RMDSZ-beszámolók: hányszor kerülik meg a Földet kampányévben?

160516_kikep

Sorozatunk második részében szemügyre vesszük az RMDSZ költségvetéseit: kiszámoljuk, hány kilométer megtételére lehetett elegendő 2012-ben az üzemanyagra előirányozott pénzösszeg, hány nap kiszállást fedez a kiszállási költségkeret, és hogy a protokollalapból hány ebédet lehet megvásárolni. Az is kiderül, mennyi támogatást kap például a Markó Béla volt RMDSZ-elnök által vezetett Kós Károly Akadémia.

Az erdélyi magyarság számára évente folyósított, 4 – 4,5 millió eurós éves költségvetési támogatás negyedét-ötödét osztja ki az RMDSZ nyílt pályázatokon civil szervezetek és magánszemélyek számára. A fennmaradó pénzösszeg tekintélyes részét az RMDSZ gyakorlatilag saját működésére költi, a kiadások közt fontos tételek a székházak fenntartására és javítására fordított összegek, az alkalmazottak fizetése, valamint a különféle rendezvények.

Mindez azokból a beszámolókból derül ki, melyeket az RMDSZ évente elküld az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának (DRI), és melyeket sikerült megszereznünk.

Segíts függetlennek maradni: ajánld fel jövedelemadód 2%-át az Átlátszó Erdélynek!

Sorozatunk első részében részletesen bemutattuk, hogyan néz ki az a rendszer, melyben a romániai kisebbségeket éves támogatásban részesítik. Most ideje alaposabban szemügyre venni a DRI-nek benyújtott egyik dokumentumot: az RMDSZ költségvetését (Bugetul de venituri şi cheltuieli).

Nehéz a kiadásokat összehasonlítani

Amint az már a Kormányfőtitkárságon, a beszámolók átlapozása során is feltűnt, ezek a dokumentumok rendkívül szűkszavúak, vázlatosak. Nem teljesen világos, hogy egy-egy költségtétel pontosan milyen költségeket fed, ráadásul a beszámolók struktúrája időben is változik.

A költségvetések értelmezését az is nehezíti, hogy a 2013-2015-ös költségvetések struktúrája nem hasonlít a korábbi, 2010-2012-es költségvetésekre: míg például a kiszállások 2010 és 2012 között a bérköltségek közt szerepelnek, illetve létezik egy külön üzemanyag tétel, 2013-tól a kiszállások és az üzemanyag egy tételként vannak feltüntetve.

Korábbi anyagunk:

Mire költik az erdélyi magyarság pénzét? Publikáljuk az RMDSZ beszámolóit

Fontos még, hogy a költségvetés egy jövőre vonatkozó projekció – az év során valóban bevételezett, illetve kifizetett pénzösszegeket egy másik, a költségvetés teljesítéséről szóló beszámoló tartalmazza, mely azonban nem áll rendelkezésünkre, és amelyet tudomásunk szerint az RMDSZ nem is ad le a DRI-nek.

A teljesítés meghatározásában talán némi fogódzót nyújthatna az éves szintű kifizetésekről szóló A3-as nyomtatvány, itt azonban a tételek eleve másképp vannak csoportosítva, mint az RMDSZ költségvetésében.

El kell fogadnunk: a rendelkezésre álló, nyilvános dokumentumokból is legfeljebb csak sejtéseink lehetnek arról, a Szövetség pontosan mire költ évi 4 – 4,5 millió eurónyi közpénzt. Ennek ellenére megpróbáljuk kontextusba helyezni az RMDSZ költségvetési tételeit, melyek egyébként itt .pdf, itt pedig .xls formátumban letölthetőek.

A DRI-támogatás adja a bevételi oldal túlnyomó részét

Ami a bevételi oldalt illeti, a költségvetés alapján az látszik, hogy az RMDSZ éves jövedelmének a túlnyomó többségét a DRI-től érkező támogatás teszi ki. Az RMDSZ a DRI-vel kötött megállapodása értelmében a kormánytól érkező pénzből nem költhet választási kampányra, az ilyen költségeit más forrásból kell fedeznie. Jól látható, hogy a tagdíjak, adományok rendszerint választási években (2012, 2014) ugranak meg.

