Elzálogosították a Csíki Sört gyártó cég teljes vagyonát

Márciusban Lázár János is ellátogatott a csíkszentsimoni sörfőzdébe. A fotón a miniszter Lénárd Andrással, a Lixid Project SRL egyik tulajdonosával koccint. Fotó: MTI
Márciusban Lázár János is ellátogatott a csíkszentsimoni sörfőzdébe. A fotón a miniszter Lénárd Andrással, a Lixid Project SRL egyik tulajdonosával koccint. Fotó: MTI

A jelek szerint mindent feltett egy kártyára Lénárd András: ha nem sikerül fizetni a kölcsönöket, a teljes cég, annak minden ingóságával és ingatlanával együtt, a hitelező banké lehet.

A Lixid Project SRL által birtokolt egyik csíkszentsimoni gyárterület, a telken lévő épületek, a sörgyár berendezései, az alapanyagok, a cég autóparkja, folyószámlák – gyakorlatilag a cég teljes vagyona – ingóságra alapított jelzálogot képez, derül ki abból a nyilvános adatbázisból, amely az ingóságokra alapított jelzálog-szerződéseket tartalmazza.

A cég hiteleiről nincsen teljes körű adatsorunk, az azonban világos, hogy a Csíki Sör gyártója az évek során számottevő adósságra tett szert: a pénzügyminisztérium honlapján közzétett mérleg szerint a cég adósságai a 2013-as alapítás óta egyre csak gyűlnek – 2016-ra 74 millió lejre (mai árfolyamon: 16,4 millió euró) rúgtak. Az alábbi grafikonból is látható, hogy a sörgyár forgalma az adósságainál jóval szerényebb ütemben növekedik, 2016-ban 21 millió lej (4,6 millió euró) volt, miközben a vesztesége 1,6 millió euróra rúgott.

Az adósság elvben addig nem jelent problémát, amíg a kölcsönöket a cég a fizetési határidőig törleszteni tudja. A forgalom bővülésének viszonylag lassú üteme azonban nem jó hír sem a cég tulajdonosai, sem pedig a hitelezők számára.

A Magyar Nemzet értesülése szerint a cég legkésőbb tavaszra bedől, hacsak nem érkezik valahonnan váratlan segítség. Éppen ezért a tulajdonos magyar bankokkal (köztük állami tulajdonban lévő pénzintézetekkel) tárgyal a hitelek átcsoportosításáról.

Fontos kiemelni, hogy a romániai cégadatbázisban jelenleg nincsen nyoma annak, hogy a cég ne tudná törleszteni az adósságait.

Azonban eléggé egyértelmű, hogy a cég helyzete nem egyszerű. Az idei eredményekről hivatalos számokat nem ismerünk, az, hogy a sörgyár nyáron, tehát főszezonban házhoz szállította a sört a „Csíki sör házhoz megy” akcióval, azt sejteti, hogy a Csíki Sör iránti kereslet nem áll arányban a termeléssel, valamint a Magyarországon kiépített logisztikai kapacitással. Erről egyébként maga Lénárd András is beszélt abban az augusztusi interjúban, melyben kijelentette, hogy a nagy sörgyártók árháborút indítottak ellenük:

A riporter kérdése: Krízishelyzet?

Az azért még nem, de rá kellett döbbennünk, hogy ilyen körülmények között semmi esélyünk hagyományos eszközök alkalmazásával megvetni a lábunkat a piacon. (…) A vázolt okok miatt a nyári szezonban sem nőttek az eladásaink, valamilyen más irányt kellett hát találnunk, hiszen a gyártókapacitásunk tavalyi bővítését elsősorban a magyarországi piaci reményeinkre alapozva hajtottuk végre. (…) Mindenesetre ha csak 10 százalékkal tudjuk növelni az eladásainkat, máris újra a komfortzónába kerülünk.

Az ingóságokra alapított jelzálog-szerződéseket tartalmazó adatbázisban (AEGRM – Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare) több tucatnyi jelzálog-szerződés – összesen 46 bejegyzés – található a Lixid Project SRL nevén. Az első ilyen szerződés 2014. június 13-án kelt – a cég a folyószámláit zálogosítja el hitelezője, az OTP Bank Romania csíkszeredai fiókja számára.

