L´Alchimiste, Iskola Alapítvány és Transindex: egy hirtelen lakbéremelés rövid története

A Transindex szerkesztősége az Iskola Alapítvány ingatlanában 2014-ben. Fotó: t-rex.egologo.transindex.ro
A Transindex szerkesztősége az Iskola Alapítvány ingatlanában 2014-ben. Fotó: t-rex.egologo.transindex.ro

Úgy tudjuk, a Debreczeni Hajnalka vendéglőjéről írt anyaga miatt kellett elköltöznie az internetes portálnak a Nagy Zoltán által igazgatott alapítványi ingatlanból.

Adományozd a jövedelemadód 2%-át az Átlátszó Erdély Egyesületnek!

10517_2szazalek_v5

Március 28-án közölt cikket a Transindex a L´Alchimiste-ügyről – egy hónap múlva a szerkesztőség elköltözött az Iskola Alapítvány ingatlanából. Bár az érintettek közül senki nem nyilatkozott megkeresésünkre, forrásaink egybehangzóan állítják, hogy a két esemény összefügg.

De miről van szó?

A L´Alchimiste-sztori lényege, hogy az Iskola Alapítvány kuratóriumi elnöke, Nagy Zoltán alapítványi pénzből gyakorlatilag kedvezményes, hosszú lejáratú hitelt nyújtott feleségének, Debreczeni Hajnalkának, hogy vendéglőt nyisson Kolozsvár főterén.

Az Átlátszó Erdély  anyaga:

Bérleti szerződések alkímiája. Az Iskola Alapítványnak vagy Debreczeni Hajnalkának éri meg?

Az érdekkonfliktuson túl a sztori azért is fontos, mert mindkét szereplő közeli munkatársa Kelemen Hunornak. Nagy Zoltán jelenleg is kabinetfőnöke az RMDSZ-elnöknek, Debreczeni Hajnalka pedig sokáig Kelemen sajtótanácsosaként dolgozott. Mindketten Kelemen legbelsőbb bizalmi köréhez tartoznak, egyben családi barátok.

Miután a cikkre semmilyen reakció nem született, a Főtér.ro megkereste az alapítvány kuratóriumi tagjait. A kérdésekre Nagy Zoltán kuratóriumi elnök válaszolt, tudatva, hogy kezdeményezte az azonnali hatályú szerződésbontást a bérlővel és a tulajdonossal egyaránt, melyről tájékoztatta a kuratóriumot.

A Transindex is beszáll

A Transindex.ro március 28-án publikált anyagot a témában: kiderítették, hogy a kuratóriumi tagok közül többen is ragaszkodnak ahhoz, hogy a kialakult helyzetet a jövőben a kuratóriumi üléseken kielemezzék, tisztázzák, és levonják a következtetéseket.

„A Transindex úgy tudja, hogy a kuratóriumi tagok azért nem válaszoltak a nekik intézett kérdésekre, mert nem voltak beavatva a szerződések megkötésének részleteibe. Nagy Zoltán az üzlettel kapcsolatosan egy sor információt nem mutatott meg a kuratórium tagjainak, akik így nem tudták például, hogy ki a szerződésnek a kedvezményezettje, nem voltak tisztában az üzlet kommunikációs és egyéb rizikóival, és az üzleti tervbe sem volt betekintésük.

Viszont a kuratórium és a menedzsment között létezett egy stratégiai, elvi döntés azzal kapcsolatban, hogy szükség van okos befektetésekre, amelyből pénzügyi autonómiája származik az Iskola Alapítványnak. Erre azért volt szükség, hogy az Iskola Alapítvány épületében levő egyetemi tanári lakásokat továbbra is fenn tudják tartani.

Egyébként a kuratóriumnak nem az a dolga, hogy ezekbe a befektetésekbe beleszóljon. Azonban létezett egy morális elvárás, hogy a menedzsment avassa be a döntéseibe akkor, amikor például üzletileg is kockázatos a befektetés, vagy, mint jelen esetben, a reputációjukat veszélyezteti” – írta a Transindex.

Két hét múlva megugrik a lakbér

A Transindex szerkesztősége 2009-ben költözött az Iskola Alapítvány Sólyom utcai ingatlanjába, ahol egy tágas, tetőtéri helyiséget bérelt kedvezményes áron. A döntés nem volt véletlen: az Iskola Alapítvány elnöke sokáig Kelemen Hunor volt, ebben az időben szintén a politikus volt a Transindex.ro mögött álló cég, a Media Net SRL többségi tulajdonosa (részesedését azonban nemrég eladta, a 2016 végén leadott érdekeltségi nyilatkozatában ez a cég már nem szerepel).

Több forrásunk állítja, hogy a szerkesztőséget a L´Alchimiste-cikk megjelenése után nem egészen két héttel, április 10-én arról értesítették, hogy az ingatlan tulajdonosa a lakbérüket havi 900 euróra emelte. Ez az ár még a kolozsvári ingatlanpiacon is magasnak számít, ezért a szerkesztőség úgy döntött: elköltözik. A szerkesztőségi munka ma már egy, Kolozsvár főterén bérelt ingatlanban folyik.