 

Ami a kiadási oldalt illeti, valószínűsíthető, hogy nemcsak az RMDSZ saját működési költségei, hanem az általa (a Communitas Alapítványon keresztül vagy más keretből) támogatott erdélyi magyar civil szervezetek költségei is részét képezik az olyan kiadási tételeknek, mint például az üzemanyag, a fogyó eszközök (irodaszerek és tisztítószerek) vagy pedig a kiszállási költségek.

Véleményünk szerint csak így lehet megmagyarázni azt, hogy miért ilyen magasak ezek a tételek.

Kiszállási költség címén például 2012-ben 403 ezer lejt (kb. 90 ezer eurót) irányoztak elő – ha ezt a tételt elosztjuk a törvény szerint kiszállási költség címen kifizethető összeggel (belföldi kiszállások esetén 32,5 lej/nap, külföldi út esetén kb. 35 euró/nap), akkor több mint 12 ezer napnyi belföldi kiszállás vagy 2500 napnyi külföldi út jön ki.

Hasonló a helyzet az üzemanyagköltséggel: a 2012-re előirányozott 650 ezer lejből (145 ezer euró) kb. 110 ezer liter üzemanyagot lehet vásárolni (6 lej/liter áron), ez 1,4 millió kilométer megtételére elegendő. Vagyis ezzel az üzemanyag-mennyiséggel körülbelül 36-szor lehet megkerülni a Földet a leghosszabb útvonalon: az Egyenlítő körül.

A kulturális rendezvények számára előirányozott keret is folyamatosan növekedik a 2010-2012-es időszakban: míg 2010-ben még csak 3,5 millió lejt (780 ezer eurót) terveznek ilyen célra kifizetni, addig a 2012-es választási évben ez már szinte duplájára, 6,16 millió lejre (1,37 millió euróra) nő.

A költségvetésből nem derül ki, hogy ezek közül mi az RMDSZ saját rendezvénye, illetve mi az, amit civil szervezetek szerveznek. Az sem világos, hogy ezek közül a rendezvények közül mi a kampányrendezvény, amire elvileg az RMDSZ bevételi oldalon egy 3,5 millió lejes (780 ezer eurónyi) tételt tervezett be.

2013-tól a költségvetés struktúrája megváltozik: eltűnik egy sor anyagi jellegű kiadási tétel, ellenben külön tételként megjelenik egy sor, az RMDSZ által támogatott civil szervezet. Kiderül, hogy az erdélyi magyar civil szervezetek számára nyílt pályázatokat lebonyolító Communitas Alapítvány költségvetése éves szinten 5,8-7,9 millió lej (1,3-1,7 millió euró). A nyilvános kiírások ennek a keretnek csak mintegy a felét, 3,7-4 millió lejt teszik ki, a keret nem nyilvános részét meghívásos pályázatokon osztják szét.

A költségvetésből az is kiderül, hogy létezik egy külön, 1,2-1,3 millió lejes (kb. 300 ezer eurós) előirányzat az RMDSZ kulturális rendezvényeire. Vélhetően ebbe a tételbe fért bele például a 2013-as csíkszeredai, valamint a 2015-ös kolozsvári kongresszus. Az elszámolásokból tudjuk, hogy előbbi 320 ezer lejbe (71 ezer euróba) került, utóbbi jóval drágább volt: 458 ezer lejt (100 ezer eurót) számoltak el ilyen címen.

Külön tételként szerepel a sajtó- és a könyvkiadás támogatása, noha a Communitas Alapítványnak is van erre nyilvános kerete. Meglepetés ugyanakkor, hogy a Markó Béla volt RMDSZ-elnök által vezetett Kós Károly Akadémia (KKA) számára egy évi több mint 600 ezer lejes (130-140 ezer eurós) keretet különítettek el. Szintén újdonság az, hogy létezik az erdélyi magyar civil szervezeteknek egy olyan köre, mely éves normatív támogatásban részesül.

