Május 25-ig támogathatod jövedelemadód 2%-ával az Átlátszó Erdélyt!

Fotó: Egyed Ufó Zoltán
Fotó: Egyed Ufó Zoltán

Hétfőig adhatod le a formanyomtatványokat, ha még nem tetted meg. Amennyiben nem rendelkezel erről, a pénz az államkasszában vész el.

A jövedelemadó felajánlása nagyon egyszerű: ha járatos vagy az adóbevallás rejtelmeiben, akkor a 200-as vagy a 230-as formanyomtatványokon a nevünk (Asociatia „Atlatszo Erdely Egyesulet”) adószámunk (CUI 33978083) és a bankszámlánk (RO71OTPV200000913457RO01) adatait kell feltüntetni, majd a területi pénzügyi hivatal címére elküldeni (esetleg személyesen elvinni).

Ha nincsen türelmed a formanyomtatványok kitöltésével bíbelődni, akkor az általunk kitöltött nyomtatványokat itt vagy itt, illetve a bejegyzés alján letöltheted. Ha nem lenne világos hogy mit is kell tenned, ebben a bejegyzésben mindent részletesen elmagyarázunk.

Kik vagyunk, és mit csinálunk? Itt olvashatsz rólunk:

Gebasz a Tündérkertben. Indul az erdélyi tényfeltáró blog

Adományozd a jövedelemadód 2%-át az Átlátszó Erdély Egyesületnek!

És az sem baj, ha nem nekünk adományozod a 2%-ot: a lényeg, hogy azt egy civil szervezet kapja, ne a román állam.

Támogathatod például az Életfa Családsegítő Egyesületet, a sepsiszentgyörgyi MAGMA kortárs képzőművészeti egyesületet, a nyelvi jogokkal foglalkozó Civil Elkötelezettség Mozgalmat, a néphagyományokat ápoló Guzsalyas Alapítványt, a Moldovai Csángómagyarok Szövetségét vagy akár a krónikus betegségben szenvedő gyermekek számára élményterápiás tevékenységeket szervező Yuppi Tábort.

 

 • gmihaly

  Mikor lesz vége az agyonhallgatásoknak és hazudozásoknak, európai szinten is? Mikor hagyják abba a “ki a hibás” című kisded játék leple alatti felelősségáthárításokat? Mikor hagynak fel a kényelmes dagonyázással a történészek, mikor írják újra a történelemnek a marxista elvtársak által “eltorzított” részeit, az addigi “eretnekségek” alaposabb megvizsgálása eredményeképpen?

 • Faeke Vas

  Örségvaltas, elítváltás… A múlt szazad @30-as, 50-es, majd 90-es evei utàn most, ismét… Lehetséges, hogy -a ciklusok ritmusában -most ismét 40 évig kuss lesz mindenkinek, aki ma nincs a fazék körül…. ez is a ballibák felelőssége !

 • Vidéki

  “Noha tudjuk, látjuk minden egyes nap, azért döbbenetes adat, hogy míg a KSH szerint a létminimum alatt élők aránya 7,1 százalék volt, harminc év után ez már 40 százalék körüli, folyamatosan nőve.”

  30 évvel ezelőtt a társadalom mekkora hányadának volt telefonja?

  30 évvel ezelőtt a társadalom mekkora hányadának volt számítógépe?

  • zorba

   Már bocsánat, ha megkérdezem hogy a számítógép és a mobiltechnológia hol volt 30 éve?

   • Vidéki

    Egy Martin Cooper nevű, a Motorolánál dolgozó mérnök találta fel a mobiltelefont, mely mára mindennapjaink része lett. Van, aki többet is tart belőlük. Cooper 1973. április 3-án kezdeményezte az első mobil hívást, majd még ugyanebben az évben Japánban bemutatkozott az első G1 mobiltelefon hálózat.

    Nálunk még 30 évvel ezelőtt nem volt mobiltelefon, de vezetékes telefon már régebben volt.
    Mégis vezetékes telefonhoz is elképesztően nehezen lehetett hozzájutni.

    Egy közeli ismerősöm 30 évvel a rendszerváltás előtt adta be igényét vezetékes telefonra, mégis csak a rendszerváltás után

   • Vidéki

    Számítógép technológia is létezett 30 évvel ezelőtt Magyarországon, de a Béketáborban gyártott számítógépeken akkor még a ferritgyűrűkbe font memóriákat alkalmazták, amelyek a hasonlóak voltak ahhoz, amelyet az amerikaiak még az Apollo Holdkompjaiban használtak.

