Országgyűlési választások: kevés múlik rajtunk, de azért érdemes okosan dönteni

Választási plakát valahol Budapesten. Fotó: Halász Áron
Választási plakát valahol Budapesten. Fotó: Halász Áron

Erdélyi magyarként másodszor szavazok a magyar országgyűlési választásokon. 2014-ben könnyű dolgom volt, volt egy ellenzéki összefogás-lista, sokat nem kellett vacillálnom, hogy kire szavazzak. Most azonban választani kell.

Az egész választás persze, úgy ahogy van, nem fair. A kormánypártokra szabták a választói kerületeket, aránytalansághoz vezet az egyfordulós rendszer, teljesen egyoldalú a médiatér, a közmédiát kormánypropaganda-gépezetté züllesztették, gátolják az ellenzék kültéri kampányolását, a kampányfinanszírozás teljesen aránytalan, és még sorolhatnám.

És akkor itt vagyunk mi, külhoni magyarok, akiknek odadobták ezt a felemás szavazati jogot: csak listára szavazhatunk, nehogy megismerjünk valódi arcokat, jelölteket, esetleg akár saját magunk közül indítsunk jelölteket 3-4 saját választói kerületben. Egy félszavazat ez, amelyhez arcok nem, legfeljebb programok, de még inkább érzelmek kötődnek.

Olyan felelősséget kaptunk, amelyet nem kértünk, de amelyet el kell fogadjunk. Első látásra egymásnak két ellentmondó dolgot kell kibékítenünk:

saját érdekünk vagy a nemzeti érdek alapján szavazzunk?

Azon ne csodálkozzon senki, hogy a külhoni magyar is megnézni, hogy neki miért jó egy-egy párt. Nem mindegy nekünk sem, hogy ki van kormányon Budapesten. Ahogy a budapesti szavazó megnézi, hogy mit ígér neki a kerületi jelöltje, ahogy a miskolci vagy a pécsi megnézi, hogy az ő városában, megyéjében mit hozott vagy mit ígér egyik másik párt, ahogy egy Magyarországon élő tanár, vállalkozó vagy gazda megnézi, hogy neki mi a jó, úgy a világ legtermészetesebb dolga, hogy az erdélyi, vajdasági és a többi külhoni magyar is maga érdekét tartja szem előtt.

Tisztán kell látni azt is, hogy ez a választás nem Erdélyről, nem is a külhoni/határon túli/kisebbségben élő/kettős állampolgársággal rendelkező magyarokról szól.

Még ha megint kampánytéma is lettünk, egy erdélyi választónak az első és legfontosabb teendője, hogy arra gondol, amikor ráüti a pecsétet annak a szavazólapnak egyik kockájára: mi jobb Magyarországnak? Mert bár nem mindegy Erdélyben sem, hogy ki van kormányon Budapesten, a Magyarországon élők mindennapjai ennél sokkal jobban függnek ettől a szavazattól.

Az elnyert választójog nemcsak jog, hanem nagy felelősség is. Ezen a választáson elsősorban magyaroknak kell lennünk: össznemzetben kell gondolkodnunk, és csak másodsorban lehetünk erdélyiek. Lehet, hogy csak 2-3 mandátumról fogunk dönteni, de azon a pár mandátumon parlamenti többségek, frakciók múlhatnak.

Ha más nem is: a megítélésünk odaát.

Persze világos, hogy a külhoniak többsége (akárcsak a magyarországiak nagy része) érzelmek alapján fog szavazni, én azonban kíváncsi vagyok a mérések alapján bejutásra esélyes pártok programjára.

Választási körkérdéseink:

Változtatnának-e az egyszerűsített honosításon a magyarországi pártok?

Változtatnának-e az állandó magyarországi lakhellyel nem rendelkező állampolgárok szavazati jogán?

Kell-e változtatni a határon túlra irányuló támogatási rendszeren?

Határon túli fiatal családok áttelepítése Magyarországra

A romániai kisebbségeket illető jogrendszer, valamint ezen törvények alkalmazása

Ki támogatja a székelyföldi autonómia-törekvéseket?

A magyarországi pártok viszonya az erdélyi magyar politikai képviselethez

Milyen romániai pártokkal lehetne szorosabban együttműködni?

Hogyan alakítanák a magyar-román diplomáciai kapcsolatokat?

