Igazi Csíki Sör vs. Heineken: kinek is holland a tulajdonosa?

Fotó: foter.ro
Fotó: foter.ro

A kis, székely sörmanufaktúra bátran harcba száll a holland multival: keresve nem lehetne találni jobb történetet brandépítésre. Azonban van egy kis bökkenő.

A helyi többségi tulajdonban lévő Csíki Sör Manufaktúrában megközelítőleg 40 székely ember dolgozik. Együttműködve a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel, kutatva, tisztelve és felelevenítve közös múltunkat mi magunk alakítjuk ki receptjeinket.

Helyben szervezzük meg a sörfőzési és palackozási feladatokat, és mi magunk gondoskodunk arról is, hogy friss, különleges söreink Székelyföld boltjaiba és vendéglátóegységeibe, ezáltal reményeink szerint az Ön asztalára is eljussanak. Így biztosítjuk, hogy sörünk igazi csíki és egyben valódi székely sör is legyen” – hirdeti az Igazi Csíki Sör honlapja (kiemelés tőlünk szerk. megj.).

Támogasd a pályakezdő újságírókat! Gyakornoki programra gyűjtünk

A nemrég indult sörmanufaktúra akkor került a figyelem középpontjába, amikor a holland multinacionális vállalat, a Heineken Romania beperelte a céget az Igazi Csíki Sör márkanév használata miatt. Ők ugyanis korábban már levédték a név – szerintük hasonló – román fordítását, a Ciuc Premium-ot, ezen név alatt forgalmazott terméküket Csíkszeredában palackozzák.

Kis helyi termelő a profitorientált multi ellen

A márkaper eddigi állomásaira nem térünk ki. A mi szempontunkból az a fontos, hogy az Igazi Csíki Sörnek kapóra jött a jogvita, ugyanis így a kis székelyföldi sörmanufaktúra harcát könnyen a Dávid-Góliát, a kis helyi termelőt ellehetetlenítő, szívtelen, profitorientált multi tengelyen lehetett ábrázolni.Az ügyesen felépített kampánynak köszönhetően igazi közösség alakult ki a sör körül. Drukkolnak az Igazi Csíki Sörnek, bojkottálják a Székelyföld létezését megkérdőjelező Heineken temékeit, és miközben a szövevényes per összes kanyarját nagy figyelem övezi, maga a sör olyan jól fogy, hogy sok helyen hiánycikk. A termék népszerűsége akkor sem lankadt, amikor kiderült: a sör medvés-székelyes reklámfilmje koppintásgyanús.

Helyi többségi tulajdon? Nem igazán

Ha megvizsgáljuk a Csíki Sör Manufaktúrát működtető S.C. Lixid Project S.R.L. tulajdonosi struktúráját, meglepődve tapasztalhatjuk, hogy a hivatalos adatok csak részben egyeznek Lénárd András azon állításával, miszerint a manufaktúra „helyi többségi tulajdonban áll”.

A csíkszentsimoni cégnek, akárcsak a Heinekennek, holland tulajdonosa van.

S.C. Lixid Project S.R.L. tulajdonosi háttere
S.C. Lixid Project S.R.L. tulajdonosi háttere

A cégadatok szerint a 2013 októberében bejegyzett S.C. Lixid Project S.R.L.-t jelenleg fele-fele arányban birtokolja a vitatott székelyföldi törpe vízerőművek révén ismertté vált Lénárd András vállalkozó, valamint egy hollandiai cég, a Lixid Holding BV. Lénárd valamint a Lixid Holding BV fele-fele arányban járult hozzá a cég mintegy 100 ezer euróra rúgó alaptőkéjéhez is.

A romániai cég alapítása után fél évvel, 2014 áprilisában bejegyzett, a csíkszentsimoni céghez hasonló névű Lixid Holding BV tevékenységéről nem sokat tudunk: honlapja nincsen, székhelye egy, Rotterdam központjában található irodaházban van, igazgatója pedig a szarajevói születésű Calija Dejan.

A Lixid Holding BV-nek a maga során két alapítója van. Az egyik egy Bluehill Investment Limited nevű, londoni székhelyű cég, melynek egyedüli részvényese egy ír nemzetiségű ügyvéd, Conor Delaney.

“Ez egy kis, egyszemélyes cégnek tűnik, különös hogy romániai sörgyártásban érdekelt” – értékelt az Átlátszó Erdélynek egy brit tényfeltáró újságíró, aki hiába kutatott további adatok után. A cég a telefon-adatbázisban nem szerepel, és honlapja sincs. A Parkhill Road-i társasházban található lakásba azonban több, hasonló vállalkozás is be van jegyezve, tudtuk meg.

A másik alapító egy szlovákiai cég: az AZC a.s., mely székhelye egy pozsonyi tömbházban található, és mely – honlapja szerint – egy szeszes- és üdítőital-gyártással foglalkozó szlovákiai cégcsoport tagja. A cég bemutatkozójából kiderül, a cég tanácsadással foglalkozik: főként üzleti, valamint befektetési terveket készít, illetve kliensei számára befektetési lehetőségeket keres.

A S.C. Lixid Project S.R.L. tulajdonosi hátterét firtató, telefonos megkeresésünkre Lénárd András bizalmatlanul reagált: biztosan valami „kekeckedő” íráson dolgozunk, ahelyett, hogy „pozitív” hangnemű cikket írnánk, mondta. Mindenesetre e-mailben elküldtük neki a kérdéseinket, melyekre egyelőre nem válaszolt.

Egyébként semmi rossz nincsen abban, hogy egy kézműves sörgyár külföldi befektetőket keres. Azonban hiba az Igazi Csíki Sör brandjét annak helyi jellegére építeni akkor, amikor a vállalkozás céges háttere végső soron kevéssé különbözik a holland multinacionális vállalat Heinekenétől.

Sipos Zoltán

A külföldi cégadatok megszerzésében az Investigative Dashboard segített.

Támogasd a pályakezdő újságírókat! Gyakornoki programra gyűjtünk

 • István Tamasi

  Ugyan milyen jogon korlátozza a bíró az alperest a védekezésben /max 3 tanút engedélyez/?????

 • Ist Szi

  Jóóóó ! Vágó Gábor már tudja a végeredményt…. elkezdte gyüjteni azt a pár milliót , amit elbukik!
  Vicc , hogy ebben az országban mindenkit meg lehet gyanusítani , felelőség nélkül.
  Rajta adózók utaljátok csak 1 %-kotokat ezeknek a léhűtöknek….

  • Apli

   Én meggyanúsítalak azzal, hogy gyökér vagy.

   • Ist Szi

    Látom a ló-pofádon …ki a gyökér
    közlöm veled nem vagyunk egy nevezőn:
    Te bolond vagy én meg nem !

    • http://anonymand.blogspot.com anonymand

     Ölég jól belelendültél.
     Nyomjad…

   • Ist Szi

    nem tudom mi a gondod? Add nekik az 1%-odat és drukkolj, de csak,hogy tudd ezt a Vágót kivágták a Jobbikból is …. nem kapott elég zsét!
    Ö egy nímand… egy senki

    • http://anonymand.blogspot.com anonymand

     És akkor már nem is lehet igaza?
     Mert akárhonnan kivágták?
     Mi köze a tényekhez?

    • háténőizé

     Az a Jobbik az LMP. De csak 30 másodperc lett volna kigúglizni. Sosem értettem, hogy az ilyen emberek, mint te miért bizonygatják mindenhol az ostobaságukat.

     • Ist Szi

      mert … bosszantanak az ilyen senkik! ha szereted és szimpatikusak a Vágó féle bukott politikus szélhámosok, akkor add nekik az 1 %-odat! Valamint iratkozz fel a független támogatója falára!
      Amikor bukja (úgy ősz körül) a birósági itéletet, akkor irogass, hogy fújj…fújj.. és akkor pofázz …

     • http://anonymand.blogspot.com anonymand

      Nem elég hogy végtelenül ostoba, annak is akar látszani…

    • ptiszai

     Te adjad CÖF-nek, akik még most sem számoltak el a kampány plakátjaikkal.

   • Frank Barat

    Fidióták, nem veszitek észre, hogy együtt szopunk, de Ti öntudatosan le is nyelitek a szent Magot!

  • Kata

   “Értem faszfej…szóval te vagy Magyarország tündére és mindenkire fröcsögsz aki bántja a vezéredet…”

  • Kata

   Ebben az országban már mindent megtehetnek. És a bűnöző perel, mert érzi, hogy úgyis megússza.

   • Ist Szi

    A bűnöző a Gorrfriend, mert itt mint vendég tartózkodik és beleavatkozik a belügyeinkbe! Az még hagyján, de megvádol egy magyar vezetőt valami bűnözéssel, de amikor fel akarja az illető jelenteni , hogy cáfolja ..akkor az USA mőgé bújik! Hányok azokra akiknek az ilyen becstelen embereknek hisznek!
    Kata neked meg már írtam, hogy inkább a fakanál, ha tudod egyáltalán mire szolgál …emancipált idiót

    • ptiszai

     Miben bűnöző Gorrfriend?Egyáltalán tudja miért perelte be Vida Orbán parancsára?