 • selkin

  Az a gond, hogy nyugaton eléggé kudarcot vallott a volt gyarmatokról érkező, totálisan más kultúrájú emberkék integrálása. Aki élt Amsterdamban, Londonban, Párizsban, Brüsszelben, stb. nagyvárosban az tudja miről van szó.
  Nincs rá biztosíték, hogy a mostani helyzet nem fog egy ilyen csak mégrosszabb helyzethez vezetni. Igaz, ezek az emberek menekültek. Legalább is nagytöbbségükben biztosan. De tökmindegy, már itt vannak. Iszonyat munka lesz ezt rendberakni.

  Pár más apróság a cikkből: szerintem depressziót nem tudjuk rendesen összehasonlítani a régi helyzettel, mert régen lehet, hogy abszolút nem is tudták volna diagnosztizálni, mert nem ezt nézték az orvosok.
  Hasonló a droghasználat: régen nem volt kábszi. Most van, és menő is. Nem tudjuk összehasonlítani a régi időkkel. Az alkohol az korrekt. És szerintem kifejezetten érdekes, hogy a rendszerváltás után egy ideiglenes visszaesés volt.

  Szerintem is siralmas a helyzet. És a legfontosabb, amivel egyetértek: az embereknek nincs civil öntudatuk. Csendben vannak, legfeljebb magukban dühöngenek. Vagy a családnak.

  Amit nem értettem: a család szerepe miért erodálódott a szocializmusban?

 • Gábor Pápay

  Hogy miért élünk még mindig itt? Mert ez a hazánk…

 • Haha

  Sajnos a rendszerváltás nem hozta meg a magyar népnek amire vágyott.
  Váltó pártok egymást váltották a hatalomba és ennek az lett az eredménye, hogy loptak éjjel nappal és este. Orbáni rendszerben pedig állami szintre emelkedett a korrupció a hazudozás csalás lopás gyilkolás. A történelem során sok sebből vérző magyart még az ág is húzza, és jelenleg is húzza. Miért mert ez a nép megalkuvó sorsával tűr mint egy birka és nem tesz meg mindent a szabadságáért a jóléti államért. Sajnos az az érzésem így is marad amíg magyar lélek dobog, képtelen önálló életre mindig kell, hogy fogja e népnek a kezét valamelyik hatalom.

  • Bléz

   Az állami szintű gyilkolásra várnám a példát!

 • Marton Bükkösnagyhasrsányi

  “ám egy maradt: a szegények megvetése” És ezt a hajléktalanokkal való bánásmóddal igazolja a szerző. Szegénységük miatt soha nem vetnek meg egyetlen hajléktalant sem. Ha tényleg megvetik, akkor annak ezernyi más oka lehet (a viselkedésükre gondoljon pl. a szerző).

 • Marton Bükkösnagyhasrsányi

  “Vagy hogy amíg 1951-ben egy főre még 1 kerek liter pia jutott (tiszta
  alkoholban mérve), 1989-ben meg már 11,3 liter, s a rendszerváltás utáni
  visszaesés 2009-ben már rég a múlté volt a 11,5 liter/fő rekorddal.”
  Az 1 literes 1951-es adat hibás. Franciaországban 1951-ben 18 liter volt az egy főre jutó (tiszta) alkoholfogyasztás, Svédországban 1900-ban 10 liter. A magyar adat 1980-ban 13 liter volt, tehát a 11,5 liter nem rekord. Magyarország a különféle nemzetközi összehasonlításokban a középmezőnyben vagy az élmezőny végén szerepel.

 • Marton Bükkösnagyhasrsányi

  “Csoda, hogy noha az öngyilkosságok száma csökkent, nőtt a depressziósoké is?” Felére csökkent az öngyilkosok száma és aránya is a csúcspontot jelentő nyolcvanas évekbeli értékektől. A depressziósok száma nem nőtt, csak a depressziósnak diagnosztizáltak száma változott. A depresszió változó tartalma miatt nem összehasonlítható időben a depressziósok tényleges száma.
  Az öngyilkosok száma felére csökkent – a cikkíró számára ez kellemetlen, valóban, a növekedésnek örült volna.

 • Marton Bükkösnagyhasrsányi

  “az inaktív keresők száma – ti. akik dolgozhatnának, de nincs mit”
  Azért a posztíró tájékozódhatna. Egy ilyen posztnak az ismeretek növelése lenne a célja, nem pedig az emberek összezavarása.
  Inakítv keresők legnagyobb hányadát a nyugdíjasok jelentik, kisebb hányadát az egyéb rendszeres járadékban részesülők. Tehát nem a dolgozhatnának, de nincs mit kategória. Azokat álláskeresőknek vagy munkanélkülieknek hívják.

