembesíti Szász Jenőt számos kritikával, Szász pedig – valószínűleg először – kénytelen érdemi választ adni azokra. Alább a jegyzőkönyvből idézünk. A könnyebb olvashatóság érdekében a hosszú hozzászólásokat tematikus blokkokra bontottuk, és az alcímezés is tőlünk származik. A mellékelt jegyzőkönyvben az eredeti szövegkörnyezetben is lehet olvasni a vitát.

Hogy is áll az NSKI költségvetése?

SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): “(…) Mi azért egyszer-kétszer elég karcos véleményt fogalmaztunk meg az intézet működésével kapcsolatban az elmúlt időszakban, és én ezt most nem megismételni szeretném, hanem inkább egy-két dologra rákérdezni, többek között első körben arra, hogy az intézet költségvetése hogy áll.

Az elmúlt években rendre azzal találkoztunk, hogy több 100 millió forint gyakorlatilag visszakerült a költségvetésbe azért, mert az intézet nem tudta ezt hatékonyan elkölteni, illetve voltak kormányzati zárolások is, erről nyilván nem önök tehetnek. Minket inkább jobban érdekel az, hogy elnök úr miben látja annak az okát, hogy van egy meglehetősen nagy költségvetése az intézetnek, 1,2-1,3 milliárd forint, és sok 100 millió forintot nem sikerült értelmes célokra elkölteni.

Ennek nyilván kell hogy legyen valami oka, miközben számos fontos nemzetstratégiai célra nem vagy nem elegendő forrás jut; teszem hozzá azt, hogy a Fidesz-kormány most a külhoni magyar családoktól vette el az oktatás-nevelési támogatás egynegyedét. Az önök által visszautalt több 100 millió forintból lehetett volna ezeket a veszteségeket például csökkenteni, bár természetesen ez nem az önök felelőssége.

Egy ilyen általános, elvi kis kérdést hadd tegyek föl elnök úrnak, ha szabad, ez pedig az lenne – akár túllépve az oktatás-nevelési támogatáson –, hogy ha elnök úr dönthetne 3-400 millió forint elköltéséről szabadon, akkor azt mire fordítaná, milyen nemzetstratégiai célra?

Egyébként a Nemzetstratégiai Kutatóintézet költségvetésének megfaragását én nem rosszindulatból javasoltam az idei költségvetés vitájánál, hanem pontosan azért, célzottan és tudatosan az oktatás-nevelési támogatások kipótlására, ezt szeretném jelezni.”

SZÁSZ: „(…) higgye el, hogy nincs olyan intézményvezető, így jómagam sem az a fajta vagyok, akitől, ha költségvetési forrásokat vonnak el, annak örülne. Sőt nem is kezdeményeztem magam soha ilyet, tehát a költségvetési zárolások érintették mindig az intézetünket.

Olyan esztendő is volt, amikor 460 millió forintot vontak el elsőéves működésünkben, a második éves működésünkben 100 millió forintot vontak el, tehát annyival kevesebből kellett gazdálkodnunk.

Most, az idén 1,2 milliárd forintos költségvetésünk van, mert sajnos a tavalyi elvonás bázisértékként került beépítésre, s ezért 100 millióval kevesebb pénzből vagyunk kénytelenek gazdálkodni.”

Mikorra töltik fel az intézet állományát?

SZÁVAY: „(…) Mennyire sikerült feltölteni az intézet állományát? Ez lenne a következő kérdésem, ugyanis továbbra is csak egy egy évvel ezelőtti állománytábla áll rendelkezésünkre, mert a Nemzetstratégiai Kutatóintézet meglehetősen hiányos honlapján erről nem tudunk tájékozódni.

Egy olyan állománytábla van csak ott, amit perrel fenyegetve adtak ki önök az atlatszo.hu-nak. Elvileg a kormányrendelet 100 státuszról beszél meg egy székelyudvarhelyi irodáról, de gyanítható, hogy idáig még nem sikerült eljutni. Ezért kérdezem, hogy hogyan állunk ez ügyben, illetve mikorra várható ezeknek a státuszoknak a betöltése. (…)”

SZÁSZ: „(…) Jelen pillanatban 86 fővel dolgozunk, a kérdésére konkrétan válaszolva. (…)”

Monty Python-filmbe illő, abszurd rendezények

SZÁVAY: „(…) Amit kicsit nehezen értünk továbbra is, csak erről sem volt még módom és lehetőségem elnök urat megkérdezni, hogy kutatóintézetként, magukat tudományos kutatóintézetként meghatározó intézményként miért gondolják, hogy mangalicafesztivállal, focitornával vagy mikulásünnepséggel kell foglalkozniuk?

Nem kétségbe vonva ezek fontosságát, nyilván nem arról van szó, hogy nem fontos adott esetben, főleg a mostani helyzetben, mondjuk, a kárpátaljai gyermekeket és családokat segíteni, de miért egy tudományos intézet feladata ez?

A székely bálról nem is beszélve, ami már tényleg egy Monty Python-féle abszurd humor jelenete lenne, hogy székely bált rendez a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a Várkert Bazárban, ez tényleg megmosolyogtató már önmagában is. (…)”

A mangalica-tenyésztés stratégiai szempontjai

SZÁSZ: „Hogy a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének az együttműködésére miért szerveztünk konferenciát? Stratégiai szempontból, képviselő úr, mert többek között a szomszédos országok területéről, az ott élő többségi nemzet részéről megfogalmazódott, például az a törekvés a románok részéről, hogy a mangalica nem hungarikum, hanem román tenyészállat, tehát román érték, és a mangalica, mint faj, gyakorlatilag mint hungarikum, veszélybe került.

Az országos tenyésztők ezért fordultak hozzánk, hogy mit tudunk tenni annak érdekében, hogy ezt a veszélyt kivédjük, leépítsük vagy egyáltalán tudunk-e hozzátenni valamit mi, mint Nemzetstratégiai Kutatóintézet ehhez a kérdéshez.

Mi azért szerveztük meg, azért volt egy konferenciánk velük közösen, velük kapcsolatosan, hogy a magyarországi országos mangalicatenyésztők szövetsége a külhoni gazdaszervezetekkel közösen alapítsa meg az európai mangalicatenyésztők szövetségét annak érdekében, hogy ennek a kérdésnek a zászlóvivője mindig Magyarország legyen. Ez volt benne a stratégiai gondolat.

Az, hogy rosszindulatú újságírók – és nagyon sajnálom, hogy képviselő úr ilyen felületesen közelíti meg ezt a kérdést – ezt próbálták másként megfogalmazni, azt én csak sajnálni tudom, mert egyébként ez ma egy komoly kihívás, hogy például a románok ezt a kérdést kisajátítják-e, vagy hogy milyen kárt okoznak a magyarországi és egyáltalán a magyar gazdáknak itt, a Kárpát-medencében, ami a mangalicatenyésztést illeti. (…)

Focitornával az autonómiáért

Ha egy ilyen ügyhöz mi hozzáállunk, akkor annak igenis komoly tartalmi motivációja van. Mint ahogy például az Autonómia Kupa focitorna megszervezésében is azért vállaltunk szerepet, mert a Székely Nemzeti Tanács szervezte meg azt három alkalommal. Tavaly és tavalyelőtt azért álltunk mellé, mert időnként ez pénzbe is szokott kerülni, és sehonnan máshonnan nem kaptak támogatást.

Ez a focitorna, amelyről a képviselő úr szólt, a Székelyföldi Autonómia Kupa, ez a hivatalos neve. Gyakorlatilag a focitornán keresztül népszerűsítettük az autonómiát, és egyébként a Nemzeti összetartozás bizottságának az elnöke, házelnök úr szerepvállalásával – mikor, ki volt ennek a védnöke vagy fővédnöke – mi közösen szerveztük meg.

Székely bál: nemzetmarketing

A székely bált is említette a képviselő úr. Többek között azt azért szerveztük meg, mert én fontosnak tartom azt a fogalmat, azt a nemzetstratégiai fogalmat, hogy nemzetmarketing. Bizonyára fontos a külügyi tevékenység, a diplomáciai is elengedhetetlen, de vannak más eszközök, amivel a nemzet érdekében vagy jelen esetben egy-egy közösség érdekében föl lehet lépni.