  • http://anonymand.blogspot.com anonymand

   Ezért kár volt a macera a profilkészítéssel…
   De ha már a vicc kategóriát megemlítetted, igen vicc, hogy egy Ökotárs nevezetű civil szervezetet (néhány millió forintról dönt, nem hazai adófizetők pénze amúgy) lerohan 50 rendőr, visznek mindent, három hónap után semmi eredmény, a Horváth féle bejelentést meg másfél nap alatt “kivizsgálták”, (1000 milliárd évente, ha fele igaz 500 milliárd évente, ha tizede igaz 100 milliárd évente).
   Tényleg vicc…

  • ptiszai

   Te tudod miért került a Kossuth tér 14 milliárdba?
   Te tudod miért került az ócsai telep került 10 milliárdba?
   Te tudod miért került 160-170 milliárdba a stadion építések? Üresen állnak.
   Te tudod Orbán telkén áll a felcsúti stadion? Már rohad az egész.
   Te tudod a kormány Felcsútra épít egy repülőteret?
   Te tudod Vajna Casinói áfa mentesek?(Orbán haverja)
   Te tudod miért kerül M4 119 km 4.2 milliárd per km árba? Simicska Közgépe pofára kapta a munkát.
   Te tudod miért kapott évi 400-450 milliárd munkát, méreg drágák, Simicska 50-60 cége?
   Te tudod miért került és ömlik a pénz a fideszes alapítványokba? (Századvég 2-szer 4 milliárd ft, Polgári fideszes alapítvány évi 600-700 millió, CÖF és társai?)
   Te tudod hová került az MNB 250 milliárd ft-a, amit Matolcsy átutalt 4-5 alapítványba?
   stb.

   Fidesz ma a legkorruptabb párt.

  • http://pasthelod.hell-and-heaven.org/ Pas

   Honnan tudja a végeredményt? Honnan tudod, hogy pervesztesek lesznek?

   Meg lehet gyanúsítani bárkit felelősségtudat hiányában és meglétével is, a kérdés az, hogy alaptalan volt-e a gyanú.

   Ezt ugyan a bíróság eldönti a magyar igazságszolgáltatás szokásrendszerének szempontjából, de ettől függetlenül egyszerű szillogizmussal belátható, hogy a boltok polcain látott tartósan alacsony árak ellentmondottak a világelső áfatartalom tényének. A régiós beszerzési árnál legalább 27%-kal többnek kellett volna lennie a fogyasztói árnak. Ez a visszásság nagyban segít a NAV körüli problémák valódiságának alátámasztásában.

 • rotgar

  Tiborc panasza óta semmi nem változott: “S az, ki száz és százezret rabol, írája lészen annak….” Tehát magas áron, 3 millióért szabad szidni az apeh vezérkart?Et az árfolyam? A korrupció, hazudozáson, elhallgatáson alapszik. Bárki is komolyan gondolja, hogy majd pont a bíróságon fognak igazat mondani?

 • Goda Bálint

  Szerintem biztos loptak az APECH nagy kutyái ! miért ne tették volna ? mikor a kormányunk tagjai miniszterünkkel élén rabolja az Országunk pénzét ! az adózók pénzét ! itt nem számít mennyi éhező család van ! itt akkor is azt meséli a kormány drága tévés reklámokba ! ORSZÁGUNK fejlődik ! nincs munkanélküliség szinte ! de közben egy mocskos hazugság ! több éhező család és munkanélküli van mint ezidáig valaha ! igaz a forint nagymértékű leértékelődése is ezt mutatja ! hiszen az EU már tekintélyes magasságba van a forinthoz képest ! Orbán azt mondta a választásoknál ! az a kormány kinek kormányzása alatt az EU árfolyama 300ft fölé megy !!!!! az a kormány mondjon le ! csak tudnám mit keres Orbán és cimborái ,maga a FIDESZ Országunk kormánypártjaként ! tolvaj mind egytől egyig ! azért tanultak annyit ,hogy lopni megtanuljanak ! meglehet nézni statisztikaszerűen ! kik diplomáznak ! azok nagy része olyan helyekre férkőzik be a nagy tudásával ,ahol gátlástalanul lophat ,visszaélhet munkakörével és ellenőrzés egyáltalán nincs ! egyik szemét a másik szemetet nem fogja bántani ! mi prolik meg már 24órát dolgozunk a sok tolvajnak ,hogy még többet tudjanak lopni ,de amire igazán kellene pénz Országunkba ,mint Kórházak ,Óvodák ,Iskolák ,szegény nagycsaládosok támogatása ! arra egy lyukas peták nincs ! ez a hatalmas nagy Magyar Demokrácia !

 • Éva Kútvölgyi

  Egy agyalágyult országban élünk, ahol a NAV ahelyett, hogy kivizsgálná és bizonyítaná, hogy nem korrupt és hazug, össze-vissza perel értelmetlenül. Sajnálom a bírókat, akiknek ilyen hzülyeséggel kell foglalkozniuk valódi dolgok helyett.

 • Fia Föld

  Virág elvtárs lehet az egyik bíróúr kérem? :-) Sajna nem vicces mi folyik ebben a szar országban!

 • János Varga

  Na látjátok, itt a gond Magyarországon: “A következő tárgyalási nap május közepén lesz”
  Mi a picsának kell, az összes tárgyalást így elhúzni.
  Nem akarom elhinni, hogy az ügyészségi szakaszban (ami pár hónap) nem lehet felkészülni.
  Ja, hogy a bíróságok leterheltek? Aha… értem…
  Azon nem gondolkoznánk el, hogy minden ügyet 3 nap alatt lezavarjunk?

  Vagy ehhez dolgozni is kellene?

 • Varró István

  És akkor most mivan? MI értelme ennek a szerecsenmosdatásnak?
  A “szegény” heineken úgynevezettszékelyföldezett, ez nekem elég ahhoz hogy a sörét az oltyánoknak ajánljam és hacsak lehet, mellőzzem.
  A sunyi hollandokkal üzletelő gonosz Lénárd meg végre magyar címkét mert rakni a termékére romániában, ez nekem elég ahhoz hogy szimpátiával álljak hozzá, és – amennyiben a termékkel elégedett vagyok – fogyasszam is.
  Anyanyelvem használatáért folytatott küzdelemben a kis gyár az én csapatomban játszik, akkor is, ha vannak holland meg ír tulajdonosai is. Kontraproduktív lenne a saját csapattársamat szidni azért mert nem éppen olyan tökéletes mint amilyennek látszik-
  A marketing meg arról szól, hogy egy márkanév/termék/szolgáltatás pozitívan bemutatható oldalát megjelenítse, eltúlozza. Így megy ez, ennyi.

  • Horst Bakker

   Egy igazi magyar hazafi! Aki Romániát kisbetűvel írja, ahogy minden hazafias óvódásnak illik! És magyar címkéjű sört iszik csakis! Bumsztarári rutyutyú!

   • Pálfi Csaba-Sándor

    Nem Horst Bakker. Worst Bakker.

   • Szergej55

    Tényleg szörnyű, inkább fideszesezni meg románozni kellene a székelyeket jó munkásőr, azaz khmm, emeszpés szokás szerint, igaz?

  • Bear BBQ

   Csak azért mert magyar címkével árulja a sörét, enyhén szólva naivság pártolni bárkit is (mellesleg e koncepció mentén haladva óriási mennyiségű moslékot lehetne fogyasztani székelyföldön – gondolok itt a gobé termékek nagy részére valamint a hasonló székely termékek elég nagy hányadára – tisztelet a kivételnek ami párját ritkítja). A cikk ugyanakkor azt mondja, hogy aljasság egy multi céget helyiként reklámozni, etikai problémát vet fel ami ugye tudjuk a tulajdonosok képviselőjének lényegtelen gondoljunk csak az Úz völgy szétkúrására meg egyéb aljas húzásaira amiért én nem fogok Lénárd féle csíki sört inni.

   • applegreen

    Azért pártoljuk, mert egy igaz székely ember és mert munkahelyeket teremtett, valamint -ahogy többször mondta az interjúkban – ő ivott egy jó sört és azt akarja, hogy a székelyeknek is legyen jó söre.
    Kóstold meg az Igaz Csíkit, tedd félre az előítéleteidet és meglásd, igazat beszélek 😉

    • Bear BBQ

     Lénárd már kommentelőket is fizet?

     • applegreen

      1000 éve kommentelek a disqus-on kiscsíra. Több száz kommentem van (ergo kuss legyen!) és ezek kis része Csíki sörös. Csupán szeretem és kedvelem.

      Abban a kultúrában, ahonnan én jövök, nem divat a gyűlöletkeltés, egymás zsebében turkálás.

      Továbbá ez az átlátszó cikk nem színvonalas egyáltalán… Az eredeti Átlátszó nyomába se érhet ezzel a blikk színvonallal….

     • Bear BBQ

      Nem 2050+?

     • applegreen

      De, most hogy mondod, még ez is elképzelhető 😀

     • Bear BBQ

      Akkor elmondom, még egyszer miért nem iszom a csíki sört:

      http://itthon.transindex.ro/?cikk=21004
      http://uh.ro/kepriport/665-uz-voelgye-lenard-hazudik-kato-garantal/detail/26756-uzvolgyevizieromu001ufojpg?categ=0

      nem a minőségéről beszéltem hiszen nem vagyok sörszakértő, egyszerűen nem ugyanazt az értékrendszert képviseljük. Amúgy jól mehet neki a buli ha trollokat is fizet :))

     • applegreen

      Én ezekről az ügyekről nem hallottam. Nem is érdekelnek. A sör annál inkább, mert szeretem a jó sört.
      És ne merj még egyszer trollnak nevezni, mert inkább úgy tűnik, hogy te vagy az. Én a véleményemet írtam le. Sok kommentem van, rég regisztráltam, még évekkel ezelőtt és mindegyik cikkhez a saját véleményemet írom.
      Szomorú, hogy olyan világban élünk, ahol ezt magyarázni kell…

     • Bear BBQ

      Akkor megnyugodtam, azt hittem csak a kommentek felpörgetése miatt teszi valaki a gyengeelméjűt

 • Jozsef Kolowrat

  Ezaz!! Végre magyar nyelvű és címkéjű sör!!! Amugy meg “multikent” max. vannak külföldi tulajdonosai, meg nem lehet a Heinekkennel osszehasonlitani!!! Ha az a román nevet valasztotta, akkor adja el a sörét románoknak!!!