 • Marton Bükkösnagyhasrsányi

  “Az egyes csoportok, rétegek megvetik, lenézik egymást, bizalmatlanok, lefelé rúgnak, felfelé nyalnak”
  Legfeljebb a posztíró nyal-rúg-megvet. Én soha nem nyalok, soha nem nézek le, nem rúgok. Nem vagyok bizalmatlan.

  • Pseudomonas aeruginosa

   Ez valóban megfelelő statisztikai szignifikancia! :-)

 • Marton Bükkösnagyhasrsányi

  “miközben egyre többen élnek még rosszabbul, mint négy (plusz négy plusz négy plusz stb.) éve”
  Vannak, akik rosszabbul élnek, ha pl. nyugdíjba mentek, és csökkent a jövedelmük, vagy állást változtattak. És a többség pedig sokkal jobban él, mint 25 éve, amikor 2 évi fizetés volt egy új Trabant ára, nagymamámék pedig 35 évet vártak a vezetékes telefonukra.

  • Pseudomonas aeruginosa

   Most hány éves átlagjövedelem kell egy új autó megvásárlásához? Ha már analogizálunk, tegyük azt korrekten – Trabantot ma már senki sem vesz.

 • Csoszogi az öreg poszter

  te milyen hülye vagy…

  • zsíroskenyér

   Láthatóan nem értetted meg, miről írt, szóval a hülye itt csak te lehetsz.

 • zsíroskenyér

  Kicsit propagandisztikus írás, de kell ilyen is, hajrá Vágó!

 • jozsiba01

  A cionnáczik nem szövetségest keresnek hanem gyarmatot.
  Az uSSa nem szövetségest keres, hanem gyarmatot
  A NATO nem szövetségest keres hanem gyarmatot.

  Azok a fránya uSSa katonai támaszpontok köré, közelébe települtek országok (oroszország, kína, india, stb…) Rohadjanak meg. :-DDD

 • Mr. Bell

  Tul azon, hogy utalom Putlert mint a szart. azert annyit segitek nektek, hogy a gyarmatokat nem keresni szoktak, hanem siman leigazni. Tudjatok, ahogy a fejlett nyugat-europai demokraciak orszagai tettek nem is olyan regen.

  • Tamás Vári

   Úgy látom fogalmad sincs a történelemről :) Először a kereskedők mennek, majd a hittérítők (agyat mosni) majd a katonák. Egyébként meg az általad leszopkodott oroszok is annyit gyarmatosítottak mint a nyugat. Szerinted talán Szibéria magától lett oroszország része? 😀

   • Mr. Bell

    :DDDD
    De degeneralt fasz, te…

    • Tamás Vári

     Ennyit sikerült kipréselni magadból?! Szegénykém…

     • Mr. Bell

      Nem szisza, TE ennyit erdemelsz, az okor kommenteddel. Nagy kulonbseg.

     • Tamás Vári

      Te így szoktál érvelni?! 😄

     • Mr. Bell

      Ervelni? Kinek? Mi ellen? 😂😂😂😂😂😂

     • Tamás Vári

      Ha nem tudsz egy témához hozzászólni akkor minek írsz? Így a posztod olyan mint a fing. Jobb lett volna ha magadban tartod.

     • Mr. Bell

      Kozod? Kussolsz.

     • Tamás Vári

      Mulattat az erőlködésed ahogy próbálsz trollkodni a magad primitív módján, de még ehhez is szerencsétlen vagy 😄

     • Mr. Bell

      :DDD
      Pont mikor anyad akar szopni, de kicsuszik a protezise, mi?

     • Tamás Vári

      Fú de elmés válasz. Csak az a baj h semmilyen formában nem kapcsolódik az én kommentemhez kicsi lány 😉 Kérlek h ennél jobban erőltesd meg magad ha el akarsz kápráztani. Vagy keress valakit akinek van agya. 😁

   • http://youaredamned.com Lonewolf

    Még ezt sem tudod, hát Szibéria és az ázsiai köztársaságok (Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirigizisztán, Türkmenisztán. stb.) maguk kérték, hogy csatlakozhassanak a nagy Oroszországhoz. Mint a lengyelek 1939-ben. :) :) :)

    • Tamás Vári

     Kb annyira kérték, mint most a krími tatárok 😂😂😂

 • Ákos Weress

  Vágó Gábor , akkor legközelebb megírhatnád az USA demokrácia-exportjáról szóló tanmesédet is , majd végül az “egyik kutya , a másik eb” c. történetet , amely a a harci kutyák viadaláról szól és itt szó nincs arról , hogy az egyik jó kutya , a másik meg rossz kutya . Valamelyik biztosan nyerni fog valamikor …… addig meg irkálj csak bátran a megrendelőd szája íze szerint ..:)