A székely bált vegye úgy, mint egy olyan marketingeszköz, mellyel egy közösségre föl lehet hívni a figyelmet. Akkora nyilvánosságot a székely ügy, a hertelendyfalvi, a székelykevei székely közösség semmiben nem kapott az elmúlt több mint húsz esztendőben, amióta szabad világban élünk, mint a székely bál kapcsán, mert az egyik kedvezményezetti közösség egyébként a Belgrád alatt 20 kilométerre élő hertelendyfalvi székely közösség és az ott működő Tamási Áron Egyesület volt. (…)”

Miért nem nyilatkozik a sajtónak? És miért hiányos a honlap?

SZÁVAY: „(…) Személyes kérdésem, elnök úr, mert más nem tudta feltenni, hogy miért nem nyilatkozik elnök úr online hírportálnak? Az atv.hu elől elszökött az egész intézet tavaly, gyakorlatilag kényszerszabadságra vonultak, és utána elnök úr azt mondta, hogy online hírportálnak nem nyilatkozik, ami azért meglehetősen furcsa, de lehet, hogy ennek is van valami oka.

Technikai kérdés, hogy miért csak regisztrált felhasználók érhetik el a honlapon lévő anyagokat, már azokat, amik fönt vannak, mert elég sok nincsen fönt, például a most tárgyalt anyagokat sem találtuk meg a honlapon. A rubrikája megvan, a borító fel van tüntetve, de az anyagok nincsenek feltöltve, ennek kíváncsi lennék az okára. „Munkatervek és fejlesztési javaslatok” címszó alatt van néhány dokumentum, munkaterv 2013-14-re és a most tárgyalandó két stratégia, de egyiket sem lehet megnyitni, nem lehet letölteni. ”

Legalább ne tőlünk kapja meg a román kormány

SZÁSZ: „(…) Nem is szeretném sorolni ezeknek a sorát, hogy az atv.hu mit ír vagy mit nem ír, de úgy általában a honlapunkkal kapcsolatosan elmondanám, hogy képviselő úron kívül csak dicséreteket kaptunk a honlapunkkal kapcsolatosan.

És azért nincs feltétlenül minden dokumentum részletesen rajta, mert azzal az erővel például megküldhetnénk a román kormánynak, a szlovák kormánynak vagy mindenki másnak is. Én azt gondolom, hogy például szándékosan nem tettük fel a Kárpát-haza fejlesztési koncepciót, mint dokumentumot a honlapra, hogy legalább ne tőlünk kapják meg közvetlenül.

Aztán vannak mások, akik ezt az információt kiszolgáltatják, ám tegyék meg a saját lelkiismeretük szerint, és ezért lehet csak regisztrációval hozzájutni bizonyos információkhoz. Többek között a stratégiakoncepció és nagyon sok tanulmányunk ebbe a kategóriába tartozik, és én ennek a felelősségét vállalom, tudatos döntés, ezt vállalom.

Nemzetstratégiai ügyekben ne kelljen a sajtó kérdéseire válaszolni

Sőt, én képviselő úrtól azt kérem, hogy egy olyan törvényt kezdeményezzen, hogy például a Nemzetstratégiai Kutatóintézet ne legyen köteles minden egyes információról újságírói kérdésre választ adni.

Ugyanis nem tudom, sőt tudom, hogy időnként az atlatszo.hu nevében milyen erdélyi újságírók tesznek föl kérdéseket, akikről van tapasztalati tudásunk, az elmúlt 15-20 év kapcsán valamiféle ismérvünk, és nem vagyunk arról meggyőződve, hogy a neki kiadott válasz csak őt érdekelte, vagy az általa feltett kérdésekre a válasz csak őt érdekelte.

Sőt élünk azzal a gyanúperrel egyes újságírók esetében, hogy más érdekeket képviselnek, mint a magyar nemzet érdekei, ezért én azt gondolom, hogy érdemes volna ezt megfontolni, hogy például ezen válaszadási kötelezettség alól valamifajta mentesítést legyen, vagy hogy például a nemzetstratégiai kérdéseknek legalább bizonyos kategóriája érdemelne-e ilyen védelmet vagy sem. Én inkább ebből a szempontból kérem a képviselő úr és a bizottság segítségét. (…)”

Miféle stratégiai együttműködési megállapodások?

SZÁVAY: „(…) Az SZMSZ-ük (Szervezeti Működési Szabályzat – szerk. megj.) szerint – ezt a miniszteri utasítás tartalmazza – március 31-ig kell javaslatot tennie elnök úrnak konkrétan a miniszterelnök részére az éves munkatervről.

Tekintve, hogy két héttel elmúlt ez a határidő, szeretném kérdezni, hogy megtörtént-e ez a javaslattétel, és hogy a 2015-ös munkaterv mikor lesz elérhető. És ami megint furcsa, főleg úgy, hogy külön munkatársakat foglalkoztatnak elvileg a tudományos műhelyekkel való kapcsolattartásra, ami kicsit rejtélyes is számomra, hogy mit csinál két főállású ember úgy, hogy van 16 stratégiai együttműködési megállapodás a honlap szerint, de ehhez semmilyen konkrét szöveg nem párosul. Miről szólnak ezek a stratégiai megállapodások és ezek a honlapok miért nem elérhetőek? (…)”

Közzéteszik a megállapodásokat

SZÁSZ: „(…) Természetesen mi minden munkatervet és beszámolót időben leadunk a munkáltatónknak, az is a dolgunk, hogy ezt megtegyük, ebből a szempontból az intézetünk jól teljesít és a kormányzaton belül kellő presztízsnek örvend.

Ez nem azt jelenti, hogy például azoknak a kérdéseknek a megválaszolásában, amit itt Molnár György igazgató úr is megfogalmazott, ne volna szükség további segítségre, ezért mi a bizottság tagjaihoz úgy fordulunk, mint akik konstruktívan kívánnak bennünket segíteni.

Egyébként a stratégiai megállapodások kiemelten egyetemi központokkal vagy olyan további kiemelt magyar nemzeti intézményekkel történtek, amelyeknek az együttműködése szükséges annak érdekében, hogy összefüggő hálózatokról, Kárpát- medencei hálózatokról beszéljünk.

Annak a közzététele semmiféle akadályba nem ütközik, ezt a hiányt természetesen szívesen pótolni fogjuk, hogyha ez így van, ahogy ön mondja, hogy nincs rajta, akkor feltegyük.”

Mi lesz ezzel a nemzetpolitikai koncepcióval, ha bukik a Fidesz?

SZÁVAY: „(…) Ami a Kárpát-haza fejlesztési koncepciót illeti, két kifejezést hadd emeljek ki abból, amit mondtak. Sütő úr beszélt kiteljesedő nemzeti együttműködésről, Molnár igazgató úr pedig programpartnerség-finanszírozásról.

Az a baj, urak, hogy ezek olyan kifejezések, amik sokszor csak szavakban léteznek. Nincs kiteljesedett nemzeti együttműködés akkor, amikor a kormányzat az elmúlt öt évben pártpolitikai szintre süllyesztette a nemzetpolitikát, nincs kiteljesedő nemzeti együttműködés, programpartnerség és finanszírozás akkor, amikor önök úgy akarnak vagy olyan hosszú távú nemzetpolitikai koncepciót szeretnének gyártani, működtetni, ami mögé a kormány még csak a minimális szinten sem törekszik arra, hogy valamilyen politikai konszenzust tudjon teremteni.