  • Cine ma iubeste

   Az irigyseg .A Heineken dolgozoi oda vannak teve bojkotalni es lejaratni a CSIKI sort A cseleket az agazas levezetik (A SZEKELYT nem lehett levezetini hiaba bojkotaltok( Ez az oldal)es meg penzt is kertek SPOZORIZALYUNK) hahahaha.A Heineken sponzorizalja ezt az oldalt ha kell penz nektek.
   Leirok egy esetett.Lehett nem helyesen de megertitek.Amikor beindult az eladasa a CSIKINEK a PLACCON (akor jelentek meg eloszor ),ahogy mondjak egy Heinekenes nagyobacska fasz megkerte egy baratomat h vegyen neki onnan Igazit SORT mert nem mer oda allni sorba ,hogy ne lassak. mert ismerik hogy Heinekenes Jelzi !!!! hogy mar ivott es nem uti a mercet az O Heinekenes soruk semmiben.ehez kepest es nagyon finom.
   .Na…. nem O volt az elso esett mert egy csomo Roman kolega kertek dugva a SORT evel aval vetettek ne legyen az hogy ok veszik.Na akkor mirol is bezelunk ti nagy okosak akik lemocskoljatok ezt is azt is ??? az IGAZIT.Most voltam egy buliban Romanok voltak mindenki ezt itta.Heineken ide Heineken oda Tulaj ez Tulaj az Lenyeg finom es a Roman barataink is szivesen isszak.

 • Egy átlagos fogyasztó

  Van egy kis hiba az eszmefuttatásban a céges háttér és a termék jellege, készítési körülményei között nagy külömbség van. Attól, hogy egy külföldi tőkére volt szükség, annak érdekében, hogy ez beinduljon, az még nem azt jelenti, hogy ez nem egy helyi sör. Helyi sör alatt pedig azt értem én legalábbis, hogy helyi a termelő, helyi az alapanyag és szakmai háttér, ami összerakta, helyi neve van (a Ciuc nem helyi név) és kinézetre is helyi (elég ha a logó színeit nézzük és a székely ruha jut eszünkbe). Mindezek alapján ez egy helyi termék szerintem. Hogy a profit egy része külföldre megy, az a befektető magánügye. Ez pont azon információ, amire nincs szüksége az olyan átlag fogyasztónak, amilyen én vagyok. Ez a tényfeltáró cikk jóval az Átlátszó Erdély szintje alatt van, inkább egy Pletyka Erdély.

  • szvoboda

   Tudtommal a Ciuc is Szeredában készül, tehát ebből a szempontból ugyanúgy helyi.

 • Károly Szabó

  Én is szeretem és amikor lehet iszok belőle de remélem, hogy független laborok, unatkozó kémikusok néha meg-megvizsgálák. Nehogy valami lassanható méreg legyen benne, mert többnyire csak a székelyek isszák. Nagyon nagy baj lenne, ha igy lenne. Ilyen csakis az eddig történtek alapján juthatott eszembe. :)

 • Olvasói

  A helyi többségi tulajdonban lévő Csíki Sör Manufaktúrában

  Ha csak fele Lénárdé, az nem helyi többségű tulajdon. Meg amúgy is, ő simoni?

  Helyi termék vagy helyi sör, az igaz, ahogy lentebb is leírták, de ez az állítás nem állja meg a helyét.

 • Cine ma iubeste

  Atlatszo vagy fako?Mit is ertettek el evel a cikkel?A heineken add penzt?,mert latszik hogy nincs ahogy olvasom..Mit erdeklik a SZEKELYEK hogy kie milye a gyar ?a lenyeg hogy Magyarul jelent meg a sor es nem Heinekenul amit 10 even at nezegetunk,es lassuk azt a KOMUNISTA csillagot ami neketek is tetszik ,ahogy lattom.Sokan nincsenek melletettek az biztos .Jobb ha kitorlitek .Ne jarasatok le magatokat.

 • applegreen

  Ez egy színvonaltalan, kötözködős cikk. Ha Lénárd állna mögötte 100%-ban, akkor azért irigykednétek és turkálnátok a zsebében. Most, hogy kiderült, keresett befektetőket az ötletéhez, akkor ezért… Gusztustalan és vérlázító hogy egy hagyományt őrző, jó terméket gyártó, munkahelyeket teremtő vállalkozót is le akartok járatni! Szégyelljétek magatokat!

  • Dovalovszki András

   Csak nekem tűnik úgy hogy ez a sör, terméket csinál a székelység*-ből (*székelynek lenni) és a “küzdelmet” a nagy csúnya multi ellen is erre építve viszi véghez a profitmaximalizálás érdekében?
   Nem kérdőjelezem meg a sörgyártás, technológia tekintetében a hagyományok ápolásának a szándékát, de biztosan nem lett volna székely befektetői társulat, aki a másik 50%-ot adta volna, hogy a vállalkozás teljesen székely tulajdonban legyen? :(

   • applegreen

    “Lénárd nem is rejtette véka alá, hogy bizonyos abban, „a pereskedésre végül nem Romániában fog pont kerülni, hanem feltételezhetően a luxembourgi bíróságon, és ugyan bízok az igazságszolgáltatás erejében, úgy gondolom, hogy nemzetközi színtéren egy kis romániai cég és egy lobbierős holland vállalat között az igazságszolgáltatás nyelve inkább utóbbi felé billenne. Így azonban a végső ítélethirdetésnél a bíróság előtt egy holland tulajdonú cég áll majd szemben egy holland tulajdonú céggel.” http://iparjog.hu/hu/hirek/sorcsorte-david-nyeresre-all-goliattal-szemben/

 • Livingstone

  Majd ha az Áttetsző csinál a Heinekenről is ilyen klafa cégszerkezeti ábrát, és azon bemutatja hogy mégis HOL A F****BA VAN 50%-OS HELYI TULAJDON ABBAN, akkor majd írhat olyasmit hogy a “céges háttere végső soron kevéssé különbözik”. Addig viszont ez egy orbitális hazugság, illetve, ahogy lentebb írták, kötözködő, gusztustalan és vérlázító.

  • Cine ma iubeste

   Adevarat cereti o astfel de harta desenata cum scrii,,daca nu toate informatiile date sant eronate si se pot ataca in instanta.Cu respect ptr toti cei care sant calomniati si invinuiti fara probe legale.
   Prezumtia de nevinovatie .Totul se poate ataca .

   • Szergej55

    wat

 • Livingstone

  Arról nem is beszélve hogy a fenti gondolatmenet alapján az Áttetsző végső soron kevéssé különbözik az olyan hiteles hírforrásoktól mint mondjuk a Blikk vagy épp a napiszar.

 • Zokki Erfe

  hát szerintem csak 2 út van: igaz vagy hamis. Ha igaz akkor komolyan kell venni és ha van külföldi tulajdon a kicsi vállalatban attol még lehet igazuk a székelyeknek. Ha pedig hamisak az infok akkor szégyeljék magukat az ujságirok( talán fizetett ujságirok ?) a másik probléma ami engem nagyon zavar, ez a multik elleni Zombi -Orbán kampány megfertözi Erdélyt is !!! kérem szépen, a multik mozgatják a világot !! el kell fogadni ezt az alap igazságot, csak a hülye fideszes-jobbik-orosz kampány a hibás hogy a magyarok nem látják az erdöt a fáktol, én drukkolok a székelyeknek, velük tartok, de nem rombolom a vilghires Heineken márkát!! egyszerüen mert nem helyes, ök a kenyér adok, velünk vannak egy gazdasági unióban és be kell tartani a szabályokat. a legjobb az lessz ha kiegyezenk mint egy normalis modern kapitalista gazdaságban, ahol mindenki nyerjen !!!!!

  • Cine ma iubeste

   Acest comentariu nu se poate ataca ,.Este adevarul adevarat.

  • gyorgy zoltan

   Szerintem ebből Orbánt hagyd ki és hagyd a fenébe a politikát akárki is vagy mi székelyek drukkolunk az igazi csíki és székely sörre és Orbánnak.

   • Medve

    Az en nevemben ne beszélj! Orbán nyakán száradjon meg a kötél! Ti meg birkák begessetek nekik,hogy az en adómból gyujtogesse a birka nyájat a szavazásra! Remelem mindenkinek leszarad a keze aki szavazatával egy másik ország választását befojasolja!!!

 • Csiza Arpad

  Nem hiszem, hogy megtevesztesrol lenne szo. Viszont arrol, hogy KI probal eltaposni kit, es miert, arrol lehetne beszelni. Engem nem zavar, hogy holland, cigany vagy uzbekisztani akar megelni mellettem tisztessegesen es korektul. Az viszont mar igen, hogy el akar taposni, es a megelhetesem veszelyezteti, azert, hogy neki megnagyobb zsiroskenyer jusson. Elni es elni hagyni. Kerdes: Jobb lett volna, ha nem alakul meg az a sormanufaktura, csak azert mert fele van meg a szukseges penznek?

 • Ména Ságh

  ….szerintem ez a cikk a ciuc sör megbízásából született.

  • Bencze Gábor

   Bizony, hogy olyan szaga van.
   És nem vagyok benne biztos, hogy a kommentelők egy része nem a ciuc részéről kommentel itt vmi álca név alatt.

   • Delfi

    Biztosan. Más véleményen lenni lipsy métely. :)

    • ssszka

     :)

 • Zombori András

  Ezek az átlátszók egycsapásra gyalázkodnak, hazudoznak a valódi csíki sör ellen, – a multináci érdekeket kiszolgálva, – ráadásul pénzt tarhálni az olvasóktól?
  Nem elég a zsold, amit a Heinekentől kapnak?

