Miért nem oké az, hogy a Minority SafePackhez az RMDSZ hozzákapcsolta a regisztrációt a magyarországi választásokra

A kolozsvári Szentegyház utcában levő, regisztrációt és Minority SafePack aláírásgyűjtést bonyolító iroda megnyitója szeptemberben. Fotó: az Eurotrans Alapítvány Facebook-oldala
A kolozsvári Szentegyház utcában levő, regisztrációt és Minority SafePack aláírásgyűjtést bonyolító iroda megnyitója szeptemberben. Fotó: az Eurotrans Alapítvány Facebook-oldala

Valami nagyon nem kerek azzal, ahogyan az RMDSZ a birtokában levő személyes adatokat kezeli, valamint a jelenleg futó két, teljesen különböző célú kampányát összemossa. Publicisztika.

Ugyanazon a formanyomtatványon gyűjti az adatokat a Minority SafePack aláírására, valamint a magyarországi országgyűlési választásokon való részvételhez szükséges regisztrációra az RMDSZ. A két kampányt ugyanazon helységben, ugyanazok a hivatalnokok végzik. A két, egy időben futó kampányt költséghatékony ilyen módon összekapcsolni, valószínűleg nem is törvénybe ütköző ez az eljárás, mégsem lehet szó nélkül hagyni. Következzen négy történet és egy kérdés.

Egy

Augusztus elején csörög a telefonom, felveszem. Egy fiatal srác a vonal végén, aki az RMDSZ munkatársaként mutatkozik be, feltesz néhány, magyarországi választásokkal kapcsolatos kérdést, a végén pedig megkér, regisztráljak a választásokra minél hamarabb.

Rákérdezek, az RMDSZ-nek hogyhogy megvan a telefonszámom? (Ha egyáltalán megadtam valaha az RMDSZ-nek, csakis a sajtós adatbázisban lehetett benne. Ha onnan származik, akkor a törvény értelmében az ott összegyűjtött adatokat az RMDSZ más célra nem használhatja, mint kapcsolattartásra a sajtóval.)

A kérdezőbiztos szerint a telefonszámomat egy, RMDSZ-től független kolozsvári rendezvényen részt vevő civil szervezettől kapták, ott „kitöltött valamit”, valamint hogy „a kettő összekapcsolódik”, magyarázta (bármit is jelentsen ez).

Szándékosan nem írom most le ennek a civil szervezetnek a nevét: nem szeretném őket gyanúba keverni, miután a megkeresésemre az ügyvezetőjük tagadta, hogy birtokukban levő személyes adatokat adtak volna át az RMDSZ-nek.

Lévén, hogy törvény által szavatolt jogom ezt pontosan tudni, a kérdezőbiztostól megkérdem azt is, hogy válaszaimat milyen módon dolgozzák fel. Az igazán részletes és kimerítő válasz: „ki kell töltsünk egy lapot, és ez elmentődik”.

Írok egy levelet ezzel kapcsolatban az RMDSZ-nek. Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke egyrészt megerősíti, valóban szerepel a nevem és a telefonszámom az adatbázisukban, a miértre és hogyanra elegáns hanyagsággal válaszol.

„Tekintettel az RMDSZ adatbázisának terjedelmére, nem áll módunkban megjelölni az ön adatainak pontos forrását. A gyűjtés időpontjának, folyamatának és céljának feltérképezése jobbik esetben aránytalanul nagy befektetést jelent a Szövetség részéről, rosszabbik esetben teljesen lehetetlen.”

Mindez azért érdekes, mert ha megnézzük a személyes adatok kezeléséről szóló 677/2001-es törvényt, ez világosan előírja, hogy adatokat csak meghatározott célra lehet gyűjteni (4. szakasz, (1) b pont), az adatok feldolgozásához az illető személy beleegyezése szükséges (5. szakasz 1. pont), valamint hogy a feldolgozási műveletek befejezésével azokat meg kell semmisíteni (6. szakasz 1. pont).

Kettő

Pár hete elmentem a kolozsvári Szentegyház utca 2 szám alatt levő irodába, ahol úgy tudom, a Minority SafePack kezdeményezést lehet aláírni. Nagyon lelkes hivatalnok fogad, kérdi, „ugye aláírja mindkettőt?” Értetlen arcomat látva felvilágosít, hogy ha már itt vagyok, a Minority SafePack mellett egyúttal a magyarországi országgyűlési választásokra is regisztrálhatnék, hogy ne járjak kétszer. Őszintén meglepődik, amikor közlöm, én csak a SafePacket szeretném most támogatni.

Elkérem a formanyomtatványt (lásd fennebb, de le is tölthető itt): ember legyen a talpán, aki első pillantásra megmondja, a nyomtatványnak pontosan melyik része vonatkozik a Minority SafePackre és melyik a választási regisztrációra. Az adatfelhasználási feltételek – az „apróbetűs rész” – nem fért el az első oldalon, az egy külön lapon szerepel (kíváncsi vagyok, az aláírók közül hányan olvasták ezt el, és mit értettek meg belőle).