Hamarosan következik a cég által megkötött biztosítások bejegyzése jelzálogként, majd egy sor olyan felszerelési tárgy, melyet a szerződés tanúsága szerint ugyan a cég már megvásárolt, de még nem kapott meg.

2014. június 13-án aztán Lénárd András a saját 50 százalékos tulajdonrészét is bejegyzi jelzálogként, ugyanezen a napon a Lixid Project SRL holland tulajdonosa, a Lixid Holding B.V. is megteszi ugyanezt.

Jelzálogként feltűnik aztán a cég által lízingelt autópark (10 Ford Transit, 5 Renault Master és egy sor kisautó), villás emelőtargoncák, a sör előállításához használt alapanyagok, palackozó gépsor, víztisztító berendezés, csomagolóeszközök, hűtők, szén-dioxid-tartályok, a laboratórium, számítógépek, szoftverek és irodai bútorok.

Korábbi anyagaink a csíkszentsimoni sörgyárról:

Igazi Csíki Sör: ki lehet Lénárd András csendestársa?

Igazi Csíki Sör vs. Heineken: kinek is holland a tulajdonosa?

A teljes képhez hozzátartozik, hogy rendes banki gyakorlat a működést finanszírozó komolyabb összegű céges hitelek esetében a túlbiztosítás, ami nem csak azt szolgálja, hogy a bank mindenképpen viszontlátássa a pénzt, hanem azt is, hogy bedőlés esetén maga rendelkezhessen a vagyon egészével.

Az adatbázisból nem derül ki, hogy milyen összegű hiteleket vett fel a Lixid Project SRL, és melyek voltak a szerződéses feltételek – mi a hitel lejárata, illetve a kamata. Egyetlen, 2016. február 3-án kelt bejegyzés kivétel részben – itt a leírásából megtudjuk, hogy az OTP Bank Romania csíkszeredai fiókja, valamint a magyarországi OTP Bank Nyrt. által nyújtott hitel értéke 7,3 millió euró, illetve 9 millió lej – összesen: 9,3 millió euró.

Ezért a hitelért a Lixid Project SRL egy 13 ezer négyzetméteres csíkszentsimoni belterületet, a területen álló épületeket, valamint minden olyan ingóságot elzálogosított, amelyet a törvény megenged.

Sipos Zoltán

Neked egy pizza ára, a társadalom számára létfontosságú a szabad sajtó. Támogasd az Átlátszó Erdélyt!

Havi 5 eurós rendszeres támogatás

Havi 10 eurós rendszeres támogatás

Havi 20 eurós rendszeres támogatás

Lejes (RON) számla:

Asociaţia “Atlatszo Erdely Egyesulet”
RO71OTPV200000913457RO01
SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA
Cod BIC: OTPVROBU

 • Különvélemény

  Ne fossatok, legrosszabb esetben Mészáros Lőrinc felvásárolja és meginnoválja, hisz okosabb mint Zuckerberg :)

  • Alex

   Mint Zuckerberg kutyaja!!!

 • Endrődi László

  Tegyen rá fidesz hirdetményt, hogy nevessen végén a Sörös.

 • Attila Györki

  szerintem a CÖF rendezzen egy menetet ahol a hívek adományokkal segítenék ezt a kiváló céget.

 • József Kovács

  Így alakul mikor valamit érdemtelenül fel fújnak az az hatását rosszul mérik fel,külhoni söröcske de kit érdekel,vagy nyereséges vagy bukta úgy néz ki az utóbbi!!!

 • Állatbarát

  Ha legalább jó lenne a sör de nem.

 • Sándor Kurta

  Addig, amíg Csiki Sör drágább ,mint a jobb minőségű cseh, szlovák, német sörök, azok meg olcsóbbak, vagy hasonló árban kaphatóak,addig nem is várható,hogy a Csiki Sör forgalma Magyarországon növekedni fog !!!

 • Balázs Attila

  Ez a vége, amikor a politika beleugat a piaci dolgokba…

  • Antal

   Csakhogy ez nem piaci dolog volt csupán , hanem egy jól kitervelt kísérlet , az erdélyi magyar vállalkozók megfélemlítésére. Egy multi összefogott a román bírósággal. Ez történt !

 • https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1l-v%C3%B6lgyi_Kisvas%C3%BAt Viktor Michael Messias

  … mint amagyar narancs.
  Nem baj hogy sárga, nem baj hogy savanyú, de magyar!!