Azt a kérdést pedig nyilván senki nem teszi fel magának, főleg akkor, amikor 20-30 éves koncepciókról beszélünk, hogy mi lesz a Fidesz után? Mi lesz akkor, ha valamilyen politikai váltás fog Magyarországon történni – aminek lehet hogy van esélye, lehet hogy nincs, én ebbe most nem akarok belemenni, főleg nem elbízni magunkat, vagy senki másra vagy aktuális ügyekre utalni, mert ezt nem kívánom –, pusztán azt szeretném megkérdezni, hogy 20-30 éves koncepcióban hogyan lehet úgy gondolkozni Magyarországon, hogy a kormányzó pártnak szándékában sincs minimális nemzetpolitikai, politikai konszenzust tenni ezek mögé a tervek és stratégiák mögé? (…)

Tévút a székelyföldi gyermekek románul tanítása

Többen utaltak az uniós források felhasználására. Én ezt teljes tévútnak tartom, elnök úr, tévútnak. Pontosan olyan tévút ez, amikről beszéltek, mint a székelyföldi gyerekek románul tanítása. Ez egészen egyszerűen, ne haragudjanak, nem a magyar állam feladata. A magyar államnak az lenne a feladata meg a magyar diplomáciának, mint ahogy ezt nem teszi, hogy olyan helyzetet teremtsen, olyan külpolitikát folytasson, hogy a román államtól ezeknek a feladatoknak az elvégzését kikövetelje.

Ez pontosan olyan tévút, mint amibe akkor kerültünk bele, amikor elkezdtünk a határon túl magyar egyetemeket alapítani és finanszírozni, ahelyett, hogy a környező országokat győztük volna meg, bírtuk volna rá, hogy ezeket a feladatokat megcsinálják, mert ez az ő dolguk lett volna. Ez azt jelenti, hogy ezekről a kérdésekről mi önmagunk lemondunk.

Az uniós források jórészt, specifikusan Magyarországra kell, hogy vonatkozzanak, ezeket nem külhonban kell felhasználni, hanem a diplomáciának kell elérnie, hogy Románia vagy Szlovákia adott esetben a magyar közösség érdekében is használja fel az ott elérhető uniós forrásokat, amiért mi is tudunk lobbizni. (…)”

Brüsszeli források a nemzetegyesítés szolgálatában

SZÁSZ: „(…) Ami az uniós források kérdéskörét illeti, nagyon rosszul esett a felvetés, 2004. december 5-ét idézte nekem, képviselő úr, hogy a magyarországi uniós forrásokat csak Magyarország, kizárólagosan Magyarország területére használjuk föl, már csak azért is, mert matematikailag lehetetlen az uniós forrásokat 100 százalékban lehívni.

Ez egyetlenegy országnak sem sikerült még az Európai Unió történetében, és én azt gondolom, hogy ha az uniós forrásokhoz a nemzetegyesítés szempontjából közelítünk és megadjuk azt a többletlehetőséget, hogy ilyesfajta elképzelések is napvilágot lássanak, és a brüsszeli forrásokat a nemzetegyesítés oltárára vagy szolgálatába tudjunk állítani, akkor annyival kevesebb pénz marad Brüsszelben, mint amennyivel több pályázatot nyújtottunk be közösen, akik a nemzetegyesítés ügyét szolgáljuk. (…)”

A romántanítás a román állam dolga

SZÁVAY: „(…) Itt most megint elbeszéltünk egymás mellett, mert ennek én nem a hasznosságát vitatom, elnök úr. Itt két dolog van. Szerintem egész egyszerűen ez nem a magyar állam dolga, és ezt szeretném ismét hangsúlyozni, ez nem a magyar állam dolga. Azt, hogy a románt idegen nyelvként tanulják az erdélyi magyar diákok, ezt a román állam dolga lenne biztosítani.

Magyarországnak meg az lenne a dolga, hogy ezt elérje a román államnál, és nem az, hogy átvállaljon folyamatosan feladatokat a románoktól. És itt meg felmerül a másik kérdés, amivel egyébként meg joggal kritizálták önöket a sajtóban meg más külhoni régiókban, hogy ha kitalálnak egy ilyet, akkor ez miért csak Székelyföldön működik, miért nem működik Erdély más régióiban, vagy miért nem működik a határon túl máshol. Például Kárpátalján is vannak ilyen problémák, sőt ott vannak kifejezetten ilyenek az ukrán érettségivel kapcsolatban. (…)

A székely gyerekek románul tanítása meg az egésznek a működését egyébként jól jelzi, az önök elvi hozzáállását, hogy ezt az ötletet úgy dobták be, hogy gyakorlatilag az égvilágon senkivel nem egyeztettek ezzel kapcsolatban, aki ebben érintett lett volna. Nemhogy a diákokkal, mert azokkal, mondjuk, kevésbé kell, de szülőkkel, tanárokkal, pedagógus szövetséggel, iskolákkal, politikai pártokkal, gyakorlatilag senkivel nem egyeztettek. (…)”

Érettségire való felkészítés

SZÁSZ: „(…) A székely gyerekek románul tanítását – egyébként nem a románul történő tanítását, hanem a román érettségire való felkészítését – azért tartom fontosnak, mert az elmúlt négy esztendő során az erdélyi magyar gyerekeknek 50 százalékát az érettségi rendszer elbuktatta, tehát 19 évesen a pályájukat derékba törte.

Az elbukott gyerekek 80-90 százaléka román nyelv és irodalomból bukott meg, akik sikeres érettségi hiányában nem tudnak továbbtanulni. Ettől még lehetnek ők nagyon jók matematikából, fizikából vagy akár lehetnek jó reál vagy humán beállítottságú emberek, lehetnek kiváló értelmiségi emberek, csak a román érettségi hiányában nem tudják folytatni a pályájukat.

Ezek a gyerekek szégyenükben nem Magyarországra jönnek, mert itt sincs érettségijük, hanem elmennek Dániába, Svájcba vagy más irányba mezőgazdasági munkát végezni és elveszítjük őket. Mi ezért tartottuk fontosnak, hogy őket egy barátságosabb, gyerekközeli módszertan mentén fölkészítsük.

Az eredményeink a következők: ameddig Hargita, Kovászna megyében a rendszerben érettségizőknek 50 százaléka – 51, illetve 52 százaléka – tett sikeres érettségit, tisztelt képviselő úr, addig a nálunk fölkészített gyerekek 82, illetve 83 százaléka érettségizett sikeresen román nyelv és irodalomból. Én azt gondolom, hogy az a plusz 30 százalék jelentős eredmény.

Az idén ennek megfelelően mi 800 gyereket kívánunk a két megyében fölkészíteni, ez az idén érettségiző gyerekeknek több mint egyharmadát teszi ki a két megyében. Ide a gyerekek felvételiztek, bejutottak, és azokat a gyerekeket vettük föl, akiknek esélyük volt, és akiket segíteni kellett.

Tehát fölmérés alapján nem a jó gyerekeket vettük föl, akiknek amúgy is sikerül az érettségijük, hanem éppen azokat, akik a felzárkóztatásra rászorulnak, szándékosan, annak érdekében, hogy a lehető legracionálisabban költsük el azt a kevéske pénzt, amit erre tudtunk fordítani, és én azt gondolom, hogy ez ebből a szempontból fontos.

Hogyha a román politika vagy a Romániában politizáló vezető politikai szervezet annyira jutott 25 év után, hogy a román nyelvet nem idegen nyelvként oktatják a gyerekeinknek, hanem gyakorlatilag erőszakosan, mint román nemzetállam, egy fiatal nemzetállam le akarja gyűrni a gyerekeink torkán az állam hivatalos nyelvét, és miközben a gyerekeink sikeresen érettségiznek angolból, de románból megbuknak, mert olyan a számonkérési rendszer, akkor én azt gondolom, hogy igenis nemzetstratégiai fontossággal bír, hogy mi áthidaló megoldásokat keressünk. (…)”

Az NSKI Kövér László politikai játszótere?

SZÁVAY: „(…) Önök sokszor elmondták, nagyon jó és nagyon helyes, nem az asztalfióknak kell gyártani terveket, csak látnánk azt, hogy a magyar kormányzat részéről is törekvés van arra, hogy ezeket a terveket elfogadja, a kormányzat ezek mögé rakjon valamiféle nemzetpolitikai vagy politikai konszenzust, és ne az legyen az egésznek a megítélése, ne úgy jelenjen meg a sajtóban meg a közvéleményben, mint ahogyan ma a sajtóban megjelenik, hogy Kövér elnök úr politikai játszótere gyakorlatilag a Nemzetstratégiai Kutatóintézet meg a környéke, amiből lehet jól hangzó terveket is csinálni, meg egyébként szabadon, kényünkre-kedvünkre lehet mindenféle haveri rendezvényeket finanszírozni.