Apróságnak tűnik, de fontos: az RMDSZ-nek adatvédelmi engedélye szerint nincsen jogosultsága nemzetiséggel és állampolgársággal kapcsolatos adatokat gyűjteni, ezekre az adatokra csak az Eurotrans Alapítvány rendelkezik engedéllyel.

Egyik engedély sem terjed ki azonban a magyarországi lakcímkártyán feltüntetett személyi azonosító számra vagy a honosító okirat számára, ehhez egy harmadik, a magyarországi adatvédelmi hatóság által kiadott engedély szükséges szerintem. Márpedig a NAIH adatbázisában sem az RMDSZ-t, sem pedig az Eurotrans Alapítványt nem találtam meg.

A kérdés, amire választ keresek: hogyan jutnak el az RMDSZ, illetve az Eurotrans Alapítvány által a regisztrációhoz összegyűjtött adatok a Nemzeti Választási Irodához? Ez ugyanis gyakorlatilag egyenlő az adatok harmadik félnek való kiadásával, amihez törvény szerint az érintett személy explicit módon hozzá kell járuljon.

Az utolsó sorban van is egy olyan mondat, ami valószínűleg ezt jelenti: „A megfelelő rész aláírásával beleegyezik abba, hogy az RMDSZ/Eurotrans Alapítvány személyes adatait, a 2018-as Országgyűlési Választásokon való regisztrálás céljából, a következő honlapra feltöltse: https://kerelem.valasztas.hu/vareg/NevjegyzekbeVetel.xhtml

Mint kiderül, az eljárás az, hogy az RMDSZ/Eurotrans Alapítvány formanyomtatványával begyűjtött adatokat valaki kézzel bevezeti az NVI online rendszerébe.

„Ez (mármint az adatok kézzel való feltöltése) azért van, nehogy megszerezze a román titkosszolgálat a választásokra regisztrálók adatait” – nyugtat meg a hivatalnok, amikor nem értem, miért nem lehet ezt eleve az online rendszerbe feltölteni, illetve miért használnak egy furcsa, saját formanyomtatványt ahelyett, hogy eleve az NVI által megadott nyomtatványt töltenék ki.

Mosolygok, mert nem szeretném elrontani a napját azzal, hogy mióta Orbán Viktor rendszeresen levelez minden Romániában élő magyar állampolgárral, ezeket az adatokat játszi könnyedséggel szerezheti be bármelyik titkosszolgálat.

Három

Egy ismerősöm beszélget egy kolozsvári kocsma teraszán. Egy önkéntes lép hozzá, hogy nem írná alá a Minority SafePack kezdeményezést. Ismerősöm rábólint, az önkéntes el is kezdi tölteni a személyes adataival a nyomtatványt. Mikor végzett, az ismerősöm alá is írja. Utólag esik le neki a tantusz, hogy ez a nyomtatvány valójában kettő – és mivel a beszélgetésbe elmerülve nem figyelt oda, amikor aláírt, most nem tudja, regisztrált-e véletlenül az országgyűlési választásokra, vagy sem. (Egyébként valószínűleg nem: a regisztrációhoz a lakcímkártyán feltüntetett személyi azonosító szám vagy a honosító okirat száma, valamint az anya leánykori neve is szükséges).

Ez az ismerősöm a napi politikában rendkívül jártas. Ha őt simán megtévesztette ez az űrlap és felvezető szöveg, akkor vajon hány nyugdíjas néni fog „véletlenül” a magyarországi választásokra is regisztrálni?

Négy

Úgy tudom, ez a „kettős” (az RMDSZ virágnyelvén: “egységes”) formanyomtatvány nem csak az RMDSZ-hez közel álló szervezeteknél, hanem óvodákban, illetve nem politizáló civil szervezetek levelezőlistáin is terjed, kifejezetten azzal a szöveggel, hogy a Minority SafePacket mint polgári kezdeményezést lehet ezzel aláírni. Az egyik, hozzám is eljutott kísérő e-mailben mintegy mellékesen, az utolsó sorban említik meg, hogy magyar állampolgársággal rendelkezők a személyi azonosító számot is feltüntethetik (arról azonban nem szólnak, hogy ez gyakorlatilag regisztrációt jelent a magyarországi választásokra).

Ne értsük félre: önmagában a regisztrációval semmi baj nincsen, de hagyjuk meg az erdélyi magyaroknak azt a lehetőséget, hogy tájékozódjanak, és maguk döntsék el, részt akarnak-e venni a magyarországi választásokon vagy sem.

Végül a kérdés:

Létezik-e a világon olyan téma, amit az RMDSZ világos kommunikációval, sunnyogás és mindenféle hátsó szándékok nélkül támogat?