  • Enikő Csorba

   Zombori András, oooookos vagy, leülhetsz. Egyes! :(

   • Zombori András

    Egy év kellett, hogy reagálj a véleményemre, te idegenseggnyaló nemzetáruló?

 • Vörös Imre

  Nem tetszik nekem Ujhelyi gondolat menete… Amikor az amerikai szabadkereskedelem terjeszkedéséről beszél, mellette ostorozza a hazai protekcionista alapon terjeszkedő egyéni vállalkozások megerősödés gyakorlatát. Miért baj ez és miért nem vonatkozna mindez az MSZP-hez és kormányzásaik alatt hasonlóan privilégizált, ma is abból létező vállalkozásokra? Tisztán és érthetően írja Ujhelyi, kik lesznek nyertesei ennek a bevezetendő rendszernek: “leginkább az autóipar, a vegyipar, a gyógyszeripar és a kozmetikai ipar profitálhatna belőle.” És hol helyezkedik el ebben a rendszerben ennek hasznát “élvező” társadalom zöm? Amerika gazdasága, virtuális tőke feleslege le akarja törni az európai piacokat a saját haszna bővítéséhez. Ehhez kellene alávetnünk a bővített újratermelést (hasznot) produkáló adottságainkat. Ujhelyi olyasmiben reménykedik, ami önmagában is antagonisztikus és utópisztikus: “Ha ezeket kiküszöbölő megállapodást sikerül kötni Európa és az Egyesült Államok között, akkor mindannyian nyertesei leszünk a folyamatnak. Az MSZP ezt támogatja. Befektetési partnerséget, szabad és mindenki számára előnyös szabadabb kereskedelmet akarunk, a társadalom számára előnytelen gazdasági pressziót viszont elutasítjuk. Ilyen egy felelős európai demokrata hozzáállása.” Ez a véleménye Orbán Viktornak is, ezért utasítja el a teljes programot gyökerestől. Mint a többi, még nem felfejlődött volt kelet-európai ország is. Orbán Viktor Fidesze is felelősen gondolkozik.

 • Péter István

  Ne ringassuk magunkat illúziókban a TTIP egyetlen célt szolgál, Európa gyarmatosítását és a kizsákmányolásának a fokozását, ami különösen sújtani fogja a kevésbé fejlett tagországokat és régiókat. Ugyanakkor, a fejlettebb tagországok sem járnak túlságosan jól, hiszen az általuk realizált extraprofitból ettől kezdve az amerikai cégek is részesednek és tekintélyes hányadot fognak elszívni. A gyarmati státuszt a tervezett bíráskodási rendszer fogja teljessé tenni.

 • Don Quixote

  Itt 2 külön dologról van szó. A bírósági döntés a névhasználatra vonatkozik. Semmi köze ahhoz, hogy mekkora tróger a faszi vagy ki áll a cég mögött. Amúgy szerintem is az, és egy átverés ez az egész mese egy szar termék körül. Vagyis szerintem szar, pontosan beleiilik a többi román ipari sör kategoriába ls semmiképpen nem egy kézműves sör. De magyar embert bort iszik… és annak van itt hagyománya.

  Mésrészt mindezek ellenére szerintem a Heinneken nyomást gyakorolt a döntéshozatalra. És ez a döntés jogilag nem állja meg a helyét. Miből gondolom, hogy lefizették a bírákat? Egyszerűen statisztikai alapon, nézzük csak meg hány bírának, ügyésznek van ügye a DNA-nál. Nagyon soknak. Gondolom a jelenlegi bíró is úgy gondolta, kevés a kockázata, hogy elkapják, és ha igen is, 2-3 évet megéri leülni akkora pénzösszegért. Van egy cikk a román sajtóben egy bíróról, aki a börtönből nyilatkozik, tanulságos.

  Szóval, szar sör meg átverés, de szerintem ebben az ügyben jogos az álláspontjuk. Persze pont ebből nem kellene nemzeti ügyet csinálni, mert ez csakis kizárólag pénzről szól mindkét oldalon. PÉNZRŐL.

  • John Doe

   + helyi vállalkozások védelméről. ami magyar nyelvű azt betiltják, ez a policy jelenleg, nem kell csodálkozni ha bizony sokan háborognak emiatt. és a forrás nem is mindig csak a román állam. az ide linkelő index posztból is a csúfondáros rosszindulat indítja. ennyit az objektivitásról.

   • Don Quixote

    a helyi termékek legnagyobb ellenzői a helyi vásárlók… általában. remélem nem kell kifejteni… de ez a Lénárd egy nagy genny amúgy és sok mocskos bizniszhez köthető, így nem várható el tőle, hogy pont a sörével szépen játszon. sajnos egy másfél országot át tudott verni, ami enyhén a fogyasztókat értelmi képességeit kérdőjelezi meg. és kár, hogy még nincs egy székely kézműves sör… Kolozsváron van pár és szépen mennek, de sosem lehet kapni mert ennyire kicsi a kézműves sörök kapacitása. és ez fontos!

 • Don Quixote

  Amúgy nem sok értelmét látom, hogy az Átlátszó ezzel foglalkozik…

 • két karakter

  omg, egészen zavarba jöttem a kommentektől! bár érthető, hogy az ember érzelemből így reagál, csak ház az messze áll az objektivitástól.

  amúgy meg feketén-fehéren meg van írva, hogy Lénárd elzárkózott attól, hogy válaszoljon a holland tulajdonostárssal kapcsolatban, ennyi.

  a heineken esetében meg nincs mit feltárni a nemzetközi hátterükről, mert eleve nem állítják be magukat helyi vállalkozásnak. -.-

  • Zsolt Flórián

   Teljesen igazad van !

  • Simon Gábor

   Érzelmek és objektivitás : a Soproni sör reklámokról és általában a külföldi multicégek itthon végzett kampányairól mi a véleménye? Azokra a kampányokra gondolok, amik egyértelműen a nemzeti vonatkozásra alapoznak. A lokálpatriotizmusra vagy a nemzeti érzésvilágra építve tévesztik meg a vásárlót?Hány ilyen termék is van külföldi tulajdonban ? Hogyan kerültek oda és ezekről hány tényfeltáró cikk született? Valóban hibás állítás a Dávid és Góliát hasonlat? Ha csak a kicsi cég vs. multitérnyerés logikát nézzük? Háromszor olvastam el a cikket, harmadszorra is az a véleményem ,hogy nem teljes objektivitással született! Sajnos ez az érzésem! Morális alapon zavaró az 50% résztulajdon és ezt a kampányon kérni számon? És plagizálás gyanúját említi, bizonyíték nélkül? Furcsa annak tudatában ,hogy itthon hány nemzetieskedő kampányt sütnek el a multicégek! Ez nem tűnik fel, nem csinálunk morális problémát és tényfeltárást! Tanulságos sztorikat szülne az elmúlt 26 év, az biztos! Húsipar ,vegyipar, ,faipar, élelmiszer ipar , könnyűipar !lenn miről írni!

   • két karakter

    nincs véleményem a sopi tevékenységéről, mert nem ismerem azt (amúgy egy közepesen szar sör, ha más nincs, akkor az is elmegy szint).

    amúgy, már csak kíváncsiságból, melyek ezek a “nemzeti érzésvilág”-ú reklámok? kíváncsivá tettél!

    és még mindig: a heineken holland cég, ezen mit kéne feltárni? mert hogy itt egész sokan ezt fájlalták a poszttal kapcsolatban, hogy miért csak az “igazi csiki sör” hátterét tárja fel. (mert, ugye, gyakorlatilag itt van mit feltárni, a holland heineken leánya meg hát ezen a néven van jelen).

    • Simon Gábor

     https://www.facebook.com/Soproni/?fref=ts
     A hei. holland ezen nincs mit feltárni, azon van mit feltárni ,hogy kerültek multicégek kezébe magyar bran-dek mondjuk 1990-1998-ig. Azt tudjuk ,hogy előtte kisajátítással államosítással pl. Dreher konszern, borsodi története stb. ha csak a sör nézzük.
     A “sopi”pl. kinek a tulajdona?Vagy bármelyik magyarnak hitt brand? Holland vagy magyar?Vagy a részvényeseké minden? Multi vagy tradicionális? Erre vagyok kíváncsi. Mitől magyar valami? A marketinghazugság elég vagy tudatos vásárlással tudunk segíteni igazi magyar termékeknek termelőknek? Én pl. azon vagyok ,hogy itthon itteni emberekkel közösen itt gyártsunk és külföldön értékesítsünk , a hasznot itt fektessük be! A multik ezt a szemléletet hazudják maguknak miközben fordítva tesznek. A nemzeti érzelmekre és közös kult.ident.-ra alapozva tradíciót hazudva (ott ahol már rég nincs) reklámoznak tömeg termelt szemetet. Az elsők között privatizált Győri keksz és Ostyagyár sztorija is érdekes lehet. Ahogy a profitmaximalizáláshoz finomhangolják a “tradicionális” receptúrákat…..no mindegy is. Én mindenesetre nem szeretnék olyan világban élni ahol nincs valós identitás csak a marketinghazugságok!

 • Napier János

  Örüljünk, hogy legalább a fele magyar. Magyarországon egyetlen sörgyártó nincs még félig sem magyar ember tulajdonában.

  • Joe Szilagyi

   Igen ez így van!Magyarországon szinte már minden multi tulajdon, a GDB 2/3-át is ők hozzák!Az EU.-nak csak piacnak,és bagó olcsó,de szakképzett munkaerőnek kellettünk ,mi kelet-európai országok!és a multikkal lehet hadakozni,csak épp értelmetlen,mert ahol a pénz ott a hatalom:mindenki megvehető csak az árak különbözőek,azonkívül amióta világ a világ a nagyhalak megették a kishalakat!Egyébként kétszert ittam a Csíki sörből egyáltalán nem volt nagy durranás,sokkal jobbra számítottam amellett,hogy a bolt ára is lényegesen drágább a roman söröknél 4,56lei,de ízre nem jobb! 6 éve “emigráltam”Bp.-ről sokfajta román sort ittam:Setjar 7,5% 3lei alatt max.3lei boltban,URSUS,világos barna,újdonság a Bergenbier 5,2%-os félbarna sör 2,50-stb egyszóval finomak és olcsók,amennyivel drágább a Csíki annyival nem jobb!Tessék lehet engem megkövezni!!

