Törvénytelenül bonyolítja a választási regisztrációt az RMDSZ és az Eurotrans Alapítvány

Nemrég avatták a kolozsvári, Szentegyháza utca 2 szám alatt levő irodát, ahol a Minority SafePack-et és a választási regisztrációt bonyolítja az RMDSZ és az Eurotrans Alapítvány. Fotó: Eurotrans Alapítvány Facebook oldala
Nemrég avatták a kolozsvári, Szentegyháza utca 2 szám alatt levő irodát, ahol a Minority SafePack-et és a választási regisztrációt bonyolítja az RMDSZ és az Eurotrans Alapítvány. Fotó: Eurotrans Alapítvány Facebook oldala

Választási csalásra adhat lehetőséget az a gyakorlat, hogy a regisztrálni kívánó személy adatait a segítő tárolja – áll a Nemzeti Választási Iroda válaszában.

„A regisztrációs kérelmet maga a választópolgár nyújthatja be, nevében más nem járhat el” – áll abban a válaszban, melyet a Nemzeti Választási Iroda (NVI) küldött az Átlátszó Erdélynek.

A hatóságnál arra kérdeztünkrá, hogy mi az álláspontjuk arról a gyakorlatról, miszerint az RMDSZ és az Eurotrans Alapítvány egy, az NVI által megadott nyomtatványtól különböző formanyomtatványon gyűjti a magyarországi országgyűlési választásokon regisztrálni kívánó személyek adatait, majd ezeket az adatokat kézzel vezetik be az NVI rendszerébe.

Az RMDSZ és az Eurotrans Alapítvány különös eljárásáról – hogy egy „egységes” formanyomtatványra gyűjtik a Minority SafePack polgári kezdeményezést támogató aláírásokat, valamint a magyarországi választásokon való regisztrációhoz szükséges adatokat – néhány napja írtunk. Azóta sem az RMDSZ, sem pedig az Eurotrans Alapítvány részéről nem volt nyilvános reakció anyagunkra.

Korábbi cikkünk a témáról:

Miért nem oké az, hogy a Minority SafePackhez az RMDSZ hozzákapcsolta a regisztrációt a magyarországi választásokra

Akár választási csalás is elképzelhető

„Különösen aggályos lehet, ha a választópolgár által a regisztrációhoz megadott, és az ellenőrzése alól kikerült személyes adatait a segítő (különösen, ha az politikai szervezet) tárolja, és ezzel lehetősége nyílik arra, hogy – a saját címet megadva a szavazólap-kézbesítési címként – a szavazási levélcsomagot az állampolgár helyett (annak tudta nélkül) átvegye, azonosító nyilatkozatot a választópolgár adatainak felhasználásával kitöltse, és a választópolgár helyett szavazatot adjon le” – áll az NVI levelében.

A választási hatóság hangsúlyozta, a választási eljárásról szóló törvény az alábbiak szerint rendelkezik a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok regisztrációjáról:

91. § 2) A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár a központi névjegyzékkel kapcsolatos kérelmet

a) levélben,

b) elektronikus azonosítását követően elektronikusan,

c) elektronikusan azonosítás nélkül elektronikusan nyújthatja be a Nemzeti Választási Irodához.

A regisztrációs kérelmet tehát maga a választópolgár nyújthatja be, nevében más nem járhat el – így az NVI. Ugyanakkor a regisztrációhoz szükséges papír alapú nyomtatvány kitöltéséhez, illetve a Nemzeti Választási Iroda honlapján elérhető elektronikus űrlap kitöltéséhez a választópolgár igénybe veheti általa választott segítő közreműködését.

A segítő közreműködése természetesen csak abban az esetben tekinthető törvényesnek, ha a választópolgár kifejezetten megbízza a a központi névjegyzékbe való felvétel iránti kérelem benyújtásában való közreműködésre a segítőjét, áll a válaszban.

A Pálffy Ilona NVI-elnök által aláírt tisztázó levél egy sor kérdést vet fel az Eurotrans Alapítvány valamint az RMDSZ regisztrációra irányuló tevékenységével kapcsolatban – ezek közül a legfontosabb, hogy mi történik azokkal az adatokkal, melyeket az RMDSZ és az Eurotrans Alapítvány már összegyűjtött, és be is vezetett az NVI rendszerébe?