Sipos Zoltán

Neked egy pizza ára, a társadalom számára létfontosságú a szabad sajtó. Támogasd az Átlátszó Erdélyt!

Havi 5 eurós rendszeres támogatás

Havi 10 eurós rendszeres támogatás

Havi 20 eurós rendszeres támogatás

Lejes (RON) számla:

Asociaţia “Atlatszo Erdely Egyesulet”
RO71OTPV200000913457RO01
SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA
Cod BIC: OTPVROBU

 • kolozsi

  Sajnálatos módon az RMDSZ teljesen elment az Orbán segge felé. Szimpatikusabb volt, amikor a nagyváradi tisztújítón kifütyülték a maffia ajánlatával jelentkező Pelczné Gáll Ildikót.

  • Antal

   És arra emlékszik kedves kolozsi, amikor Medgyesi Péter ,december 1-én pezsgőzőtt Nastase-val ?
   Akkor, az Önnek oly szimpatikus régi RMDSZ gyáván lapított.

 • Zoltan Karda

  Nos…az udemeré már rég átadta a magyar állampolgárok itthoni listáját a szekusoknak. Anno nálunk Nemes Előd mielőtt letöltötte és letörölte a Magyar Állpolgársági adatbázist az EMNP irodából, akkor rögtön átadta az adatbázist a szekusoknak és egy gyenge fizetésért Tamás Corleone Sándornak, háromszêk udemerés kiskirályának ( kb 70000 háromszéki személyes adatairól van itt szó).Nemes Elődöt soha senki nem vonta felelőségre még Magyarországon sem.Nagyon érdekes és tanulságos írás. Évek óta van átfedés az udemeré és a sri között. Ezért érdemes volt náluk regisztrálni a magyar állampolgárságra.

 • Antal

  A következő levelet írtam Sípos Úrnak amit válasz nélkül hagyott és hozzászólásaimat is törli az oldalról, ha azok nem illeszkednek bele a blog neoliberális , magyargyalázó hangvételébe . Íme a levél :Tisztelt Sipos Zoltán Úr !

  Erdélyi magyarként írok Önnek ! Hallottam bejelentkezését az ATV beszélgetős műsorába és nagyon elszégyelltem magam. Bevallom azért szégyenkezem , mert eddig azt gondoltam, hogy Erdélyben nem élnek magyargyűlölők. Tévedtem . Az Ön megszólalása biztosan nem fogja öregbíteni az erdélyi magyar újságírás hírnevét sem, hiszen jószerivel csak ö-zött. Mondanivalója tulajdonképpen arra korlátozódott, hogy az erdélyi magyaroknak egyáltalán nem fontos a szavazati jog , sem a magyar állampolgárság és választási csalásra készülnek. Nem igaz kedves uram, Ön hazudik . Aljas indokból hazudik ! Valószínűsíthetően teszi mindezt ugyanabból a célból , mint amiből a magyarországi testvérblog is teszi.
  Sipos úr ! Miért kell ilyen aljas módon gyalázni azt a magyar kormányt , amely a rendszerváltás utáni magyar kormányok közül , a legtöbbel támogatja az erdélyi magyarság ügyét ? És ami a legfontosabb, hogy nem csak anyagiakkal , hanem megaláztatásaikban ,megfélemlíttetéseikben, üldöztetéseikben való konzekvens testvéri- és ha kell jogi támogatással is. ( A jelenlegi magyar kormány nélkül Sapientia sem lenne.) Az Ön által oly nagyra tartott balliberális, idegen érdekeket képviselő massza, minden alkalmat megragad, a határon túli magyarok meggyalázására és Ön, ezen nemzetellenes konglomerátum szekértolójává szegődött ! (Tudom, van az a pénz amiért ilyet tesz az ember , azt is tudjuk mindannyian , hogy kitől származik ez a pénz , csak a megveszekedett magyarellenes dühöt nem értjük. Ez utóbbit az Átlátszó nevű förmedvényre is értem. )
  Talán azt kellett volna mondania az ATV-ben, hogy nagyon sajnálatos az amit a Gyurcsány csinál , mert ezzel a határon túli magyarok ellen úszít csakúgy, mint a román politikai pártok, akik úgyszintén minden választási kampányban előveszik a ” magyar” kártyát . Szerencsétlen erdélyi magyar nem is érti miért gyűlölik ennyire mindkét oldalról és Ön ennek a gyűlölködésnek lett az egyik eminense. Szégyellje magát ! Azt javaslom imádkozzon sűrűn és kérje Isten irgalmát minden adandó alkalommal, nemzetellenes bűneinek megbocsátásáért. Talán meghallgattatik.
  A magam részéről azt ígérem Önnek, hogy nagy állhatatossággal és kitartással , fogom keresni az alkalmat, hogy leköphessem.
  Mély megvetéssel :
  Grecsmár András Antal

  U.i. Ha igényli , postafordultával szívesen megadom teljes címem és minden elérhetőségem.