  • AZ

   De, pl Békés Szentandrási sör, Fóti.

 • Gábor Törzs

  Ez a tulajdonos a budapesti házban, ahol lakik, a lakásfelújítás közben okozott kárt sem hajlandó megfizetni. Nembecsületes kis székely, hanem a szokásos pénzéhes vállalkozó. Örülök, hogy vesztett.

  • Delfi

   A törpevízművei is csak kárt okoznak, és érdekes módon azon nincs felzúdulás, hogy a székely emberek életét teszi tönkre velük.
   Homoródfürdő lakosait kellene megkérdezni, mennyire kedves ember ez a Lénárd…

 • George Seymour

  Sajnos minden, ami magyar, mind idegen kézben van otthon és az elszakított területeken. Ennek oka az, hogy nem volt igazi rendszerváltás Magyarországon és szomszédjaiban, minden állami és népi vagyon a kommunisták kezébe került, mert csupán nekik volt pénzük (a “szocialista” elvtársaknak) és összeköttetésük a vagyontárgyak olcsó megszerzésére. Ezek a “jó elvtársak” azután majdnem mindent eladtak “nyugati stabil” valutáért, az ígéretes vagyontárgyakat pedig az adófizetőktől lopott pénzen modernizálták. Igy lettek a kis KISz titkár Gyurcsányból és jó elvtársaiból milliárdos “baloldali” vezetők.

  • sanbalah

   …mondja ezt George Seymour…. Sok cég van magánkézben, nem kell aggódni.

   • Zombori András

    MULTIKÉZBEN elsősorban!
    A komcsik mindent kiárusítottak bagóért és jutalékért, hogy egy-egy kisebb KONCOT ők maguknak is privatizálhassanak. Ez legintenzívebben Horn és Bokros idején történt. https://uploads.disquscdn.com/images/bd286bbc47369c75139015da4615f0c66dd9729e4dfd57837e40a5b749945a7f.jpg

    • sanbalah

     Komcsik, mi? Kik azok a komcsik te agyatlan???? Azok ott pénzecskék, amit az állam megkapott. Sok sok sok sok pénz. Nem annak kell örülni, ha kevés pénzt kap az éllam a tulajdona miatt, mint a mostani kormány, aki saját magának adja el semmirt a kastélyokat, földeket.

     • Peter Jicmon

      Te egy hazaáruló lippsi vagy !

     • Zombori András

      Anyádnak hazudd ezeket.
      Mindenki tudja, hogy kik privatizálták el szinte a teljes állami vagyont.

     • sanbalah

      És ennek mi köze a mostani ügyhöz? Ha Béla lop akkor lopjon Tóni is? Amikor privatizáció volt akkor MDF és Fidesz szavazó voltam, és elítéltem azt. Azt hiszed, hogy most a tieid lopnak? Annyira lopnak most neked mint annak ideján a kommenisták. Idióta szerencsétlen szekértábor lakó.

  • Mor Zsolt

   “Igy lettek a kis KISz titkár Gyurcsányból és jó elvtársaiból milliárdos “baloldali” vezetők.”

   Orbán Viktor:
   “Politikai pályafutását Székesfehérvárott, gimnáziumi alapszervezeti KISZ-titkárként kezdte.”
   https://hu.wikipedia.org/wiki/Orb%C3%A1n_Viktor

  • Enikő Csorba

   Nyugi George Seymour, nálunk lassan mindent “államosítanak”, pontosabban “gázszerelősítenek”……

   • Zombori András

    Ezt csak a magadfajta libkóbolsik szajkózzák.
    A mocskos fajtátok lopott el mindent, most azért sírtok mert már nem tudtok lopni.

    • Enikő Csorba

     Kedves (???) Zombori András. Most az egyszer lealacsonyodok a szintedre, utána viszont zárom a “vitát”. Szóval: libsibolsik (haha) a jó k..a anyád. Ha majd egyszer előbújsz a világosságra a Fényes Tekintetű és csapatának seggéből, megtörlöd a szádat és körbenézel, meg fogod látni a lényeget. Addig maradhatsz kussban és nyalhatsz tovább.

     • Zombori András

      .
      Hiába hörögtetek hazaáruló bolsizsidók, beigazolódott a .Csiki Sör igaza. Ezt e napokban még a Heineken, a New York Times és a 444 is elismerte.

    • http://knows.hu/ vadkutya

     Mocskos szájú hazaáruló vagy, mindamellett rosszindulatú, és geciostoba is. Nyugi, te is lógni fogsz hamarosan.

     • Peter Jicmon

      Te kutyának nem vad hanem veszett vagy ! Egy igaz komcsi lippsi!

     • Zombori András

      Hiába toporzékoltok, ismét bukni fogtok.

   • Peter Jicmon

    megint a gázositással jösz? te lassan teljesen balosnáci leszel!

  • Delfi

   Ezek szerint a fidesz kommunistái jó kommunisták?
   Mi a véleményed arról, hogy jelenleg a fidesz tagjai vásárolnak fel mindent, ellopott közpénzből?
   Majd a teljes hasznot offshore cégeken keresztül kiviszik az országból, jogosan tartva attól, hogy egyszer bizony el kell számolniuk a tetteikkel?
   Mi a véleményed arról, hogy a fidesz pénzeli a Csíki sör tulajdonos Lénárd törpevízműveit, amivel a székely embereknek okoz környezeti kárt?

 • László Nagy

  Tegmap egy hargitai komám kérdeztem meg, hogy mi a véleménye a hírről:

  -A székelyek sose tudtak sört főzni! Haggyálmár! Divatmajmolás! Maradok az Argusnál a LIDLben!

  …köpni nyelni nemtudtam.

 • Karoly Pungucz

  Itt arrol van szo ,hogy az olahoknak szurja a szemet a magyar felirat, barmilyen formaban es igy mindent megtsznek ,hogy a magyarokba rugjanak egyet!

  • buttercake

   Szegény fatornyos kis hazánkat már megint báncsák a piszokok!

  • Delfi

   Az ugye nem jutott eszedbe, hogy ha Lénárd úr esetleg azt írná a címkére, hogy Medve, akkor a Heineken nem pereli be, mindkét gyár ott dolgozik tovább Csíkszeredán, ti meg azt isszátok amelyik jobban esik.
   Mifelénk ezt win-win helyzetnek hívják, a fentit meg fideszes habverésnek.

   • Zombori András

    Te hülye vagy, – a Fidesz tiltotta be a Csíki Sört?

    • Delfi

     Azt a mondvacsinált indokot márkavédelemnek hívják. Nem fogod elhinni, de nem gyárthatsz Igazi Adidas nevű cipőt sem, mert azok a mocskos multik le fogják perelni a gatyádat is, és nem, nem azért mert magyar vagy. De verjed csak a habot, maximum mindenki kiröhög.

     • cumanian

      Az kicsit sem zavar hogy az EU szakbirosaga az Igazi Csikinek adott igazat? Ez a markavedelem. Tehat a helyi roman hiaba veri a nyalat.

     • Delfi

      Hazugság. Egy védjegyoltalmi testület állásfoglalása nem bírósági ítélet, míg a románoké az. És a románokat nehezebb becsapni a hülyeséggel, mint egy EU szervet, aki szegény összehasonlította a 2 sört, és mivel “elfelejtették” megemlíteni nekik, hogy a Ciuc az Csíkit jelent, nem is tudták értelmezni a problémát.

      Amúgy igazán hülyének kell ahhoz lenni, hogy a 2 holland cég közti perpatvart nemzeti köntösbe bújtassuk. Mert valahogy a sok bojkottáló agyáig nem jutott el, hogy ez a Lénárd már megint hazudik, nincs semmiféle többségi tulajdon, nincs semmiféle kézműves sör, és ha az általa gyártott lóhugyot nem pántlikázná fel nemzeti szalaggal, a kutya sem vásárolná meg.

      Mellesleg egyszerű a megoldás, Lénárd elvtárs nevezze át Törpevízműre a sörét és árulja tovább a székelyek gyönyörűségére, hiszen a bíróság sem a gyárat, sem a sört nem tiltotta be, csak a megtévesztő nevet vette el tőle.
      Véditek ezt a hazudós izét, aki röhög a markába, hogy milyen jó marketingfogást csinált.
      Ha már a székely munkaerőt féltitek, gondolkozzatok el azon, vajon a Heineken hány embert foglalkoztat ott.

     • cumanian

      Ez is egy álláspont. Szerintem meg a tied baromság.

     • Saul Nagypapa

      Bánt a magyar nemzeti szalag mi? Miért baj az, ha egy cég a marketingjét erre alapozza, és evvel erősíti azt a magyar identitást, amit a sok hozzád hasonló zsidó napi 24 órában rombol? Ez jó a cégnek, és jó a magyarságnak is. A Heineken is megtehette volna, hogy nem románul árul sört Székelyföldön, de helyette annak a létezését is megkérdőjelezte…
      A holokausztipart miért nem kezdi ki a zsidó Átlátszó?
      Mindent gyűlöltök ami kapcsolatban van a magyar identitással! Undorítóak vagytok!

     • Szávuj Miklós

      Itt csak a jövő-évi szavazatokra megy ki a játék, ez elég átlátszó :)!
      Azért román a neve a Ciuc-nak, mert Romániában van, Hollandiában nem az lenne nyilván! Szerinted miért építenek oda kórházat, fociakadémiát, stb.? Amerikában sem épít a kormány ilyeneket, pedig sok magyar él ott!