Ezen túl kellene lépni, és akkor tényleg lesz értelme ezeknek a programoknak és tanulmányoknak, mint ahogy egyébként van, de nem véletlenül tartalmaz meglehetősen kevés konkrétumot, és nem rakja mögé azokat a megvalósíthatósági tanulmányokat, hogy valójában a magyar kormányzatnak és a magyar külpolitikának milyen lépéseket kellene megtennie annak érdekében, hogy azok a célok, amiket egyébként önök felvázoltak, elnök úr is felvázolt, hogyan fognak tudni megvalósulni. (…)”

Az autonómia kimaradt a koncepcióból

SZÁVAY: „(…) A területi autonómia, mint cél, ezt sehol nem olvastam az anyagban, erről viszont beszél a kormányzat, hogy akkor megfordítsam az előző logikát. Most már legalább odáig eljutottunk, hogy erről néha beszél a kormányzat, hogy az autonómia jó meg fontos, ugyanakkor ezekben az anyagokban, amit találtunk, egyfajta homályos utalgatás, gazdasági típusú önellátás van, de például területi autonómia nincs.

Lehet, hogy én nem találtam, mert látom elnök úr is nagyon elgondolkodott, de akkor cáfoljanak meg. Én például a területi autonómiát, mint célt, nem látom az egyik anyagban sem, hogy ennek a megvalósítás irányába kellene mennie, amely pedig egyébként feltételezi számos olyan pontnak és javaslatnak a megvalósulását vagy a könnyebb megvalósulását, amelyről egyébként beszéltünk. ”

Az autonómiával kapcsolatos felvetésre nem érkezik válasz

SZÁSZ: „(…) Hogyha megengedi, képviselő úrnak azt mondanám az autonómia kapcsán, hogy bizonyára nehéz olyan embert találni a Nemzetstratégiai Kutatóintézet élére, aki ennek a feladatnak, ennek a kihívásnak megfelel, de miniszterelnök úr abból a szempontból biztos, hogy jó döntést hozott, ha egy külhonból érkező embert kért fel az élére, mert akkor legalább hiteles, mert az az ember életvitelszerűen ott él, ott küzd, s ebből fakadóan van egy olyan tapasztalati tudása, amit másként nem is lehet megszerezni, csak ott élvén.

Ha ezt akár, mint szubjektív vélemény és érték, a képviselő úr elfogadja, akkor engedje meg, az autonómia ügyében azért ne válaszoljak önnek, mert az első autonómia nagygyűlésre Erdélyben, Székelyudvarhelyen került sor az én polgármesterségem alatt, 15-20 ezer ember részvétele mellett.

A Székely Nemzeti Tanács tisztségviselője voltam, vagyok, tehát mint olyan, én még a bőrömet is a vásárra vittem ennek az ügynek az érdekében. Anélkül, hogy esetleg elmondanám, miért biztos, hogy ott nehezebb ezt az ügyet képviselni, mint más pozícióból ezzel kapcsolatosan tanácsokat megfogalmazni. Tehát legalább az autonómia ügyében engedje meg, minden rosszindulatú gondolatát, ha nem is visszautasítom, inkább arra kérem, hogy képviselő úr gondolja újra. (…)”

Mi lesz ezekből a tervekből hosszú távon?

SZÁVAY: „(…) Ami viszont nem világos számomra, ez az anyag most így elkészült, ezt önök elfogadták, vagy ebből valami majd a parlament elé fog jönni, vagy a MÁÉRT vagy a KMKF elé fog jönni? Ezeknek a stratégiáknak mi lesz a további útja? Hogyha erről tudhatunk valamit. Ez megint lehet, hogy az én tájékozatlanságom miatt van, de talán nem lenne fölösleges egy-két mondatot beszélni arról, hogy ezekből az anyagokból hosszú távon mi lesz.”

SZÁSZ: „(…) a «Kárpát-haza fejlesztési koncepció 2030» címet viselő dokumentumot a MÁÉRT a támogatásáról biztosította. Gyakorlatilag minden külhoni magyar kérdést érintő ilyen dokumentum támogatása a MÁÉRT-ban vagy a KMKF- ben kerül megfogalmazásra, ezért a koncepciót a MÁÉRT-en, a nemzetegyesítés fejlesztési programját a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán terjesztettük elő, és mindkét záró dokumentumban tételesen olvasni lehet, hogy ezek a fórumok elfogadták. Egyébként képviselő úr azt a kézjegyével el is látta, úgyhogy köszönjük most utólagosan is, hogy támogatta. Az, hogy nem emlékszik rá, biztosan nem a mi hibánk. (…)”

Összeállította: Sipos Zoltán

Adományozd jövedelemadód 2%-át az Átlátszó Erdély Egyesületnek! Az adatlapon az adószámunk (CUI 33978083) és a bankszámlánk adatait kell feltüntetni, de a legegyeszerűbb, ha a szükséges formanyomtatványokat itt vagy itt letöltöd.

Az Átlátszó Erdély működtetésében nagyon nagy szerepük van a közösség adományainak. Csakis így, magánszemélyektől érkező kis adományokkal lehet elkerülni azt, hogy érdekcsoportok, hirdetők, szponzorok, tulajdonosok befolyást szerezzenek a tartalom fölött.

Azt is szeretnénk, ha minél több olvasónk adományozna havonta egy kis pénzösszeget az Átlátszó Erdély Egyesületnek. A pénzt PayPal-on keresztül (a doboz az oldal tetején, jobb oldalon) vagy közvetlenül a bankszámlánkra lehet utalni.

Bankszámla:

Asociatia “Atlatszo Erdely Egyesulet”

RO71OTPV200000913457RO01

SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA

Cod BIC: OTPVROBU

 • Rusz Péter
 • billy andy

  A bizottságnak egyetlen tagja van aki nem Fideszes(+KDNP) vagy Jobbikos. Egy MSZP-s. Nem volt jelen és nem is helyettesítették.

 • Tivadar Újlaki

  A sárgával kiemelt részekben Szásznak speciel igaza lehet, azaz megalapozott a gyanúja.

  • lebowski71

   Az egy béna terelés. Minden állampolgárnak betekinthetőséget kell nyújtaniuk, azért nincs fent anyag, mert nem is létezik, mert ez csak egy gittegylet, ez arról szól, hogy évente elbuliznak egy milliárdot.

 • trécsi

  “élünk azzal a gyanúperrel egyes újságírók esetében, hogy más érdekeket képviselnek, mint a magyar nemzet érdekei, ezért én azt gondolom, hogy érdemes volna ezt megfontolni, hogy például ezen válaszadási kötelezettség alól valamifajta mentesítést legyen, ”
  Ez a gyergyószetborzalmasról átjött román alig hogy áttolta a képét a határon, már is meg akarja mondani, hogy itt hogyan éljenek az emberek, és mit kérdezhessenek.
  Úgy tűnik annak idején rendesen elsajátította a Csaucseszku módszerét.

 • http://users.atw.hu/franknagy/ Ferenc Nagy

  Ne higgye a tanyasi paraszt nőverő, hogy olyan enyhe ítéletet kap, mint egy képviselő!

 • Irenaeus

  FELHÁBORÍTÓ, HOGY MINDEN A MAGYARSÁG ÜGYÉVEL FOGLALKOZÓ INTÉZETET “TÁMADNAK”! AKIK, A POLITIKAI ESZKÖZT HASZNÁLJÁK FEL A GYÜLÖLKÖDÉSRE ÉS A TÁMADÁSRA, AZOK A MAGYARSÁG ELLENSÉGEI! SZÁMUNKRA AZ ÖSSZEFOGÁS ÉS AZ EGYMÁS MEGSEGÍTÉSE A FONTOS! NE DÜLJÜNK BE AZOKNAK, AKIK EZT MEG AKARJÁK AKADÁLYOZNI!!