Az mindenesetre az NVI állásfoglalásával is megerősítve egyértelmű, hogy a regisztráció megtörténtét követően a segítő, azaz jelen esetben az Eurotrans nem kezelhetné az adatot – holott a SafePack aláírásgyűjtés és az adatgyűjtések összekapcsolása miatt nagy valószínűséggel éppen ezt teszi. Az viszont biztosan jogsértő az NVI álláspontjának fényében, hogy anélkül történik regisztráció, hogy a magyar törvény által előírt formanyomtatványt a választópolgárok kitöltötték volna. (Szerk. megj.: A cikket ezzel a bekezdéssel szombaton, október 28-án 9 órakor egészítettük ki.)

Nagy Zoltán-Leventét, a választási regisztrációt bonyolító Eurotrans Alapítvány elnökét megkerestük, arra kérve, hogy reagáljon az NVI levelére. A cikk megjelenéséig választ nem kaptunk.

Sipos Zoltán

Az Átlátszó Erdély ingyen van, de nem ingyen készül. Támogass!

Havi 5 eurós rendszeres támogatás

Havi 10 eurós rendszeres támogatás

Havi 20 eurós rendszeres támogatás

Lejes (RON) számla:

Asociaţia “Atlatszo Erdely Egyesulet”
RO71OTPV200000913457RO01
SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA
Cod BIC: OTPVROBU

 • gmihaly

  Ha csak “valószínű”, akkor miért ilyen “kerek-perec” a címadás?

  • http://igyirnankmi.atlatszo.hu alkotmanyjogaszok

   Azt írja az NVI a levél harmadik bekezdésében, hogy csak a magyar formanyomtatvány kitöltésében, illetve az a szerinti adatok online beküldésében lehet segédkezni a választónak. Úgyhogy ha nem töltetnek ki ennek megfelelő adattartalmú nyilatkozatot, csak az “összevontat”, akkor az nem valószínű, hanem biztos jogsértés.

   • gmihaly

    Akkor gyártson ilyen nyilatkozatos formanyomtatványt az NVI, és használják azt.

    • Cseri József

     Gyárt és rendelkezésre áll a választópolgárnak. Csakhogy erről nem kap tájékoztatást.

 • Agoston Hugo

  Akkor semmis az egész? Ügyes! De hátha nem óvja meg senki… Imádkozzunk!

 • Pásztohy Zoltán

  Na vajon, most ez a legnagyobb baj? Mikor ügyészségre licitálják a marosvásárhelyi szülőket vagy el akarnak űzni minket a hazánkból stb. stb.

 • Antal

  Tisztelt Véleményszabad Átlátszó Erdély !

  Miért tetszettek törölni hozzászólásomat ? Talán azért mert gondolatébresztő volt , vagy pedig azért mert rámutatott Sipos úr és az egész blog magyarellenes voltára ? Uraim , hát mi van a véleményszabadsággal, mint alapvető emberi joggal ? Önök nem tisztelik azt ?

  • Tvastrत्वष्टृ

   A véleményszabadság, szólásszabadság azt jelenti, hogy az állam nem hallgattathat el, nem nyomhat el, pusztán azért, mert mást gondolsz és mondasz, mint a kormányon lévő hatalmasságok.
   Ugyanakkor nem azt jelenti, hogy más magánszemélyek kötelesek hallgatni a te agymenésedet. Ha ajtót mutatnak egy privát blogon, akkor a közösség, illetve a házigazdák döntenek arról, hogy kellemetlen vagy, és távoznod kell. Ehhez nekik joguk van. nevetséges arra hivatkoznod, hogy véleményszabadság van, és nekik kötelező jelleggel kell hallgatniuk és teret adniuk annak, amivel megsérted a házirendjüket.

   Ki lettél moderálva. Ennyi. De miért is értenéd meg a szabadságjogokat, ha nem is tiszteled őket?

 • Antal Apró

  “Erdély nagy romlása”