     • Peter Jicmon

      te hülyeséget beszélzs, a Ciuc szó nem is román szó. A sör neve Csíki sör, már 560 éve ezen a néven készítik. Te is egy jó nagy neonáci bullshitgenerátor vagy!

     • Peter Jicmon

      A Heineken bukarestbe vitte a Ciuc sört, ami soha nem volt azonos a Csíki sörrel, te bullshitgenerátor!

     • Peter Jicmon

      Teljesen meghasonlottál önmagaddal! A Csíki sör tényleg nem azonos a Ciuc-kal, kiejtésre is más. Ha igaz lenne az Adidas hasonlatod akkor a magyar sör neve Igazai Ciuc sör lenne, de valójában Igazi Csíki, ezzel akarták kivédeni, hogyha a románok holland ügynökei elkezdenek Csíki sört gyártani, akkor is az igazi a magyar sör legyen. Delfike amit te írtál az egy hülyeség, egy igai bullshirgenerátor vagy!

     • Zombori András

      Erről most teljesen mást ír a 444!
      Még a Heineken is elismerte a magyarok jogos érzékenységét!

   • Rigmányi Lehel

    A medve, illetve pontosan a Macko nevu sor letezett korabban es Kolozsvaron gyartottak, majd kesobb Ursus (urs=medve)lett a neve amikor a romanok kezre vettek.Most is gyartanak Ursus nevu sort, csak ezuttal bukarestben. A kolozsvari gyar zarva. A vege ismet per lenne a szegeny szekelyeknek.

    • Delfi

     Nem ismerem a helyi viszonyokat, amikor arra jártam, mi pályinkát ittunk. :)
     De azért érzed a lényeget, választhatott volna ezernyi nevet a sörnek, amibe senki sem köt bele. Erdély csillaga, Csaba királyfi, Gyuláim söre, bármi más.
     Nagyon kilóg a lóláb, hülyére vette a székelyeket is, meg a hollandokat is, de tudta jól, ha előhúzza a nemzetiségi kártyát, csak jól jöhet ki belőle. Ez meg is történt, nálunk rekeszszám hordták haza a 500 forintos sört, miközben 350-ért már nagyon jókat is lehet kapni.

    • Peter Jicmon

     Az URSUS sörünket is ellopták a rományok!

   • Szávuj Miklós

    Miért nem maradtak a Székely sör mellett, olyan úgy sem volt! Ez is jól kivan találva! Hány ottani magyar vállalkozás, újság mellett álltak ki a magyar kormány tagjai?

  • djlacee

   És ha indítana valaki Sopronban egy sörmárkát Soproni helyett Ödenburger névvel?

 • John Doe

  Érdekes ilyen esetben le tudják fordítani Csíkot Ciucra amikor helyi cégről van szó de ha helységtáblán van akkor rögtön lefesti valami jóképességű és a rendőrség tehetetlen. Amúgy amíg helyi ember vezeti helyi alkalmazottakkal és nem valami belga székházból addig minek kéne hívni, piréz cégnek? A heineken Ciucot gyárt.

  • Enikő Csorba

   És a sörgyárban hollandok dolgoznak?

   • zoot allures

    a Heineken-t Sopronban gyártják

    • Enikő Csorba

     Én speciel a Ciuc sörre és a szeredai gyárra gondoltam…. merthogy ott is helyi emberek dolgoznak… De mindegy is, még a végén valaki megvádol azzal, hogy a Ciuc sör pártján állok, holott úúúútálom a sört :)

     • Zombori András

      Á, – te Csíki Sör és székelyen pártján állsz!

    • Peter Jicmon

     Be kéne záratni a gyárat és az Igazi Sopron sört kéne gyártani, a Civitas Fidelissima megjelöléssel.

   • Zombori András

    Biztos hogy nem magyarok, hiszen nem tudnak magyarul, – te vérvörös Ciuc!

   • Peter Jicmon

    A Csíki Sört igazi székely emberek gyártják és igazi székely forrásvizet használnak, több mint 560 éve.

 • Zombori András

  Ma nyilvánosságra hozták az EU Csalás Elleni Hatóságának (OLAF) jelentését a 4-es metró beruházásról.
  Abból is kiderül, hogy mindent a szocliberálok loptak el.
  Most azért zajonganak, hogy TERELJÉK a figyelmet a többszáz milliárdos tolvajlásaikról.

  • piccola

   szerencse, hogy téged nem lehet megtéveszteni…

   • Zombori András

    Mert fütyülök a bolsi propagandára.

  • Delfi

   Mindig kíváncsi voltam, milyen lehet az ha valaki azután is kommentel, ha már elsorvadt az agya. Köszönöm a plasztikus bemutatót. :)

   • Zombori András

    Személyeskedéssel, mellébeszéléssel nem sokra mentek.

  • Stomi61

   Aha!
   A jelentés azon részét hozták nyilvánosságra, ami estleg a szocikra terhelő.
   A fideszre kínos részek továbbra sem nyilvánosak.
   Vajon miért?

   • Margó Márton

    ..mert nincs..

    • Stomi61

     Az a Szent Fidesz!

   • Zombori András

    Nincs ilyen része a jelentésnek.

  • Kató Tóth-Pintér

   OLAF a magyar hatóságok/Polt adataiból dolgozott.

   • Zombori András

    Szerinted nem loptak a libkóbolsik száz és ezermilliárdokat?
    Akkor hova tették a felvett 10 ezer milliárdos hiteleket?

    • Ha lúd, legyen Kövér!

     “Akkor hova tették a felvett 10 ezer milliárdos hiteleket?”
     A gyurcsányi meg a bajnai zsebre tette, ugye? Téged sem az eszedért szeretnek! :)

    • Kató Tóth-Pintér

     Nézz utána a neten. Meg fogsz lepődni.! Például háromszorosára nőtt az autópályák hossza!

  • Gilicze Laszlo

   “mindent a szocliberálok loptak el”
   Ha igy volna, magyarázd el, hogy az elmúlthétévben hány korrupciós botrány leplezett le a a fidesz a 4-es metró ügyében? Vajon bekattan-e, hogy az egész kavarás csak azóta van. hogy az OLAF nyomozni kezdett?
   Vajon ki emlékszik, hogy az akkor ellenzékben ülő fidesz is ott ült a közbeszerzési bizottságokban?
   Vajon kiderül-e az adófizetői pénzből fenntartott közmédiából, hogy az OLAF csak abból tudott nyomozni, amit a közbeszerzéseket felügyelő Miniszterelnökség rendelkezésükre bocsátott? Vajon kiderül-e, hogy az OLAF jelntéséből is csak annyit hoztak nyilvánosságra, amennyit a Miniszterelnökség engedett?

 • Zombori András

  Nem a bojkott itt a lényeg, hanem a TILTAKOZÁS a magyarellenes román DISZKRIMINÁCIÓ miatt.

  • Peter Jicmon

   Pontosan erről van szó! Magyarellenes és antiszemita tevékenységet folytat a román kormány!

 • Kerekes Márton

  Tök mindegy, ki a tulajdonosa, én a magyar elnevezést támogatom Csíkban. Az “újságírók” megint megmutatták, bontani tudnak, építeni még nem sikerült nekik semmit. Nem is tudom, mi lenne nélkülük. Támogasson titeket a Heineken.

  • Saul Nagypapa

   Ezek a zsidók mindent rühellenek ami valamilyen szinten kötődik a magyar indentitáshoz, aztán csodálkoznak, ha mi is utáljuk őket!

 • Bartlas

  Nagyon értékelem a széleskörű tájékoztatást. Saját magam is fontosnak tartom, hogy a háttérben megbúvó részletekról is tudjon a vásárló illetve fogyasztó. Az viszont teljesen nyilvánvalóan kiderül a cikkból, hogy a Lixid Holding BV nem más mint egy Hollandiában bejegyzett cég angol illetve szlovák alapítókkal. Ez a tény valótlanná teszi azt az állítást miszerint az Igazi Csíki Sör holland tulajdonú termék lenne. Viszont ha mégis 50%-os holland tulajdon lenne akkor sem nevezhető holland terméknek hiszen semmilyen holland jellege, hagyomanya nincs. Az elkészítésében egy helyi, több receptnek a továbbfejlesztett változtát használjá, amely létrejöttét helyi, magyar szakemberek segítették. A névre, mint Igazi Csíki Sör kitérve annyit lehet megemlíteni, hogy van némi hasonlóság a Heineken által gyártott Ciuc Premium nevű termékkel. A hasonlóság annyiban rejlik, hogy a Ciuc román szó magyarul Csíkot jelent. Ha megfigyeljük Csíkszereda román nyelvű változatát, Miercurea-Ciuc, láthatjuk, hogy a Ciuc szó szerepel a helységnévben (a Miercurea pedig a szeredát jelöli). A Premium angol(!) szó mint jelző szerepel amely prémium, illetve magas színvonalú mínőséget jelent. (A román megfelelője premial lenne, mivel a román nyelveb a premium a pénzbeli juttatást, bónuszt jelenti.) Így az Igazi meg a Sör szavakat fölösleges is említeni hiszen nem is szerepelnek a Heineken termékén. Ezek után feltevődik a kérdés: pontosan milyen vád alapján perelte is be a Hieneken az Igazi Csíki Sört? Az alapján, hogy a Heineken Ciuc Premium termékenek a morális értékét támadta a Lixid Projekt az Igazi Csíki Sör terméke? Ez nem márkavédelem, itt nem márkahamisításról van szó hiszen egyetlen szó egyezésével még közel sem tötrtént hamisítás. Mellesleg ez az egész perpatvar akkora ingyen reklámot csinált és még mindig csinál, hogy az Igazi Csíki Sörnek nem igazán kellett reklámkapányokba fektetnie. Ez a székely furfang. Akinek meg nem tetszik az ne nézze, ne tulajdonítson neki figyelmet, ne implikálja magát. Ahogy errefelé mondják: “Nám szeretem, nám falom bé! Értetted-é?”.