  • József Sipos

   Igen, ezért állnak tömött sorokban amerikaiak és Nyugat-európaiak az orosz bevándorlási hivatalok előtt…

   • Ákos Weress

    Erről nem tudok , de a hollandok és a németek özönlenek hozzánk , mert elegük van a brüsszeli idiótizmusból …:)

    • Tamás Vári

     Haha ez jó nagy hazugság volt 😀

    • József Sipos

     Hááát, ha Te mondod eztet3 akkó bizta így van….csak hát ennek sincsen ám semmi tényszerű nyoma…és képzeld még az a kint dolgozó cca néhányszázezernyi magyar sem hallott róla. Meg az is csak bizta véletlen hogy 30 éve kint dolgozó, már egyetemi professzor barátom mostan mondott le a magyar állampolgárságáról….mert szégyellte azt.

     • Ákos Weress

      Mindenki oda megy , ahova akar és olyan állampolgárságot választ , amilyet szeret:) . Az idegenszívűeknek jobb idegenben …. Valszeg még a Himnuszt sem ismerik …:)

    • http://youaredamned.com Lonewolf

     A nyugdíjas hollandok és németek jönnek hozzánk, mert a kinti nyugdíjukból nálunk királyi módon megélnek. Te hova fogsz tudni elmenni ha nyugdíjas leszel?

     • Mészáros Jenő

      A temetőbe.

  • Tamás Vári

   Az US vélt vagy valós viselkedése nem teszi semmissé az oroszok erőszakos nyomulását.

 • Szalóczi Béla

  Mért Amerika mit keres te bérfirkász? Putyin legalább fehérember..

 • Péter István

  Hát, ez már orvosi eset. Szánalmas és nevetséges, amit egy hisztérikus idegbeteg fél analfabéta itt összehord.
  Ami a dolog lényegét illeti, a kommunisták utolsó nagy árulásának következtében, Magyarország már a “rendszerváltás” óta gyarmat.
  Másrészt, a hatalom fogalmát is érdemes volna helyesen használni. Ugyan is, a hatalom maga a nép, aki kizárólagosan birtokolja és tulajdonolja a hatalmat, s a hatalomgyakorlás a nép által közvetlenül választott képviselők, tisztségviselők útján történik.
  Azt, hogy Magyarországon teljes körű demokrácia, jogállam és szabadság van, már felesleges is ismételgetni.

  • Béla Somogyi

   Mars ki ruszkik!!!!

 • pumuklik

  Meg az apád faszát vágóka!

 • Bertalan Magyar

  Hát, értem én, hogy hörögtök, amiért a magyar miniszterelnök a világ első embereivel tárgyal, nem sorosgyurcikkal meg zaklatott gyermekkorú macronokkal… :-)

  • http://youaredamned.com Lonewolf

   Sorold már baszod. Trump le se szarja az idióta fejét. Az angol miniszterelnök nem fogadja, Merkel magasról leszarja. Putyinon és Erdoganon kívül sehol senki nem akar szóba állni vele. Kik is azok az első emberek?

  • Mészáros Jenő

   A nagykisember 27 évig nyalta Soros hátsó felét…
   A Moszkvában lévő előélet iratokat pedig nem tudta titkosíttatni az exkomcsi fideszes zombikkal.
   Komoly politikus nagy ívben leszarja, szóba se áll vele.
   A “zaklatott gyermekkorú” éppenséggel nagyon is ráillik kakadu (szar)külügyminiszterre.

   S tudod még mi a különbség?
   Macront népszavazáson választotta meg a francia nép.
   G.O. egyetlen választópolgári szavazat elnyerése nélküli cölöpteknős.

   • Szalóczi Béla

    Te idióta Mészáros te kire szavaztál 2014 évben? Gyurcsány a lakására hívta a Putyint..

    • Mészáros Jenő

     Nem Putyinra,
     nem Gyurcsányra,
     nem g.Orbánra.

     De g.Orbánra te se szavaztál, mert a gyávája nem is indult a választáson.

  • Zoltan Bojas

   Russia GDP 1.283 trillion USD (2016)
   France GDP 2.465 trillion USD (2016)
   Germany GDP 3.467 trillion USD (2016)

   Marcon lehet ellenszenves neked, de azert nem neznem le ilyen siman. Ha mast nem, legalabb szovetsegeseket tud jol valasztani.

