„Magyar Erasmus”: ösztöndíj helyett minisztériumi ígéretek

Fotó: fortepan.hu
Fotó: fortepan.hu

Az egyetemi tanév szeptember elején vette kezdetét, azonban a Makovecz hallgatói ösztöndíjprogrammal kiutazó diákok mindeddig a nekik tett ígéretekből voltak kénytelenek megélni. Az ösztöndíjak késése csaknem négyszáz, a Kárpát-medence különböző pontjáról Magyarországra érkező egyetemi hallgatót érint, akinek saját forrásaikból kell megelőlegezniük kiadásaikat.

A „magyar Erasmusként” emlegetett Makovecz-program határokon átnyúló diák- és tanárcserét tesz lehetővé a magyar nyelvű felsőoktatási intézmények között. A Kárpát-medencei Felsőoktatási Együttműködési Keretprogram a 2016-2017-es tanévben indult, és idén is folytatódik. A diákok már egy hónapja kiutaztak, de azt még mindig nem lehet biztosan tudni, hogy mikor kapják kézhez az ösztöndíjuk.

Úgy tudjuk, hogy a Babeș-Bolyai Tudományegyetemnek tett többszöri ígéret ellenére sem lépett időben az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy a hallgatók a szerződésben foglalt időpont szerint megkaphassák az ösztöndíjukat. A BBTE hiába küldte időben a kért dokumentumokat, a folyamat elakadt. A kiutazók egészségügyi és utazási biztosítását is a küldő intézmény előlegezte meg, és informálisan kilátásba helyezték 1-2 hónapnyi ösztöndíj meglelőgezését is egyetemi forrásból, ha valaki nem tudja ezt magának biztosítani.

Illyés Magda, aki a BBTE részéről koordinálja a programot, megerősítette, hogy az ösztöndíjak késését az Emberi Erőforrások Minisztériumával való szerződéskötés fennakadása okozza. „A minisztérium képviselői biztosítottak bennünket arról, hogy nyugodtan meghirdethetjük a programot, megvan az erre szánt keret, de ennek utalásához be kell bizonyos procedúrákat tartani, és ez időbe telik” – fogalmazott Illyés. Úgy gondolja, hogy az ügyintézés összehangolása és ütemezése fogja idővel gördülékenyebbé tenni a folyamatot. Az ígéretek szerint a következő tanévben már nem lesznek hasonló finanszírozási késedelmek.

Nem számítottak ekkora késésre

Más ösztöndíjprogramok esetében is előfordul a késés, azonban a fennakadás hosszabb ideig tart a vártnál, tudtuk meg. A hallgatókat a jelentkezés pillanatától értesítették arról, hogy a pénzt akkor fogják utalni, ha az megérkezett a BBTE számlájára – fogalmaz Illyés.

Tudomásunk szerint augusztus közepén azt közölték a hallgatókkal, hogy valószínűleg lesz valamikor pénz, de csak október közepére számíthatnak rá. Forrásunk szerint sejthető volt a hosszabb késés, mert augusztusban arra kérték őket, hogy az első hónapokra elegendő pénzt vigyenek magukkal.

A hallgatók az ösztöndíj pontos értékét nem ismerik, a tavalyi számok alapján következtetnek arra, hogy nagyjából 303 euró, azaz 95 ezer forint lesz havonta.

A küldő intézmény próbál segíteni a helyzeten

„Azon túl, hogy folyamatosan egyeztetünk az Emberi Erőforrások Minisztériumával és minden adat- vagy dokumentumigénylésre egy munkanapon belül igyekszünk válaszolni, a hallgatók érdekeit is próbáljuk szem előtt tartani. Első lépésként a BBTE megelőlegezte más forrásokból a hallgatók egészségbiztosítását, így amikor kiutazott, minden egyes hallgató érvényes, piaci biztosítónál kötött biztosítással rendelkezett. Ezzel a hallgatók biztonságát szerettük volna szavatolni. Továbbá tárgyaltunk a Márton Áron Kollégiummal, melynek vezetősége engedélyezte, hogy a hallgatók késhessenek a kollégiumi díj befizetésével addig, amíg megkapják az ösztöndíjukat” – ismertette Illyés a BBTE lépéseit, amelyekkel a programban résztvevő hallgatók helyzetén próbálnak segíteni.