Akkor vegyük hát sorra. Kezdjük azokkal a pártokkal, melyekre nem szavaznék:

Fidesz-KDNP: Erdélyi magyarként elsősorban azért nem tudok rájuk szavazni, mert rossz irányba vitték az országot az elmúlt 8 évben. Külpolitikailag elszigetelték Magyarországot, mellékvágányra tették az évszázados nyugat-orientációt. Az EU problémás tagállama lett Magyarország, a NATO sem bízik bennünk, Amerika kerülget. Csak az orosz elnök jár évente Budapestre. Abból meg volt elég 45 évig, eredményét láttuk és látjuk ma is.

Az alkotmányt ponyvává tették, az Alkotmánybíróságot és a Költségvetési Tanácsot kiherélték, a Számvevőszéket és az ügyészséget teljes kontroll alá vonták, a sajtót felvásárolták, a választási rendszert magukra szabták. Meggyengítették, sőt, szinte lehetetlenné a demokrácia működését. Közel harminc évvel a kommunizmus bukása után mintha visszaértünk volna a ´80-as évekbe. Abba már kár is belemenni, hogy milyen, minden eddigi kormányt megszégyenítő mutyik mentek az elmúlt 8 évben. Erdélyiként azt látom, hogy amióta 2015-ben a Fidesz az RMDSZ-t felvásárolta kilóra,

az erdélyi magyar közösségben is megbillentek az egyensúlyok.

Megszűnt a vita, ugyanazt a Budapesten írt maszlagot mondja mindhárom párt (az eddigi kettő helyett). Megszűnt a vita a sajtóban is, amelyet ugyancsak lehengerelt a magyar kormány és az oligarcháihoz közeli tőke. Lassan nincs már olyan lap vagy portál Erdélyben, amely közvetve vagy közvetlenül nem a Fidesztől függ.

Visszaléptünk az időben: politikai szereplővé léptek elő a történelmi egyházak, miután a masszív tőkeinfúzió az erdélyi egyházakat (különösen az Erdélyi Református Egyházkerületet) az RMDSZ-szel szinte azonos befolyású szereplővé tette. A magyar nyelvű iskola-, óvoda- és bölcsődehálózat jelentős részét uralják az egyházak, nélkülük a Sapientia és a PKE nem tud döntést hozni, lassan már törvénytervezeteket sem lehet majd megírni áldásuk nélkül, s értelmetlen, káros népszavazásokba is bele kell állni, ha úgy akarják.

Hogy lássuk, mekkora kárt okozott a narancsos lehengerlés Erdélyben, elég csak összehasonlítani magunkat a felvidéki magyarok helyzetével, ahol – mivel volt és van egy, a Fidesztől független hatalmi erő – továbbra is virágzik a plurális magyar társadalom, minden téren.

Jobbik: rájuk azért nem tudok szavazni, mert az égvilágon semmi hasznosat nem hoztak Magyarországnak az elmúlt 2 mandátum alatt. Nemzetközileg elijesztették a világot a magyar gárda neonáci képeivel, lépten-nyomon kibuggyanó antiszemitizmusukkal, rasszizmusukkal, cigányellenességükkel. Belföldön a végtelenül megosztó, uszító tematizálásukkal előkészítették a terepet a Fidesz elmúlt 4 évének. Szalonképessé tettek egy nyelvezetet, amelyet – talán az ő meglepetésükre is – a kormánypárt átvett, és őket sokszorosan lekörözte.

Erdélyiként nem tudom elfogadni a Jobbikot a fentiek mellett azért sem, mert a magyar szélsőjobboldali üzenet, az itt-ott kibuggyanó revizionizmus,

az Erdélybe zászlót lógatni leutazók haknijai csak bajt hoztak és hoznak ránk.

Nem tudom egyébként értelmezni a párt külhoni magyarokkal kapcsolatos politikáját sem. Azt mondják, támogatnak mindenféle autonómitörekvést, de a korábban állandóan előbukkanó revizionista, trianonozó üzeneteik mellett hogy lehet ezt komolyan venni? A revizionizmus a halál csókja az autonómia-küzdelem számára.

Ugyanakkor jogosan jegyzik meg, hogy míg a jelenlegi magyar kormány a külhoni magyarok jogainak a védelmezője szerepében tetszeleg, a valóságban alig áll ki ezek ügyeiért a kétoldalú kapcsolatokban. Az a kérésük is jogos, hogy a romániai pártok ne használják belpolitikai célokra a helyi magyarságot.