Sorozatunk következő, csütörtökön megjelenő részében megnézzük azokat a beszámolókat, melyekkel az RMDSZ a DRI fele elszámol.

Sipos Zoltán

A sorozat a Független Médiaközpont támogatásával készült, “Az újságírás újraindítása – oknyomozó újságírás támogatása és inkubációs szolgáltatások a digitális médiában” című projekt keretén belül.

 • Józsa János

  Nagyon jó, helyes!

 • András József Fazekas

  Európát az iszlám bevárdoroltatás gyengíti meg, nem Orbán.

  Már megint hazudtok …

 • csaba

  “az Orbán-kormány a liberális demokrácia halálát ünnepelte”
  Hülye vagy te az agyadra fiam.

 • Péter István

  Bizony, bizony, a hatalmi téboly ellen nincs orvosság.

 • roccobaba

  Ha már annyit beszélünk a rezsicsökkentésről, akkor tényleg csökkenjen már a gàz és a villanyáram ára ARRA a SZINTRE, amit a világpiaci csökkenés lehetővé tenne. Addig minden ilyen megnyilvánulás csak valasztási fogás.

  • rosalinda57

   Egyetértek azzal, amit írt. Ha nem lennének még a számlán olyan tényezők,díjak, költségek, amik miatt a többszörösét fizetjük ki a fogyasztásnak.

   • roccobaba

    Az elfogyasztott áram árával megegyezik a rendszerhasználati díj! Ez az igazi rezsiköltség!

    • rosalinda57

     Én is éppen erre gondoltam. Ha valakinek pl. 40.ezres a fogyasztása , akkor nyugodtan kifizettetik vele a 80 ezret. ( Múlt hónapban a 15 nm-es szoba fűtéséért egy 22nm-es albérletben. De legalább tető van a fejünk felett.)

 • ,,TIBORC,,

  ez újra a MOSOLY ORSZÁGA lett ! /csak NEM ŐSZINTE ez a MOSOLY !/

 • Péter István

  Jelenleg az Unióban Magyarországon a villamosenergia ára a negyedik legalacsonyabb, a gáz ára pedig a második legkisebb. Minden ellenkező híreszteléssel szemben, az EU vezérkara elsősorban a fejlett nyugati országok cégeinek az érdekeit védi és a gyarmatosított tagországokból is szeretnének magasabb profitot begyűjteni.

  • Nagy László

   Azt nézzük, mennyiért kapjuk és a lakosságnak mennyiért adjuk

 • János Virág

  Milyen rezsicsökkentés,mikor drágább az áram mint előtte?

  • József Molnár

   Miért hazudsz?

   • Haraszti

    Fizetett kamu……..

   • Nagy László

    De ott nem pörögneg igy az órák!.Meg a keresetek ötszörösek.

 • rosalinda57

  Milyen rezsicsökkenés az, amikor egy 22 nm-es lakás, amely villanyárammal van fűtve 80 ezer Ft-ba kerül ?

 • Nagy László

  Ami nálunk folyik az nem rezsicsökkentés, hanem rezsi csalás. Jóval kevesebbért kapjuk bármely energiát, mint a lakosságnak adják!

 • Zoltan Hazafi

  Nem értem…ők nem akarják megállítani Brüsszelt? Mert – lehet, hogy már áll, mi meg csak erőlködünk? :-)

 • gyozo

  románia,hagyománya szerint, kivár, és a nyertes mellé fog állni, akár árulás által is

  • Andrea Bordács

   Miért árulás, hogy betartja a játékszabályokat? Ez a magyar történelem sara, hogy mindig ilyen kakasoskodó idióta vezetők miatt sokkal rosszabb helyzetbe kerülünk. Addig pattognak, amíg sokkal rosszabbul fogunk járni, s ezt előre lehet is látni.