 • István Tamasi

  Mikor kezdődött a szíriai háború? – Tudomásom szerint kb 4-5 éve.
  Mikor kezdődött az oroszok katonai beavatkozása? – Emlékezetem szerint kb 1-1,5 éve.

 • Jozsef Kolowrat

  Na igen. Ha rosszul megy nekik konyorognek, ha jol akkor rohognek meg fenyegetoznek. A lakossagot sajnalni kell persze, de ez mar 5 eve igy megy es tuggyukkik erdekeben!!

 • Tekvando Felsőházy

  A szíriai orvos üzenhetne Obamának és a többi lázadókat dédelgetőknek is!

 • csaba

  Nem tudtam milyen kocsmát.Most esett le hogy olvastam.A drogtanya.Miért nem azt írták?

 • Shi Min Ho

  :))) Ez a mánia… “A fidesz fél, a zorbán reszket, a kormány retteg…” :)))) Tévedés, nagyon jól elszórakoznak. A ma közölt adatok szerint, a fidesz támogatottsága szépen nő a maszop és a kurcsánypárt folyamatos csökkenése mellett.
  Bezárták? Nagyon helyes, sokkal előbb kellett volna.

 • Egon Kántor

  Miez? Tokaj hímvesszeje?.

 • Jules Berstein

  Ezek a hülye ellenzékiek az álmaikat közlik a cikkeikben. Hála istennek egy szó sem igaz az egészből.
  A jobboldal és a Fidesz él és virul. Csak a hazaáruló bibsi söpredék álmaiban agonizál…..Szerintem fel kellene jelenteni őket a NAV -nál, engedély nélküli koldulásért, és illegális gazdagodásért…….Adót vajon mennyit fizetnek a sok hülye adományából?

 • Levente Csifó

  Alig várok egy új Hófehérke adaptációt Lupita Nyong’o- val a főszerepben, a ” színvak casting” jegyében

  • trollolo3

   Azért azon meglepődtem, mennyi színes karaktert játszottak el fehér emberrel. Innen nézve más a történet.

   • Maki Hakapeszi

    Mert nem találtak olyan négert aki el tudott volna játszani egy négert

  • Tankos

   Én arra is kiverném.

 • Nagy István

  Ha kétszínű festékem van, ami vörös és fekete,nem festhetem tele a botondomat (elnézést…köcsögömet) fehér szereplőkkel! Meg aztán ne keverjük már a jövőben játszódó sci-fi szereplőit egy ókóri görög mitológián alapuló történet szereplőivel! Mert az bár igaz, hogy az emberek akkor is jöttek-mentek migránskodtak, de ilyen szinten mint ma, büntetlenül és/vagy harc nélkül senki nem özönlött be sehova. De ismétlem: ez mitológia! Az idióták számára persze ez a sztori is kiváló alkalom egy kis nácirasszistafasisztázásra! Gratulálok!

  • http://anonymand.blogspot.com anonymand
  • zsíroskenyér

   Tudsz angolul? A cikk hivatkozását érdemes még elolvasni: “Large-scale portraits of Ethiopians made by Greek artists appear for the first time in the Hellenistic period and high-quality works, such as images on gold jewelry and fine bronze statuettes, are tangible evidence of the integration of Africans into various levels of Greek society” Tehát az afrikaiak több szinten integrálódtak az ókori görög társadalomba. Gratu a cikkírónak, szép találat :)

   • Maki Hakapeszi

    Mint rabszolgák.Lehet eztintegræciónak is nevezni.

  • Zsolt Zelman

   Annak azért illene utánanézni, hogy az ókorban “milyen szinten” és “büntetve vagy büntetlenül” mozogtak az emberek. Szerintem közel sem voltak ilyen mesterségesen formált nemzetállamok, a mozgás pedig inkább nagyobb volt mint gondolnánk.

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand
  • zsíroskenyér

   És ne feledkezz meg a fekete Jézusról sem!

   • http://anonymand.blogspot.com anonymand

    Menj, oszt járj utána magad.
    Azt csak úgy mellékesen kérdezem, hogy egy fekete (néger) Madonnának ugyan milyen lehetett a gyermeke?
    A fenti képsorral jelezni kívántam, hogy nem libsi találmány a fekete (néger) Madonna.
    Ja!
    És nem Soros Györgyé.

    • zsíroskenyér

     A kérdés jogos, de felteheted Európában is, ahol meg szőke, kékszemű Jézusok vannak, holott nem így nézhetett ki eredetileg. De itt egy fekete verzió:

     https://uploads.disquscdn.com/images/2567e2028a36b9a7baf52f6510a0231d806bf60e276b69154bc40743fc340ac3.png

     • Levente Csifó

      Pont erről van szó,Zeffirelli Jézusa sem volt hiteles. MLK-játssza fekete;
      Jézust-sémita;
      Heydrichet- Kenneth Branagh :-)
      Hogy nézne ki Mátyás király Eddie Murphy alakításában, vagy netán Mandela, Steve Martinéban?

     • zsíroskenyér

      És akkor azokról a filmekről ne is beszéljünk, amit a cikk jól összeszed, amelyekben fehérek játsszák el a nem fehér szerepeket. Röhelyes ez a Stumpf, de inkább kilóg a lóláb, ő is csak egy szarházi szélsőjobboldali patkány!

     • Bishop of Bath and Wells

      A történelmi alakoknál egy teljesen jogos, viszont az isteneknél azon háborogni hogy fekete vagy fehér, röhejes.

      Morgan Freeman kurva szórakoztató Jahve volt a Minden6óban, a többi istenség is lehet részemről akármilyen színű. Le van szarva.

      Viszont tényleg legyenek hitelesek a történelmi személyek, az árja Jézus már kicsit fárasztó, és ritka furán nézne ki egy fekete Churchill.

     • Tankos

      Jézus történelmi figura? Valami mesekönyvben szerepel tudtommal, bár lehet, hogy a rómaiaknak van hiteles feljegyzése róla? :)

     • http://anonymand.blogspot.com anonymand

      Köszi!

   • wereko

    Ezt szinkronizmusnak hívják a vallásban. Van óceániai nép ahol kék a Jézus mert előtte a tengeristent imádták.

    • zsíroskenyér

     Ma is tanultam valamit :)

 • Maki Hakapeszi

  Ha rákeresünk a görög kerámiákra,akkor azt láthatjuk,hogy az ókori görögök négerek voltak.A cikkíró szerint meg fekete márványból csak négereket lehet faragni.gratula a cikkhez.

  • zsíroskenyér

   Nem tisztem védeni a cikkírót, de a cikkből kiderül, hogy négerek is éltek a görög társadalomban, szindarabokban is szerepeltek. Tehát semmi új nincs abban, hogy most néger színésszel játszatják el Zeuszt. Bingó 😀 Én is gratulálok, benézted.

   • Maki Hakapeszi

    Sajnos tényleg nincs benne semmi új.
    Hogy rohadna meg az összes libsi szemétláda.

    • zsíroskenyér

     Ez új, már az Ókorban is liberálisok rendezték a színdarabokat? 😀

  • toportyán

   Másik meccset nézel,félázsiai elme már csak illen

 • zsíroskenyér

  Pontos cikk. Szomorű fejlemény, hogy amit nemrég csak Toroczkaiék pofáztak, az ma már kormánysajtóban is megjelenik. A szélsőjobb kormányoz.

  • trollolo3

   Jóreggelt kívánok!