Nem tudni, mikor lesz pénz

„A szerződéskötés ideje csak kis mértében múlik rajtunk” – fejtette ki a koordinátor. Az ösztöndíjak utalásához szükséges minden papírt előkészítenek, hogy amennyiben megérkezik a pénz a BBTE számlájára, huszonnégy órán belül utalhassák.

Azt továbbra sem lehet biztosan tudni, hogy mikor lesz pénz. A minisztériumi ígéret szerint október második felére várható.

Neked egy pizza ára, a társadalom számára létfontosságú a szabad sajtó. Támogasd az Átlátszó Erdélyt!

Havi 5 eurós rendszeres támogatás

Havi 10 eurós rendszeres támogatás

Havi 20 eurós rendszeres támogatás

Lejes (RON) számla:

Asociaţia “Atlatszo Erdely Egyesulet”
RO71OTPV200000913457RO01
SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA
Cod BIC: OTPVROBU

 • jozsiba01

  A mocskos ántisémita ………………………., basszus akkor most mi is van??????

 • Vak Marci

  Oks, erről a közösségről már hallottam. Szerintük, a cionisták amiatt emlegetik folyamatosan a holokausztot (aminek megtörténtében ők se kételkednek), hogy szemtakarót tarthassanak a cionisták által elkövetett bűntények előtt.

 • ,,TIBORC,,

  Vagyis, azok nem ZSIDÓK ! ? Akkor jó, de miért is ? Ők a JOBBIK Zsidók?????

 • roccobaba

  Antiszemita zsidók, hova jut ez a világ!?

 • Irén Almássy

  https://uploads.disquscdn.com/images/7fffc33a0f49268e722db662e5ed637b65620158c390fde3b4689d180dc1b76a.png mi magyarok sem szeretjük egymást – mi folyik itt jobb meg baloldal címén? Egymás ekézése, utálása, lovasrohammal üldözése….. https://uploads.disquscdn.com/images/708843184a29fe4d6ce39ab9f25bd82a3320d124b2cc29240ad45342032e3ddb.png

 • Filc Kálmán

  Ékes bizonyítéka annak, amit nagymamám állított: Sokan vagyunk sokfélék. Nincs olyan, hogy zsidó élet, lélek (nem tudom, hogy fogalmazott Kertész Imre).

 • Miriam

  Az egyik hajo neve-amelyik illegalis zsido bevandorlokat
  hozott az akkor meg Brit Mandatum alatt levo Palesztinaba-
  ” אף על פי כן” { megis} volt.
  Minden atok ellenere-most is ezt mondjuk .
  David Shimoni ” Megis”
  ” Megis- – Erec Jiszrael ”
  Addig amig hangzik a vilagban :Halljad Izrael,
  Erec, Erec Jiszrael”,

  https://www.youtube.com/watch?v=KJHcytuXC48

  • Miriam

   Mit szol vajjon a nagy tekintelyu rabbi ahhoz,hogy az IDF-ben
   szolgalnak vallasos zsido fiatalok -harci egysegekben?
   Az o rabbijaik nem tudnak kevesebbet nala-de gerincesek-
   vele ellentetben-es nem hazudjak el nepuk tortenelmet-
   amelyet eredeti heberben olvasnak.
   A rabbi ur elfelejti, hogy a hosszu zsido tortenelem folyaman-
   voltak meg arulok-elotte is.
   Ajanlatom – koltozzon a “bekes” Gazaba=ahonnan Izrael
   mar kivonult 2005-ben, a Palesztin Onkormanyzatba.-
   vagy valamelyik arab allamba-pl. Sziria-ahol “a zsidok bekeben eltek”.