 • hamilkar

  Azért ne felejtsük el, Mo.ra hotspotokat vagyis menekülttáborkat terveztek az elején. Ami 2 vagy 3 millió migránst jelenthetett kerítés nélkül. Késöbb meg a megfelő embereket, akiket tudnak alkalmazni, elvitték volna Német vagy Svédországba, a többi meg marad egy kis Eu támogatásért. Most ne játszuk azt, hogy Magyarországnak valós alternativái voltak, vagy megállitja a migraciót és szembe megy az Eu val, vagy a görögországinál is kaotikusabb állapot. (és ne beszéjünk arról, hogy gazdaságilag is tönkretették volna Magyaroszágot)

 • Jenő Swiss

  Azért mert közzétételi idő szerint szerint egy grafikonon “összeadva” ábrázoljátok önmagában még nem szálltak el.. Ahhoz hogy “elszálljanak” kéne egy viszonyítási alap, kéne mutatni a tervezett költséget vagy az a grafikon X tengelye? Inkább ezt a címet kellene adni most a cikknek: Költségek vizes VB rendezés nélkül és költségek Vizes VB rendezéssel..

  • Attila Bátorfy

   Köszönjük, kiegészítettük azzal, hogy mihez képest szálltak el

 • masikszempont

  Fel tudnátok azt is tüntetni, hogy milyen hivatalos bejelentések voltak a 2024-es olimpiai pályázat kapcsán (pl. december elején továbbjutottunk a harmadik körbe, február végefelé lefújták a jelentkezést) és ezekhez képest milyen tipusú, különösen nagyösszegű kiadások bukkantak fel hirtelen itt a zavaros vizes vb-n?

  • Attila Bátorfy

   Szia, betettünk két dátumjelző referenciavonalat. Köszönjük.

   • masikszempont

    Kösz :).

    Na de most mi lesz az azeri wifi lemondásával? Mennyi pénz ment oda eddig? Van-e kötbér a visszamondás miatt? Mekkora felárral tudnak találni secperc alatt egy “megbízható” szolgáltatót? Az mennyire lesz valóban (nemzet)biztonságosabb, mint az azeri?

 • Ampelfrau

  Nem értem. Én sem a polgármestertől várom el, hogy idős édesanyámra rányissa az ajtót, vigyen neki vizet, ventillátort, tegyen fel vizes lepedőket az ablakai elé stb. Sértő szándék nélkül mondom, hogy a feketék jellemzően nem gyermektelenek, tehát kellett, hogy legyen legalább egyetlen rokona mindegyik idős embernek. A drogproblémával küzdőket meg mégis hova lehetne tenni, ha nem szociális bérlakásokba? Az utcán hagyni?

  • Vidéki

   “A drogproblémával küzdőket meg mégis hova lehetne tenni, ha nem szociális bérlakásokba? ”

   Ha csak oda lehet tenni őket, akkor nem kell azon jajongani,

   hogy “Ez az idősek számára hamar veszélyessé tette még a folyosókat is, mert behozta oda a bűnözést. Gyakoriak voltak a rablások, betörések. Az utcákon pedig 1995-ben a bűnözés uralkodott. Az itt lakó időseknek emiatt nem volt semmi okuk kimenni az utcára: nem csak hogy nem volt ott semmi, de még az életüket is féltették. Nem csoda: közvetlenül a hőhullám előtt különösen sok gyilkosság volt a városban, amiről a tévéhíradók nagy terjedelemben be is számoltak.”

   A drogosok, bűnözők emberi jogai, megelőzték az itt lakó idősek emberi jogait.
   Ahol fát vágnak ott hullik a forgács. A drogosok, bűnözők feltételezett “rehabilitálása” (ami szemmel láthatóan nem valósult meg a nagy emberjogász kísérletben) megért némi emberáldozatot az itt lakó idősek részéről, az emberjogászok felfogásában, akik szerint a drogosok, bűnözők “emberi jogai” elsőbbséget élveznek áldozataik emberi jogaihoz képest.

 • http://users.atw.hu/franknagy/ Ferenc Nagy

  A Negyedik Német Birodalmat a Führerinnel.

 • János Virág

  Sok pízt a idesznek!

 • rosalinda57

  Nekünk adták a pénzt, de az elosztása vitatható és etikátlan.