A kuratórium nem tud semmiről

Az általunk megkeresett kuratóriumi tagok szerint nem került a kuratórium elé ilyen döntés (az Iskola Alapítvány kuratóriuma március 31-én ülésezett), ugyanakkor arról tájékoztattak, hogy a lakbérekkel kapcsolatban a kuratóriumi elnök saját hatáskörben dönthet.

Kérdéseinkkel megkerestük a Transindexet, ők nem kívántak nyilatkozni az ügyről, ugyanakkor az információink helyességét nem tagadták.

Nagy Zoltánt is megkerestük, többek között azt kérdezve tőle, hogy ha nem a L´Alchimiste-cikk, akkor milyen gazdasági megfontolás indokolta a hirtelen lakbéremelést.

A kuratóriumi elnök e-mailben válaszolt:

2 jogi szemely kozotti szerzodeses viszony a 2 jogi szemelyre tartozik, nincs mit nyilatkoznom ebben az ugyben

Sipos Zoltán

A szerző 2015 novemberéig a Transindex munkatársa volt.

Adományozd a jövedelemadód 2%-át az Átlátszó Erdély Egyesületnek!

10517_2szazalek_v5

 • Antagoné

  A háttérben valahol felsír egy ágoston hugó.

  • Agoston Hugo

   Nem sír fel, mert 1. az egészből egy szót sem ért, különben is nem érdekli, a cikket is véletlenül olvasta el, mivel Sz. L. megosztotta vele, 2. ha kisbetűvel is, a célszemélynek van becsületes neve, felsírni pedig az álnev(ű)eknek kellene, 3. igyekszik legalább önmagával nem “antagoné” lenni. Valaki nevűnek kisbetűvel írása véletlenül nem a karaktergyilkosság első piszok kis aljas mozzanata?

 • Zsolt

  Visszagondolva, már a Transindex eredeti odaköltözése sem egy szokványos helyzet: Kelemen Hunor, az Iskola Alapítvány akkori elnöke, az akkori cégének kiadta jutányos áron a közpénzből épült, fenntartott és a közérdek szolgálatának szánt épületrészt (Értem én, hogy profi sajtótermék és támogatni kell a nehéz helyzetben lévő sajtót, de más, független szerkesztőségnek gondolom nem volt meg ugyanez a lehetősége, mert nem volt nyilvánosan meghirdetve. A közpénzzel való ilyen bánásmódót, amelybek keretében a közpénzből vagy köztulajdonból saját magánérdeket, céget részesítek előnyben, úgy hívják, hogy KORRUPCIÓ!). Most, hogy már nem az ővé a lap, sőt még piszkálni is meri a haverokat, hát lapátra lehet tenni, így mégsem annyira támogatandó az erdélyi magyar sajtó. Sőt, ha nem szolgalelkű kiszolgálóról van szó, akkor az ellehetetlenítés bármilyen eszköze megengedhető, mint pl. a lakbér felemelése a megengedhetetlen kategóriába.

  • Sipos Zoltán

   Noha ez nem az én döntésem volt hanem a tulajdonosoké, a Transindex Iskola Alapítványhoz való költözése eléggé dilemmás volt számomra (akkoriban még ott dolgoztam). De az az igazság, hogy miután 3 évet lehúz az ember egy szűk, télen hideg, nyáron meleg, sötét, poros helyen, amikor meglátja a tetőtér napfényét, olyan nagyon sokat nem filózik, hanem örül mint bolond a csörgős sipkának. Mai fejemmel lehet kétszer is meggondolnám.

   • Zsolt

    Ha nyilvánosságra lett volna hozva, megpályáztatva, minden rendben. De egyesek mondhatják, hogy szükséghelyzet volt, meg hát szegény a sajtó, profi a transindex, ne kekeckedjünk, ez sajtótámogatás stb. Oké, legyen, így működnek nálunk a dolgok, a szükség mindig törvényt, szabályt (néha jóérzést is) bont. De most ez így különösen gyomorforgató, hogy ha már nem az ő cége, nem az ő szekerét tolja a lap, akkor mindez nem érvényes, mehet a levesbe az egész.

   • Király Péter

    Ugye tudod, hogy nincs bocsánat? Vajon nem ír erről valamit Kelemen Attila? Ő mindig tudja, hol az igazság :)

    • Sipos Zoltán

     Hát ha van kedved egy KAÁ összest végigolvasni, lehet megtalálod a választ :) Nekem nincsen türelmem ezzel foglalkozni.

 • hazajövet

  pedig szegény transindex amennyire lehet, megpróbálta menteni a menthetőt. (mire valók azok a kuratóriumi tagok? hogy fizut vegyenek fel? miféle szervezeti felépítés az ilyen? nemár!)