 • Ferenc Karnóczi

  liberális szarszinüre festett világotokat megérdemlitek majd

  • Tankos

   Ha nem lenne liberalizmus, a baromságaidat se lenne hol felböfögni! 😀

   • Ferenc Karnóczi

    Szólás szabadság látszat addig lesz ez olvasható amig valamelyik liberál vélemény terror admin le nem szedi. 30napos eltiltást kaptam mert nem az Újbeszél szerint írtam a liberalizmusról és az illegális betolakodókról. Nevezhetném a cikket baromságnak is de ez inkább fehérelleneség ami a mai agyament libsi oldalt elég jól jellemzi. rá fogtok b*szni az idiótizmusra 😀

    • Tankos

     Csak nem érted…:D Ja, a szólásszabadság egybe írandó! 😉

    • Tankos

     Bazmeg, javítottad te gyökér de válaszolni baszol?! Mekkora egy hitvány szarrakás vagy, bazmeg! 😀

  • Von O1G Siebenbuergen

   Laurence Olivier, mint Othello, John Wayne, mint Dzsingisz kán, Alec Guinness, mint Fejszál herceg, meg legalább 8 fehér Kleopátra üzenik, hogy kinyalhatod a seggüket :)

   • Ferenc Karnóczi

    Egyből villant az értelem normálisan gondolom nem ment volna ezért a neked megfelelő szinvonalon válaszolok :) köszönjük most már vissza mehetsz szivni a kedvenceidet :)

    • zsíroskenyér

     Úgy tűnik azért az üzenet átment, neked meg maradt a sértődött duzzogás 😀

     • Ferenc Karnóczi

      Sértődés részemről nincs ahoz kevesek vagytok 😀

    • Von O1G Siebenbuergen

     Hogy nem értetted meg, azon hangyányit sem csodálkozok, feléd irreális elvárás lett volna.
     Na kik szerinted a kedvenceim, majomember? Meséld el, kérlek, hadd röhögjelek ki még egyszer :DDDDDDDDDDDDDDD
     Csak arra vigyázz közben, Adolf, hogy egy értelmes mondatot le ne írj, mert akkor kirúgnak a rasszista őstulkok homárklubjából, aztán mi lesz? Botorkálhatsz tovább egyedül, nyitott szájjal a faszerdőben.

   • Tóth Bence Péter

    És ők vajon milyen színűre lettek maszkírozva? Csak nem olyan karakterekké, amelyeket alakítottak? Kleopátra (e néven a hetedik) meg GÖRÖG volt, csókolom, ahogy Ptolemaiosz tábornok dinasztiájának minden egyes tagja. Más gond nincs. Ilyen alapon a görög hősöket meg fehérre kéne festeni, hogy nyugodtan alakíthassanak, ugye.

    • Von O1G Siebenbuergen

     Ja hogy ez a bajotok, hogy be kell festeni fehérre? Vagy liberális szarszínűre?
     :DDDDDDDDDDDDDDD
     A Prolemaidák meg csak görögökkel keféltek Egyiptomban 250 éven keresztül, mire Kleopátra megszületett, ez is egészen biztos. Tejfehér bőrű volt, ahogy eddig elég sok göröggel találkozhattál. Szánalom völgye :DDDDDDDDDD

     • Tóth Bence Péter

      Az egyiptomiak sem voltak se barnák, se feketék. Ábrázolásaik nem erről beszélnek. És ezek a népek ugyanúgy adtak a vezető rétegeik, “isteni rendelésből” lett, vagy épp istenné nyilvánított uralkodóik viszonylagos etnikai tisztaságára, mint bárhol máshol, a Földön. Alantasaik persze azzal álltak össze, akivel akartak.

      Nem szükséges csúfolódni, liberális. A klasszikus, antik görögök népe nem egyezik meg azzal, amit most látsz a helyükön. Ahogy Róma egykori latinjai sem azonosak a ma olaszaival. És mondanád-e a mai egyiptomiakra, hogy ezek ugyanazok, mint Hórusz fiai alatt voltak?

      A napbarnította bőr nemcsak a Mediterráneum európai eredetű lakóit, hanem pl. még a Vadnyugat revolverhőseit is jellemezte a bőséges napfény egyik áldása gyanánt. Ettől azonban az ún. “indo-európai” népesség nem vedlett át sötétebb bőrűvé.

      De hát mit csináljak, a stílus maga az ember. Ha nem tudsz higgadt, okos választ adni, ez marad, én végül is értem. Vagy betudom a késői, bulis estének, amúgy, nekem mindegy. Nekem (és NEM “nekünk”) nem bajunk van, hanem gondolatunk,

      míg neked e ponton csak ez a hiszti, a szupertájékozott, felsőbbrendű kioktatás, meg a röhögés jutott. Hidd el, elég sok ilyen libtardot olvastam már, mint te, és oda kívánom őket, ahová a gyűlölt Vikucijukat, meg Vonájukat is. Velük együtt, szerves egységben. Nekem ne papolj ezekről, véleményemet e kérdéskörről is külön fogalmazom, bármi érthetetlen ez.

      A “liberális szarszínű” nem az én szavam, én 2006-2007-ig valahol még tiszteltem a liberálisokat, amíg rá nem jöttem, micsodák.

     • Tóth Bence Péter

      S ha már itt tartunk, feltennék egy érdekes kérdést, akár rajtad keresztül még a bloggernek is, hogy például az 5500+ éves héber történelem és örök emlékezetű sorstragédia mely dicső hőseit, nagyságait, bölcseit, harcosait, királyait, prófétáit, pátriárkáit, tudósait, mártírjait, S-T-B játszatnád el, mondjuk egy filmben, vagy egy tévés sorozatban, bárki fekete, ázsiai, ausztrál, vagy egyéb nem-héber típusú, karakterű színésszel? Ad absurdum trükközés és maszkírozás nélkül? Hisz a héber nemzet gyermekei annyi más nép között éltek már, de még Kínában is, s őközöttük még ma is élnek fekete, és egyéb, elszóródott lelkek, nem igaz?

 • wereko

  BüdöSS liberáliSSok !!!

  • zsíroskenyér

   Küszönjük wekero, hogy bemutattad, hogyan érvel egy orbánbérenc! :)

 • zsíroskenyér

  “Ezen a linken bőven talál még olyan filmet, amelyben fehérek játszanak nem fehér karaktert.” – ez a része a legmegdöbbentőbb a cikknek!

  A mindennapi fehér rasszizmus sokaknak fel sem tűnik, de amikor egy kitalált személyt fekete színész játszik el, egyből beindul a szélsőjobb ajvékolás.

  • Paydogs

   Mondjuk jegyezzük meg hogy Akhilleuszt Homérosz tudtommal aranyhajúnak (szőkének) írta le, tehát ő pont biztosan nem szinesbőrű. Más simán lehet az, de egy nem szőke Akhilleusz nem pontos.

   • zsíroskenyér

    Az ugye megvan, hogy kitalált személyek művészi ábrázolását próbálod vitatni? 😀

    • Tóth Bence Péter

     Fehérnek lettek kitalálva, te meg Homéroszt próbálod vitatni? 😀 Mondjuk ha teszem azt, japán, vagy kínai, esetleg bennszülött amerikai mitológiák hőseit akarnád feketékkel eljátszatni, akkor is a művészi ábrázolási szabadság lenne az első, amit a nevezett nemzetek felzúduló úri közönsége előtt érvként lobogtatnál?

    • Hun

     Mózest is el fogja játszani egy fekete nő vagy egy arab? Akkor elhiszem, hogy ez tiszta szándékból megy.

 • Keyser Soze

  Lehetséges, hogy egykor jellemző volt a filmgyártásra a színvak casting, de a mostani filmes korszakról ez egyáltalán nem mondható el, főleg a nagyobb blockbuster-eknél, franchise-oknál kiemelt figyelmet fordítanak a szereplőválogatásnál a bőrszín és a nemek arányára.
  Kicsit kukkancsatok be a Star Wars kulisszái mögé, érdemes a diversity, Kathleen Kennedy, J.J. Abrams nyomvonalon elindulni.

  A különbséget még ott látom, hogy míg egy Star Wars és egyéb hasonló blockbuster-ek nem is titkolva egy kifejezett politikai irányzatot, vagy inkább egy ideológiát, szellemiséget kívánnak ezzel felvállalni, és közvetíteni.
  Addig mondjuk én erősen kétlem, hogy a full liberális Scarlett Johansson-t azért castingolja egy fiktív ázsiai karakterre a full liberális stábja, mert éljen a fehér felsőbbrendűség, meg fehér hatalom, hanem azért, mert húzónév, és az amerikai illetve az európai piacot lőtték be vele.