Ha mondjuk átaludtam volna az elmúlt 10 évet, most, a kampány közepén kelnék fel, és csak azt látnám a Jobbikból, amit most mond, akkor talán még le tudnám nyelni (bár szavazni rájuk így sem soha). De éber voltam, láttam, olvastam őket. Hiába az utóbbi évek látszólagos középre húzása, hiába a cukiságkampány, én nem tudom elhinni nekik, hogy jobbközép párt lettek, ahogy azt sem, hogy hirtelen megvilágosodtak külhoni témában. Tudjuk, kik vagytok, s ez nekünk a történelem során soha, semmi jót nem hozott sem Pesten, sem Kolozsváron, sem Marosvásárhelyen. A szélsőjobboldal minden kisebbség számára veszélyes.

Demokratikus Koalíció: ők egyértelműen a kampány nagy csalódása számomra. A várt európai hangvételű, nyugatos választási kampány helyett beálltak a hater pártok sorába, a külhoni magyarokban megtalálták a saját „migráncsaikat”, s az egész kampányukat ugyanúgy az utálatra, kirekesztésre építették, mint a Fidesz. Három hónapja kampányol a DK, de még mindig alig halljuk, hogy mit akar ez a párt tulajdonképpen.

Kampánykommunikációjuk nem a programjukról szól, hanem rólunk, külhoni magyarokról – programjukra rá kell keresni a honlapjukon, ha látni akarjuk. Kár, hogy az éles kormánykritika, a korrupcióellenes üzenet, a szekularista és a modern oktatásról szóló üzenetek

elvesznek a külhoniak ellen uszító sártengerben.

Így azt már tudjuk, hogy olyan sófalvi család is szavazni fog, amelynek tagjai nem is regisztráltak a választásokra, „ukrán” nyugdíjasok viszik el a magyarok nyugdíját, a Fidesz kampányhaknija („Békemenet”) százezres tömegeit erdélyiek és lengyelek adták össze (Báthory biztosan büszke lett volna!), illetve hogy egy maroknyi, elhomályosított arcú, horrorfilmzene mellett megszólaló, becsapott kolozsvári nyugdíjas a legnagyobb veszély a magyar demokráciára. Ennyire futotta a spin-doktoroktól. Magyarként már emiatt sem tudok rájuk szavazni.

Erdélyiként már külön erőt kellett vennem magamon, hogy megnézzem, mit akarnak velünk az uszításon túl. De nagyon nehéz olyan, amúgy értelmes mondataikra figyelni, mint hogy a Fidesz külhoni támogatása ugyanolyan oligarcharendszert épít a határon túl, mint otthon, hogy a Fidesz rátelepedése az RMDSZ-re jelentősen gyengítette annak befolyását Bukarestben, amikor explicite kijelentik, hogy nem akarnak semmilyen kapcsolatot fenntartani határon túli magyar pártokkal, vagy hogy nem támogatják a székelyföldi autonómia-törekvéseket (bár a kulturálisat igen). Na meg el akarják venni a szavazati jogomat. Erre hogyan lehet szavazni?

És akkor lássuk, kire szavaznék.

Az MSZP-t pár éve leírtam magamban. Látványos volt, ahogy nem heverte ki sem a 8 éves kormányzásának a korrupciós botrányait, sem a 2006-os őszödi beszédet, sem a 2011-es DK-s szakadást. A párt zuhanó spirálba került, otthagyták húzóemberei, otthagyta őket az értelmiség és a szakemberek nagy része. Elkövették a legsúlyosabb hibát, amit egy zuhanó párt tehet: karizma nélküli elnököt választottak, ráadásul háromszor egymás után.

Üzeneteik populista közhelyek sorozatává fajultak, az egy-két valamirevaló megmaradt arcukat mellékvágányon mutogatták csak. Ellenzéki oldalon a kezdeményezést átadták a DK-nak és a PM-nek. Fiatal arcuk alig volt már, úgy látszott, a párt egyetlen célja a megmaradás, a képviselői, polgármesteri helyek bebiztosítása a még meglévő embereknek. Váltópárt már nem akarnak lenni, nem tudnak, s az sem kizárt, hogy a lengyel szocdemek sorsára jutnak: mennek a levesbe a legközelebbi választáson.