  • Tamás Vári

   A világ első emberi nem àllnak szóba a felcsúti fáraóval, csak Putyin cár. De ő is csak addig amíg haszna van belőle

 • Szalóczi Béla

  Ne bolondozz Gábor! Európa a Kárpátoktól keletre is elég nagy..Ott még szép fehér nők vannak.Nem vörösek,szeplősek..feketék..No meg nyugi is..Ez fontosabb mint ti hülye idáitok.

 • Vilmos István Koszper

  Lehet, hogy Orbán Viktor elszámítja magát. Mert énszerintem se akar kilépni az Unióból. (“Kilépni”, már magam is ezt írom, mert a miniszterelnök úr is úgy beszél állami feladatokról, mintha egyedül maga végezné azokat… “Emelek…”. Szóval nem akarja, hogy Magyarország kikerüljön az Unióból.) Mert ha megtörténne mégis, sokkal kisebb terepe lenne krakélerkedni. Az orosz vagy a török állammal szemben ez meglehetősen veszélyes dolog, pedig ha kimaradunk az EU-ból, csak ezek a “barátok” maradnak.
  Sokkal érdekesebb és élvezetesebb az Unión belül rosszalkodni. Neki.
  Hallom, hogy Lázár miniszter úr felhozta, hogy attól a képviselő asszonytól nem lehet pártatlanságot elvárni, akit idegesít Orbán Viktor. Ez a kijelentés több szempontból is ellentmondásos. Ha valakit felidegesítünk, mi módon várhatjuk el tőle, hogy ne legyen részrehajló? A képviselő asszony a Néppárt képviselője, párttag, ezért a pártatlanságot már csak ezért sem lehet elvárni tőle.

 • István Hámori

  Ha egyáltalán “háborúról” beszélünk akkor ez arról szól, hogy ez az ostoba önpusztító EU bürokráciának kell eltakarodnia, nem pedig nekünk kilépni. Emiatt van most szembenállás a józan keleti és a rossz, önpusztító EU államok között, de ha nem lesz változás, akkor lehet akár szakadás is, de remélhetőleg inkább a nyugati világ népei elöbb-utóbb felébrednek-

 • https://youtu.be/H72yZgrWbxU Karikasostor

  Az 1867-es kiegyezés elfedte az eredeti problémákat és 1918-ban már senki sem akarta fenntartani a birodalmat, csak mi, magyarok….

 • Mongol Janos

  …..huuuuuu…ami ott fekszik az egy hűtőgép…monumentális…nézzetek már körül Budaörsön is…

 • Erika Nagyné Varga

  A cikk írójának: már régen rég sétáló út van ott….egyszer sétáljon el errefelé…Nyugatinál felszáll Ivacson leszáll. S amikor ideértve, amit itt fog látni, na azt írja meg elsődlegesen.

 • Vidéki

  Az Index
  2014. dec. 3. cikke szerint 5 évvel nőtt a várható élettartam az EU-ban.

  Az EU 28 tagállamában a születéskor várható
  élettartam 2012-ben átlagosan 79,2 év volt, azaz 5,1 évvel magasabb, mint
  1990-ben.

  Magyarországon 75,2 év volt (az 1990-es 69,5 év
  helyett), azaz 22 év alatt 5,7 évvel nőtt!

  Az életben maradás esélyei oly sokat javultak,
  hogy a születéskor várható élettartam a 21. századra a korábbi korokhoz képest
  a duplájára nőtt.

 • Pseudomonas aeruginosa

  “Akinek eszébe juttott, az beteg.”
  Ezek szerint nagyon sokan betegek. Persze a betegség is csak nézőpont kérdése. :-) Megint csak, az hogy Neked mi jutott eszedbe, meg mi nem, nem igazol semmit. Ha boldogan élsz itthon, örülj neki! Sajnos kevesen vannak ezzel így.

 • Zoltan Hazafi

  Mert? Ez nekem új, hogy “idecsődítette a migránsokat…” – mert – egész véletlenül – itt csak áthaladni akartak, és nem idejönni. Tessék hallgatni-nézni még több agymosodát, és el tetszik hinni majd egészen a baromságokat.

 • raikoholista

  Neked nincs függetlenséged csak egy szolga vagy. Éppúgy mint a nagyszüleid voltak 45-ig. Utána kulákokká váltak, majd ha megérték, 89-ig elvtársakká. Azóta felszabadított rabszolga státuszban vagytok szavazógép beosztásban. Már 27 éve eljátszottátok a jogot, hogy függetlenséget követelhessetek.