 • Peter Jicmon

  A román biróságok nem ismerik el a magyar földrajzi elnevezéseket. Soha nem ismerték el, szerintük a Csík nem jelenti azt hogy Ciuc. A Heineken ezt a román álláspontot elfogadta és a Csíkszeredában gyártott sört (majd átteleipve Bukarest környékére) Ciuc-nak nevezte. Ahogy megjent a Csíki sőr, azonnal álláspontot változtatott és azt kezdte mondani hogy a Ciuc az Csík, annak ellenére hogy kiejtésben sem azonos Ciuc = Csúk és nem Csík. Ha azonnal a Csíki Sőr márkanév mellett döntött volna a Heineken, akkor ma nem lenne annyi rossz vélemény a holland cég diszkriminativ viselkedéséről és a román biróságok magyarellenes tevékenységéről.

  • Szávuj Miklós

   Rosszul tudod, a Ciuc az nem Csuk, Mert például a Csíkszereda is Miercurea Ciuc, vagyis Csík-szereda. Csak a pontosság kedvéért!

   • Attila Nagy

    Te tudod rosszul, mert Csík az akkor is Csík, aki másként írja vagy ejti az hibás, a románok Ciuc-nak irják és csúknak ejtik. Csíkszereda az Csíkszereda és Mérkuriacsúk!

 • Katica bácsi

  Sípos Zoltán átlátott a Csíki sörön és leleplezte a nagy mutyit.:-) Külföldi tulajdonosa is van?! Akkor ez gyanús! Ha valaki befektet pár ezer eurót abba, hogy Csíkszentsimonban sört gyártsanak, akkor az nem lehet jó? Attől még ez egy kisvállalkozás, amelyik képes jó minőségű termék gyártására, ami nem tetszik az óriáscégnek. Nekem inkább az gyanús, hogy egy firkász elkezdi piszkálni a kisvállalkozást éppen akkor amikor az pereskedik egy multival. Vajon miért?

  • Kató Tóth-Pintér

   A külföldi tulajdonosokat a fidesz nem szereti. De miért akarja a fidesz megvédeni a “magyar” sört, ha külföldi a tulajdonosa? Még az is lehet, hogy Lázár Jánosnak is van tulajdon részre benne?

 • istván trap

  Nincs ezeknek orosz befektetője, részvényese? Úgy megrteném ezt a bulit, dehogy az Igazi Csíki sör koppintaná a Ciuc premiumot, fura. Ez a londoni ír ügyvédet meg a szarajevói gyereket nyomozzátok még.

 • Statárium

  Jól megszívtátok, mert a kedvenc multitok becsicskult :-) Lassan igazat adok Orbánnak. Ti nem vagytok ebbe az országba valók!

 • István Márkus

  Lehet az egész csíki sör vs. heineken bulit a reklám miatt találták ki, hogy fogyjon. Meg is nőttek az eladások. Óriási.

 • Senki Alfonz

  Most akkor Putyin ellopta Orbán ötletét?

  • szőlősi

   Nem ! Ez épp fordítva történt .

 • http://birdsofprey.blog.hu/ MolnarErik

  Csakis SOROS provokációjáról lehet szó. Mi másról is lehetne?

 • Molnár Lajos

  Ez a hírecske több oldalról sánta.
  Először is, most nekem el kell hinnem egy Kovalev nevű valakinek, hogy holtak is vannak ezek között? Így, pöccre? Semmi alátámasztó bizonyíték, csak első szóra?
  Na, ne már.
  A másik gond az, hogy ha logikusan gondolkodunk, akkor az egész sztori bűzlik.
  Putyin jelenleg birtokon belül van. Mégpedig szilárdan. Még arról sincs szó, hogy inogna a trónja. Semmi szüksége tehát egy ilyen, mindjárt a második nézésre lebuktatható akcióra.
  Ezzel persze nem állítom azt, hogy nem lehet hozzá köze. Csak azt, hogy elég valószínűtlen, hogy ilyesmire vetemedjen, mert nincs rá szüksége.
  Nézzük ezt az esetet (ha egyáltalán megtörtént), abból a szemszögből, hogy kinek használ?
  Putyinnak nem, mert ez rombolja az addigi munkáját. Azt pedig kérném kivenni az érvek közül, hogy nem képes egy kétlépéses távlatban előre látni. 2000 óta tartó regnálása alatt számtalanszor bebizonyította, hogy profi sakkjátékos, profi diplomata. Előre gondolkodik, olyan személy, akinek nem fogják a kezét, nem súgnak a fülébe.
  Itt és most leszögezném, nem vagyok a híve. Ami tény, azonban tény. Tisztességes ember tiszteli az ellenfelét, ha az tehetséges.
  Szóval kinek használ?
  Ellenfeleinek azonban használ egy ilyen kommunikációs stratégia, mert mint már említettem, rombolja az imázst. A kevésbé tájékozott és gondolkodni lusta emberek között ez egy folt a pedigrén. Ilyen ember márpedig sok van. Nagyon sok.
  Kérdés, hogyan tudták ezt kivitelezni, ha egyáltalán igaz?
  Mert egy ilyen megoldáshoz bele kell tudni piszkálni (hackelni) egy közösségi oldal informatikai magjába, be kell tudni lépni az adatbázisba. Putyinékról el tudom képzelni, hogy képesek ilyenre, csak fentebb vázoltam, hogy nem érdekük egy ilyen banánhéjat dobni a cipőjük elé.

  Akkor mégis ki volt?

 • János Virág

  Tanultak orbánéktól? Hisz aki megkapja a szavazati jogot a határon túl azt 10 évig nem ellenőrzik! Így 20-30 ezer halott szavazót jelent!

  • szőlősi

   Levezetnéd bővebben ? Mert ez így túlontúl egyszerű .
   Vagy felétek ez úgy működik hogy “Virág János vagyok -jöttem szavazni” és megkapod a szavazó lapot ,és irány a függöny ? Erre felé kicsit másként mennek a választások hidd el .

 • Szalóczi Béla

  Ugyan, ezt az infót senki sem ellenőrzi.. no libsik.kormányváltók el kő menni szavazni..Karácsonyra. Vonára? Gyurcsányra….mosolyogjatok.

 • http://www.devainandor.com/ Dévai Nándor

  Forrás?

 • https://www.youtube.com/user/villonhere urvarazslo

  jani mondta a kocsmában

 • Zoltan Weninger

  Ön hazdik! “Tájékoztatjuk, hogy amennyiben részt vett a 2014. évi magyar
  országgyűlési választásokon és/vagy a 2016. évi országos népszavazáson, a
  2018. évi választásokra is érvényes regisztrációval rendelkezik.” https://csikszereda.mfa.gov.hu/page/regisztracio

 • Balogh József

  Nem az a baj, hogy buta vagy. Hanem az, hogy ezt a tényt még reklámozod is….

 • Repeta

  Na mi van Czakó, miért nem cáfolod meg, amit Weninger Zoltán a válaszában közölt? Gyerünk, hazudj egy ordasat, olyan jó fideszesen! Menni fog.

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  Először tájékozódjál, utána pedig ne vádaskodj!
  “48. Törlés a központi névjegyzékből
  97. § (1) A Nemzeti Választási Iroda törli a központi névjegyzékből a kérelmére névjegyzékbe vett, külföldön élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező polgárt

  a) ha törlését kéri,

  b) a névjegyzékbe vétele napjától számított tíz év elteltével; a határidő megszakad, ha a választópolgár a névjegyzékben szereplő adatait módosítja, névjegyzékbe vételének meghosszabbítását kéri vagy szavazási iratot ad le.”
  https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1300036.TV

  Előre is köszönöm bocsánatkérésed!

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  “Fontos tudnivaló, hogy azoknak, akik egyszer már regisztráltak a magyarországi választásokra, nem kell ismét regisztrálniuk, függetlenül attól, hogy végül éltek-e választójogukkal, vagy sem. A regisztráció ugyanis alapból tíz évig érvényes, illetve minden választási tevékenység automatikusan meghosszabbítja a regisztráció érvényességét. Tehát ha valaki egyszer szavaz, akkor a következő tíz évben bármikor szavazhat újbóli regisztráció nélkül. – a Transindex.ro portálról”

  “Azoknak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak, akik a 2018-as országgyűlési választásokon szavazni szeretnének, regisztrálniuk kell a választási névjegyzékbe. Aki korábban már sikeresen regisztrált, annak nem kell új kérelmet benyújtania, mert a korábbi tíz évig érvényes.”
  http://magyaridok.hu/belfold/rmdsz-torvenyes-szovetseg-valasztasi-regisztracios-eljarasa-2416267/

  “Tíz évig érvényes a regisztráció

  Az állampolgárok a regisztrációtól számított tíz évig szerepelnek a választói névjegyzékben, de bármilyen, a választásokkal kapcsolatos cselekmény további tíz évvel hosszabbítja a határidőt; azaz, a tíz év számítása elölről kezdődik, ha a választó módosítja adatait, részt vesz szavazáson, vagy kifejezetten kéri a névjegyzékbe vételének meghosszabbítását – hívta fel a figyelmet Pálffy Ilona.”
  http://szabadsag.ro/-/tudnivalok-a-jovo-evi-magyarorszagi-valasztasokrol

  Várom megtisztelő bocsánatkérésed.
  Nem csak tőlem, hanem a többi liberálistól … is.
  Akik szintén nem hazudnak.