Aztán jött Karácsony Gergely a Párbeszéd Magyarországért teljes friss lendületével, és megadott az MSZP-nek mindent, ami hiányzott: arcot, karizmát (Karácsony), hatékony ellenzékiséget (Jávor, Szabó) és jövőképet – talán. Legalább egy kampány erejéig úgy tűnik, hogy összeér az, aminek össze kell érnie: egy legalább 10%-os, társadalmi beágyazódással, országos hálózattal és pénzzel rendelkező hagyományos baloldali párt és egy lelkes, értelmes és hatékony fiatalokból álló, morálisan és értékrendileg vállalható, 1%-os balos pártocska.

Egyik mozgósít hálózatilag, a másik érzelmileg és intellektuálisan. A kettő együtt lett az, aminek egy magát váltópártnak remélő MSZP-nek lennie kellett volna az elmúlt 8 évben. A kormányváltáshoz már elkéstek ezzel az összeállással, de

a magyar baloldal megmentésére, esetleg megújulására

talán még nem. Nagy kérdés, hogy lesz-e ebből bármi április 8-a után. Alkalmi kaland volt-e, vagy összeolvadnak? A hátára tudja-e venni a Karácsony-Szabó-Jávor csapat a nehéz MSZP-s csomagot, le tudja-e nyelni az MSZP, hogy a megújulása és megmentése az, ha átadja a párt vezetését? Ha így tesznek, ezért tudnék most rájuk szavazni.

Erdélyiként szimpatikus volt számomra, hogy Karácsony Gergely eljött és kampányolt Erdélyben, túllépve az MSZP korábbi gátlásain. Nem sokan vették ezt komolyan ebben a kampányban, és nem sokan voltak olyan őszinték, mint ő. Emelem kalapom arra is, hogy az MSZP a kampány legelejétől bevállalta és nyíltan hangoztatta azt az álláspontját, hogy a külhoni magyaroknak pont úgy jár szavazati jog, mint a többi magyarnak, tudva azt, hogy ez sokakat zavar a saját szavazóbázisából is.

Kifejezetten szimpatikus számomra Karácsony azon javaslata, hogy a külhoni magyarok saját jelöltjeikre szavazzanak, és azokat juttassák be az Országgyűlésbe. Magam is ezt mondtam pár hónapja. Nehezen tudok fogást találni a határon túli magyar  támogatási rendszernek az átalakítási javaslatán is, ahol hosszú távú stratégia és szakmai kuratóriumok váltanák fel (vissza?) a jelenlegi kaotikus, stratégia nélküli, politikai vonalú leosztásokat. Továbbá elég pontosan felsorolták az utóbbi évek kisebbségi jogvédelmi problémáit és konkrét erdélyi ügyeit, illetve tisztán látják az autonómia-küzdelmek nemzetközi és hazai politikai kihívásait.

Az LMP kezdetektől fogva nagy kérdés számomra. A zöld mozgalmakkal és így az LMP-vel kapcsolatban ambivalens érzéseim vannak. Egyfelől szeretem a klasszikus ökológiai agendájukat, természet- és állatbarát vagyok. Nagyon szükségesnek tartok egy komoly zöld pártot minden demokráciában. Szeretem a szociális érzékenységüket, a lecsúszottak érdekeinek a folytonos tematizálását (nem csak populista kampányok szintjén). Szeretem a liberalizmusukat társadalmi kérdésekben, legyen az melegházasság vagy kisebbségek, menekültek jogai. Zavar ugyanakkor a már-már

szektás ragaszkodásuk néhány áltudományos érveléshez

(pl. GMO ellenzése) vagy a fanatizmusuk olyan ügyekben, amelyek sosem fehér-feketék (pl. külkereskedelmi egyezmények vagy az atomenergia).

De a nagy elvi kérdések mellett ugyanakkor látnom kell azt is, hogy az LMP mint politikai projekt a magyar demokráciának hasznára vált. Bár a harmadik útból láthatóan nem lehet váltópártot építeni, hisz az LMP harmadszorra is a bejutásért fog küzdeni, nem a 20-30%-ért, az nagyon jó, hogy bent tud lenni a parlamentben egy olyan párt, amely – mivel nem gyűjtőpárt, amely széles tömegeket akar megmozgatni – képes elvek mentén politizálni, képes túllépni a magyar politikai élet végtelenül beteg árokásási kultúráján, és tud tárgyalni mindenkivel, tud szavazni erre is, arra is, ha értelmes a javaslatról van szó.