  • zsíroskenyér

   Félreérted a cikket. Régen volt az a gyakorlat, hogy színesbőrű emberek szerepét fehérekkel játszották el. Ezt követően, a mai gyakorlat a színvak casting, tehát nem veszik figyelembe egy jó színész bőrszínét már. Erre példa a Star Wars is.

   • Keyser Soze

    Eleve úgy indul a casting, hogy a szerepre lehetőleg egy színesbőrű színészt keressünk…

    • zsíroskenyér

     Ja, ott voltál? :) Egyébként, ha így is történt – ez miért baj?

     • Usztad

      Azért azt biztosan belátod, hogy színesbőrű színészekkel egy-egy filmet sokkal könnyebb eladni, hiszen nagyobb társadalmi réteg érzi magát megszólítva (nem mintha ezzel bármi gond lenne szerintem). Azt nem észrevenni, hogy a filmek egy elég komoly része patikamérlegen vannak összerakva, már színészeket tekintve, az viszont probléma.

      Hiszen, ha lenne a color-blind casting, akkor születnének csak fekete színészekből álló filmek, csak latinokból, csak … (helyettesítsd be az általad választott csoportot)-ból. És most ezt ne úgy értsd, hogy egyáltalán nem létezik, csak azok a filmek amik felfoghatatlanul sok pénzből születnek (ergo elég sok veszítenie valója van a stúdiónak), ott nem hiszem, hogy ilyesmi érvényesül. A kisebb költségvetésű filmeknél sokkal inkább el tudom képzelni.

      Hozzáteszem én nem értem, ha már a Star Wars-nál vagyunk, miért akkora baj hogy Ray lány, Finn fekete, meg mit tudom én ki micsoda. Ha jól játszik, akkor jó, ha nem, nem.

   • Tóth Bence Péter

    A színesbőrű szerephez a színielőadásokhoz, kocsmai és vásári zenéléshez, és a filmforgatásokhoz a fehéret bekenték feketére, a kor kezdetleges maszkmesterei,

    (meglehetősen gyatra és sokszor inkább nevetséges végeredménnyel, lásd Otelló szerepét, mondjuk, vagy a régi tévés mesékből a Rémusz bácsit)

    ahogy 400 éve is pl. a férfi színészekből formáltak nőket, amíg a nők nem léphettek színpadokra. Ilyen egyszerű. Ennek analógiája ma az volna, ha a fekete színészeket fehérnek maszkíroznák, hogy a fehér karaktereket el tudják játszani …

    De természetesen erről szó sincs. Itt a “polkorrektség” játszik, szó szerint.

    ilyen alapon ha igazi, színvonalas és látványos történelmi filmeket forgatnának végre Magyarországon, akkor kiket javasolna nemzeti hőseink, s más történeti alakjaink közül dotohó “úr” a fekete, vagy egyéb nem-fehér színészek általi megszemélyesítésre.

    Mondjuk Toldi Miklóst, Hunyadi Jánost, Szent Lászlót, ésatöbbi, ésatöbbi, de akárcsak egy sima jobbágy, honfoglaló, vagy végvári vitéz, vagy huszár karaktert. Mondjuk a történelmi hitelességet is figyelembe véve.

    De én ezt a dotohót már régen kicseréltem volna egy színes bőrú egyénre, hogy játssza el inkább a szerepét a Fekete Pákó, mert még abban az ürgében is több empátia, meg jóérzés szorult a magyarok népe és országa iránt, mint közkedvelt kémünkben, úgy hiszem … :)

    S ezt a szerzőnek:

    Mondd csak, dotohó, a 18.-19. század divatos sziluett-képei, meg árnyjátékai alapján, melyeken, ugyebár, fekete fejek, meg alakok szerepelnek, te nyugodtan eljátszatnád bárki ezen korokban élt európai ember szerepét egy fekete színésszel?

 • http://bircahang.org maxval bircaman mélyelemző

  Nézz utána az ógörög fekete kerámia történetének. Meg fogsz lepődni…

 • Teofil Sörös

  A kedvenc részem: ” Az elterjedt afrikai emberábrázolás elterjedt megjelenése az ókori görög művészetben az afrikai lakosság nagyfokú integrációját is mutatja a görög társadalom minden szintjén.”
  Hatalmas! :-)
  Az ókori görög társadalomban az “afrikai lakosság nagyfokú integrációjának” történetéért szerintem járna a Nobel-díj! Nosza, Bőtös, ugorj neki!
  Szabadidődben pedig nézegesd a Hét mesterlövész legújabb, szégyenteljes feldolgozását. Abban van fekete, indián és ázsiai cowboy is. Sajnos, az inuitokat kifelejtették…

 • http://grungi.blog.hu Grungi

  Botond, valljuk be te el sem bírsz egy szívlapátot.

 • http://www.dotoho.blog.hu Csehszlovák Kém

  Kedves olvasoim!

  Abban a megtiszteltesben reszesultem, hogy a kormanypropagandista Pesti Sracok bloggere, Aristo, szeretett volna valaszolni a fenti cikkre. Maradjunk annyiban, ez a szandeka inkabb nem sikerult.

  http://aristo.pestisracok.hu/rumpelstiltskin-a-gonosz-kis-torpe/

  Kommentben reagaltam irasara, akik nem szeretnenek kattintani, azoknak bemasolom itt a valaszom:

  udv, CSK

  https://uploads.disquscdn.com/images/e740b7ae3d439b9d13e9840eeaf5b84d749d58428091795c5089b8ff5e70bd30.png

  • Hun

   Aristo parádés!

 • http://chienenchaine.wordpress.com Telepi Miki

  Bármilyen színész bármilyen szerepet el tud játszani, ugyebár (Andrea Ross Csocsoszánként nem zavart senkit?) De hogy istenek kinézetéről minek vitatkozni.

  Az ember úgy tartja, hogy az istenek születnek, ruhát viselnek; s hangjuk és külsejük: akár az embereké. Bizony, az etiópiaiak istenei feketék és széles orrúak, s a thrákokéinak haja veres, és szemük kék. Bizony, ha az ökröknek és lovaknak volna kezük, s az emberekhez hasonlóan szobrokat készítenének, a lovak ló alakú isteneket mintáznának, az ökrök pedig ökör alakúakat.

  • Tóth Bence Péter

   Igen, csakhogy a művésznő ehhez JAPÁNNAK lett álcázva, míg a fekete színészek nem lettek a szerepeikhez GÖRÖGNEK álcázva, ez a körülmény a sok hasonlóval érvelőnek MIKOR ESIK MÁR LE VÉGRE ???

 • Hun

  Ennyi csúsztatást és hülyeséget…
  És Martin Luther Kinget miért ne játszhatná egy fehér nő akár? Szín-, és gendermentes casting. Ja, gondolom egy Mózes vagy egy Dávid életéről szóló mesefilmben nem fogunk arab vagy kínai esetleg egy szőke germán főszereplőt látni! Sőt! Holokaust filmet kell forgatni, de az ún. haláltáborok lakóit játszhatná mindenféle etnikum vegyesen. Csa valamiért nem az ilyen témáknál kísérletezgetnek. Vajon miért?

 • Biff Tannen

  Ha Írország nem lenne kijátszható, befolyt volna a 9 milliárd szó nélkül méghozzá úgy, hogy nem lett volna drágább a termék. Ez az unió hibája, dilettantizmus magasiskolája.

 • anti-agitprop

  Persze, mert gondolod Írország az egyetlen, aki hajlandó megengedőbb törvényeket hozni hogy az az 1 milliárd hozzájuk folyjon be?

  És miért is ne lenne drágább a termék? Gondolod ha kiesik a költségvetésükből 8 milliárd euró, akkor azt nem fogják kompenzálni áremeléssel/bércsökkentéssel?
  Ha tán közgazdász vagy, hogy ennyire biztos vagy ebben, világosíts fel minket, hogy miért nyelné le a gonosz multi.