  Rendes nevem ott a Facebookon, 2001-óta használt nick-nevemre büszke vagyok, és vállalom minden eddigi bejegyzésem.

 • Állatbarát

  Hülye vagy mint szódás a lovát.

 • Molnár Lajos

  Nem gondolnám, hogy az visszaélésnek minősíthető, ha valaki a saját népének próbál vezető szerepet szerezni. Ezt csinálta minden nacionalista hatalom a XX. századig. Nos, azóta vannak újabb fejlemények, de ettől függetlenül sem hiszem, hogy becstelen az az ember, aki magának és enklávéjának próbál előnyt kovácsolni a tehetségéből.

 • Szalóczi Béla

  TEE.Oszt Putyin mi rosszat tett? Ja nem nyal az USÁNAK? Nem is fog.Oroszország egy létező ország nem egy indiánoktól ellopott föld darab..

 • transformer

  Nem elsősorban arra gondoltam, amit Putyin Oroszország vélt vagy valós érdekében a nemzetközi színtéren tesz, mert azt ugyanúgy megteszik más nagyobb hatalmak vezetői. Az is tény, hogy igyekszik nagyjából bemérni ezeknek a kockázatait a döntéseinél és nem üvöltözik naponta a Twitteren keresztül. Ami azonban a belpolitikai ügyeket illeti, ott egyértelműen vissza is él a politikai tehetséggel, és ma is csak sejtelmeink lehetnek arról, hogy a saját országának vezető szerepe mellett milyen mértékben gyarapította saját és klientúrája vagyonát. Tehetségéből arra is futhatná, hogy Oroszországot a hadiiparon kívül is kiemelje abból a máig alárendelt pozícióból, amit a nyersanyag-exporttól való függés jelent. Az az autoriter rendszer pedig, amelyet Oroszországban megvalósított, aligha szolgálja az orosz érdekeket, mert a kritika (és a kritikusok) száműzése hosszú távon visszaüt.

  Mindez nem jelenti azt, hogy elődjéhez, a mindenre alkalmatlan vodkáshordóhoz képest (akinek egyetlen pozitív cselekedete az idő előtti lemondása volt, és akinek működését mindennél jobban jellemezte a parlament szétlövése) nem jelentene komoly előrelépést.
  A mai Oroszország egyetlen pozitívuma nemzetközi vonatkozásban, hogy valamelyes ellensúlyt jelent (más
  hasonló országokkal együtt) az amerikai birodalommal szemben.

 • Molnár Lajos

  Az egyetlen komoly kifogásom a fentiekkel szemben az, hogy Putyin nem egy nyugati típusú “demokráciát” ural. Az orosz valóság, az orosz társadalom más egy kissé, mint az euroatlanti. Az ottani berendezkedésben nem működne a számunkra oly megszokott hegemón hatalmi rendszer. Ott tekintélyuralmi rendszerek működőképesek, és ez így van legalább ötszáz éve. Ezen még a nagy szovjet kísérlet sem tudott (de lehet nem is akart) változtatni. Ezért tűnik nekünk nyugatiaknak az orosz vezetés számos dolga diktatórikusnak. Putyin kemény kézzel bánik el a belső ellenzékével, mert az orosz átlagszavazó ezt várja el tőle. Erőt kell mutatnia, és nem kompromisszumkészséget. Azzal egyetértek, hogy ez hosszútávon rossz, mert Putyin sem él örökké. Azonban azt is figyelembe kell venni, hogy a külpolitikai helyzet élesen ellenséges Oroszország számára. Amit mi most hibának vélünk, az meglehet szükségszerűség. Putyinnak ütőképes védelmi (támadó) erőt kell felépítenie, amíg a nagy háború kitör. Az óvatos külpolitika éppen ennek ágyaz meg. Putyin számára az időhúzás most a legfontosabb. Mondhatjuk úgy is, hogy az idő neki dolgozik. Mert amíg az euroatlanti hatalmi tömböt komolyan, alapjaiban veszélyezteti az a moloch, amely a semmiből létrehozott és gazdagon felhízlalt, de minden alapot nélkülöző pénzrendszer képében már ma is komoly gondokat okoz, addig Oroszország folyamatosan halmozza fel a készleteit felkészülvén a nagy háborúra. Ezt alátámasztja az a tény, hogy Kína után Oroszország az egyetlen állam, amely hatalmas ütemben növeli aranykészleteit. Nyilván tisztában vannak vele, annak lesz pénze, akinek aranya van.
  Az oroszok nem ostobák. Tőlük a valós eseményekről nagyságrendekkel kevesebb adat kerül ki, mint nyugatról, ahol a média mindinkább a szabadosság és nem a szabadság jegyeit mutatja. Ezért arról, hogy az orosz vezetés hogyan és miképpen képzeli el a nagy pénzügyi reset utáni, vagy a nyílt háború kitörése utáni időket, valójában majdnem semmit sem tudunk.
  Ezért azt mondani, hogy Putyin valamit rosszul csinál, vagy jól csinál, hazardírozás. Az kétségtelen, hogy Szíriában könyörtelenül lecsaptak, és ez baljós ómen a közeljövőre nézve. Aki figyel, észrevehette, az USA háborús héjáinak hangját manapság nem hallani annyira, mint három éve. Igaz, azóta az adminisztráció is más, de idézném de Gaulle idevágó híres mondását : Franciaországnak nincsenek barátai, csak érdekei.
  Így mindegy, hogy ki ül Wasingtonban a Fehér Házban, az USA érdekei változatlanok.
  A csend, ami Biden és társai visszahúzódását mutatja, nyilvánvalóan utal arra, hogy az oroszok új helyzetet teremtettek, és a régi nóta már nem fújható.

 • szőlősi

  Csak kérdezném ! Az autoriter politikai rendszer Oroszországban kinek vagy kiknek az érdekeit szolgálja ? Mert Én azt gondolom hogy egykor Kuba épp olyan politikát folytatott mint napjainkban Észak Korea .Egy tekintély elvű kormány még lehet jó akár a külpolitikában , akár a belpolitikában . Nyilván mindenki számára megfelelő belpolitika sehol nem létezik .

 • Szalóczi Béla

  Te nagyon hülye..

 • transformer

  Kuba soha nem folytatott Észak-Koreához hasonló politikát. A kubai forradalom után az USA léptette életbe az embargót Kuba ellen; 1961-ben onnan indult a Disznó-öbölbeli sikertelen partraszállási kísérlet – vagyis Kuba a forradalom óta permanens fenyegetésben él, 150 km-re az USA-tól, ami egyik oka az autoriter rendszer fennmaradásának. Kedvezőbb történelmi periódusokban jelentős külkapcsolatai voltak/vannak, 1990 előtt a szocialista országokkal (KGST tag volt), a 2000-es évek elejétől a baloldali latin-amerikai kormányokkal.
  Ezzel szemben az észak-koreai rendszer vezetése maga választotta a teljes elzártságot, önellátást, őrült atomhatalmi ambíciókat és az ezzel járó népnyomorítást.

 • transformer

  Az igaz, hogy sokféle rendszert neveztek/neveznek demokráciának, elég az ókori rabszolgatartó demokráciára gondolni. A polgári demokrácia demokratikus jellegét is naponta meg lehet kérdőjelezni. A tekintélyelvű politika azonban, még a legjobb szándék mellett is, nem egyeztethető össze a demokrácia alapelveivel. A tekintélyelv ugyanis általában nem azt jelenti, hogy valakinek a saját szakmájában, adott esetben a politikában addigi teljesítménye alapján kialakul egyfajta széles körű respektusa, hanem azt, hogy – akár korábbi teljesítményük alapján – tekintélyt szerzett személyeket szinte minden vonatkozásban referenciaként erőltetnek rá az emberekre, akik pedig ezt megkérdőjelezik, azokat olyan módszerekkel távolítják el a közéletből, amelyek a korszakunknak megfelelő társadalmi normákkal ellentétesek. Ennek a gyakorlatnak a “normális” polgári demokráciákban is vannak példái, azonban az autoriter rendszerekben ezek az eszközök válnak a hatalomgyakorlás tipikus eszközeivé, és ez a putyini rendszerre jellemző (az nem mentség, hogy előde sem volt különb). Eddig a pontig Magyarország még nem jutott el, de a veszély jeleit már lehet észlelni. Ezek a jelek a kritika lehetőségeinek módszeres visszaszorításában nyilvánulnak meg.

 • szőlősi

  Nos az állítás , Virág J. ét is felülmúlja .E szerint a fidesznyikok elküldik a szavazólapokat a külföldön rég meghalt választóinak s majd a hátramaradottak visszaküldik a fidesznyiknak . Akik nem rájuk szavaz azt a levelet elégetik ? Hogy biztos legyen a siker a külhonban dolgozó magyarok esetében tán nem is adja meg a lehetőséget a szavazásra , mert nem rájuk fognak szavazni? Igy gondoltad?

 • szőlősi

  Nem Én találtam ki , politológus ( Kiszely Zoltán) ha jól írom , szájából hangzott el “Orbán V. politikája jó úton halad ” , de hozzátette , nem szabad eltérnie túlzóan se jobbra se balra .A mostani Orbán kormányzatot bírálók szavai közt megtalálható az “SS” a “putyinista bérenc” jelző . Kivétel nélkül ellenzéki ideológia .Valójában egy markáns politikát kívánó Orbánt látok aki nem akar talpnyalója lenni sem az EU-nak sem Oroszországnak , annak ellenére hogy mindkét csoport erősebb gazdaságilag mint Mi . De tartozni valahová kell . Demokrácia elvű politika ? -talán a skandináv országokban volt/van . Végezetül , ha a választott politikusok megmondják , mit hogyan kell csinálnia az “alattvalóknak” demokráciáról nem beszélhetünk .