 • Biff Tannen

  Egyébként Jól írod, bér csökkentéssel nyelték volna be, de árat nem emeltek volna. Csak a premium egy része ugrott volna, meg a fele bagázs lapát, és máris rájönnének , hogy fele annyiból is kihozható a cucc. Kell az a kis adó :-))

 • Biff Tannen

  Nem. Azt mondtam, hogy megvan tömve pár zseb, hogy ezeket a milliárdokat ne kelljen kifizetni, és van az a politikus aki befogad pár milliós csekket cserébe egy ilyen törvény megszavaztatásáért. Ennyi a lényeg.

 • Vidéki

  Ha háromnál találtak, akkor miért tizenötöt állítottak elő?

  Ismeretterjesztő csatornákon láthatók olyan dokumentumfilmek, ahol rendőrök drogosokat próbálnak lefülelni.
  Gyakori eset, hogy ez sikertelen, mivel a drogosok eldobálják a bűnjeleket!
  Ha az Aurórában 15 drogost sikerült lefülelni, akkor nagyon valószínű, hogy nem mindet sikerült lefülelni.

 • csaba

  Hogy te mekkora ostoba egy földi lény vagy.

 • Ágnes Zentay

  Ezek fantazmagóriák. Nincs adat arról, hogy eldobott drogokat találtak, sem arról, hogy droghatás alatt álló embereket találtak. Egyszeri használatra alkalmas mennyiségű marihuanát találtak 120 emberből háromnál. Meséld már el, hogy ezért hol felelős a hely, ahová ugye lecsapott 30 rendőr, 14 órát vizsgálódtak, és ennyit találtak. Közben a pesti srácok hamarabb írt a hely bezárásáról, mint ahogy erről értesültek az érintettek. Továbbá a két összetartozó helyre két külön határozat született azonos időpontban, teljesen különböző indokolással. Mi lenne ha megpróbálnád belátni a nyilvánvalót. Nem, nem az a hely, ahová a fiatalok bódulni és kiörjöngeni magukat járnak, ott nincs ellenőrzés akárhány lakossági bejelentésre sem, és azok virulnak.

 • Vidéki

  A Józsefvárosi Magdolna Negyed Egyesület közleményt adott ki:

  „[…] az Auróra látogatói nagyban zavarják a lakosság nyugalmát. Az állandó, hajnalig tartó zajongás és mulatozás, a kábítószert és alkoholt fogyasztók randalírozása, az általuk hagyott kosz és szemét szinte élhetetlenné teszi a környezetet […], kérjük az önkormányzatot, azonnal zárja be a bűnbarlangot.”

  Normális életet élő embereknek is vannak jogaik!

 • Ágnes Zentay

  Ez azután az intelligens hozzászólás. Ha nincs érvem, gyalázkodom.

 • László Szatmáry

  Ha ez lenne az első eset, akkor még talán el is hinném. De ez már a sokadik ilyen, Sirály, Népszabadság, CEU, Auróra és még hosszan lehetne sorolni. Mindig “találtak” valami indokot, amire rá lehet húzni a bezárást.
  Sajnálom, ha ebben nem látja meg az irányt. Szerencsére a Kádár-rendszerben elég keveset éltem, de ott lehetett ehhez hasonló utoljára.

 • Vidéki

  Népszabadság:

  2013-ban az MSZP pártalapítvány és a svájci Ringier kiadó eladta a lapot az osztrák Heinrich Pecina nevéhez köthető Vienna Capital Partners-nek,

  Miért adta el az MSZP? Miért nem ruházott inkább bele a lapba?
  Ha ilyen jó lehet a Népszabadságot tulajdonolni, ahogyan Ön festegeti a valóság égi mását, akkor érthetetlen, hogy 2013-ban az okos vezetésű MSZP pártalapítvány és a tapasztalt svájci Ringier kiadó mégis eladta a lapot, amelyik állítólag “sokat ér”? Miért nem próbálkoztak ezek a nagy tudású emberek ott az MSZP pártalapítványnál és a tapasztalt svájci Ringier kiadónál ” a hatékonyság javításával” .

  Szanyi Tibor a híres MSZP-s politikus írta:

  “Ugyanis egy tulajdonos morálisan sem kötelezhető milliárdos veszteségek végtelenségig tartó viselésére.
  Magyarországon még arra is törvény van, hogy ha az élelmiszer kiskereskedelemben valaki két éven át veszteséges, az be kell zárjon.
  Az MSZP pedig hosszú évek keserves finanszírozási vergődései után szállt ki a Népszabadságból.”

  Az író urak egy része heves tiltakozásba kezdett, és elkezdtek minden szépet és jót mondani a Népszabadságról, elfeledkezve arról, hogy a Népszabadság is egy olyan gazdasági vállalkozás, amelyet tőkés tulajdonosok működtettek.

  Egy gazdasági vállalkozás vezetésének el kell gondolkodni azon, hogy nem lehet minden olyan szép, minden olyan jó mint ahogyan azt író urak egy része képzeli, és egy felelős vezetés mondhatja azt, hogy mindennel meg vagyok elégedve, ha a gazdasági vállalkozás 9 év alatt 5 milliárd forint veszteséget tudott összehozni.

 • xXxjohannxXx

  késő

 • László Szatmáry

  Indokot mindig lehet találni, nem azt kell nézni, hanem az irányt.

  Most kicsit mást hozok fel, de kb. az is ugyanilyen, amikor egy közbeszerzésnél egész pontosan írják ki a feltételeket, aminek csak egyetlen termék felel meg (amivel pedig nem nehéz kitalálni, hogy kinek a kije indul). Lehet, hogy jogilag minden rendben van, de ettől ez még korrupció.

  A legtöbb embert pedig zavarja ez a kettős mérce. Az ellenzéki
  helyeknek/társaságokak a legutolsó pontot is be kell tartani különben bezárják és ellehetetlenítik, de a haveri körök minden felelősség nélkül garázdálkodhatnak itt.

  De ha Ön szerint minden rendben van ebben az országban, akkor nem szeretném megingatni ebben a hitében.

 • BL

  Most, hogy mondja az őszödi beszéd az elég hihető volt! Ha már a másik oldalt nézzük!

 • Vidéki

  Nincs minden rendben! Nem értünk még el a tökély csúcsára, ahonnan már csak lefelé lehet menni.

  De az sem helyénvaló, ha tudatformáló szereket terjesztenek és terjesztésüket propagálják. Nem kellene arra hivatkozva menlevelet adni az ilyen helyeken tevékenykedőknek, hogy ellenzéki helyek/társaságok. Akiket Ön szerint csak hódolat illet meg, nem bírálat

  Az Investigation Discovery csatornán az Egyesült Államokban megtörtént bűneseteket ismertetnek, elemeznek, mutatják be a bűnös bűnhődéséhez vezető utat.
  Gyakori eset, amikor tudatformáló szerek rabjai követnek nagyon súlyos bűncselekményeket, nem kímélve közvetlen hozzátartozók életét sem, azért, hogy hozzájussanak egyre növekvő adagjaikhoz.

  Tudatformáló szerek rabjai nemcsak saját életüket veszélyeztetik súlyosan, hanem környezetükben élő ártatlan emberek életét is.

 • László Szatmáry

  Azt hiszem teljesen elbeszélünk egymás mellett.
  Ha nem gond akkor most kiszállnék belőle, mert nem fogjuk megérteni egymást :)

 • Wanderer Katalin

  Az öszödi beszéden azok csámcsognak, akik nem olvasták, vagy nem tudták értelmezni.

 • BL

  Jó, hogy te tudsz olvasni! Bár, ha tudnál akkor a feltett kérdésre válaszoltál volna , te i.ióta vén p.csa! Gondolom az vagy! Észérveket meg hagyjad, olyat úgy se tudsz!

 • BL

  Az ész érveket nem külön kell írni?

 • Gyula Bujdosó

  Nem adtak tul nagy jelentoseget a noknek a Vikingek sorozatban, annak idejen rengeteg noi viking harcos volt!