Elnézve a mostani, már harmadik választási kampányukat, az LMP még mindig friss és hiteles tud maradni, ami nem egy könnyű dolog hattyúként ebben a krokodilok által uralt mocsárban. Ide menekülhetek, ha senki más nem vállalható fel.

Erdélyiként sem lehet sok okom panaszra. Az LMP hoz egy olyan középutas hozzáállást a határon túli magyar kérdéshez, amivel nincs mit vitatkozni. Nem vennék el a külhoniak szavazati jogát, átláthatóbbá, a helyi közösség bevonásával tennék hatékonyabbá a határon túli támogatáspolitikát, a román kisebbségi törvények alkalmazását tartják fontosnak, kifejezetten támogatják Székelyföld területi autonómiáját (s ez ügyben valóban felszólaltak többször az elmúlt években, a többi ellenzéki párttal ellentétben), sőt a környező országokkal való külpolitikában is meghatározónak tartják a határon túli magyarok ügyeit. Az LMP várhatóan el is éri az 5%-ot, tehát nem elveszett szavazat. Reális opció.

A Momentum villámként csapott be a magyar politikába több mint egy évvel ezelőtt a sikeres Nolimpia kampánnyal. Számomra a legelejétől nyilvánvaló volt, hogy a fiúk-lányok politizálni készülnek, amit a siker után pár héttel be is jelentettek. A magyar politika jelenlegi állapotában

kvázi lehetetlen küldetésre adták a fejüket:

felépíteni egy pártot egy év alatt, politikai sztárok nélkül, teljesen új, fiatal és nagyon fiatal arcokkal. Az LMP 2009-es teljesítményét is felül kellett múlniuk. Az induló ökopárt mellé már a legelején odaálltak az európai zöldek és a hazai értelmiségiek egy része. Továbbá ott volt a magába zuhanó SZDSZ pártot kereső választótábora, akik közül sokan végül az LMP-ben találták meg magukat (legalábbis az elején).

A Momentumnak nincs ilyen szerencséje. Maguk kellett tematizáljanak, a nemzetközi támogatottságuk elenyésző, még akkor is, ha elhívják az elnöküket ide-oda felszólalni. A kontextus is sokkal rosszabb, hisz közel tíz év után egy sokkal inkább jobbra tolódott, hiszterizált, kiégett politikai porondon kell kifaragni az 5%-ot, úgy, hogy a megmaradt balliberális tábor is jóval kisebb, mint az LMP indulásakor volt. Valóban külső, eddig nem szavazók tömegeit kell behozniuk, hogy bejussanak. Ha sikerül, nem kis teljesítmény lesz.

Programilag a Momentum hozza mindazt, amit egy valóban XXI. századi fiatalok által alapított párttól elvárni lehet: a tudásalapú társadalomtól a sokszínűség támogatásáig, a megújuló energiaforrásokra való építéstől a politika maximális transzparenciájának a követeléséig. Frissek, EU-pártiak, nem a múltban élnek, jövőt akarnak építeni. Zene füleimnek majdnem minden mondatuk.

S ha ilyen lesz a jövő határon túli magyar politikája, akkor azzal sincs semmi baj. Más liberális társaikkal ellentétben aktívan érdeklődnek a külhoni magyarok ügyei iránt. A szavazati jogot nemhogy nem vonnák meg, hanem ők is saját külhoni szavazókerületeket hoznának létre a határon túli magyaroknak, hogy azoknak teljes szavazata legyen.

Ők is a külhoni magyar támogatási rendszer átláthatóbbá tételét kérik, továbbá a határon túli magyarok jogainak a bővítéséért aktív külpolitikát is folytatnának, s rábíznák a határon túli magyarokra, hogy kiköltöznének-e Magyarországra vagy sem sem, támogatnák őket ebben is, abban is.

Idealizmus és realizmus normális keveréke. A Momentum egy ilyen „to good to be true” mozgalom. Kicsit olyanok, mintha Hollandiából pottyantak volna ide. S éppen ez a gond velük. 3-4% között mozognak már egy éve és ez valahogy nem akar 5-6% felé menni, így a választások előtt sem. A szavazat tehát kockázatos.

Erdélyi ügyekben a józan ész, terepismeret, érdeklődés hármas kombinációját

csak az MSZP-PM-nél láttam. A Fidesznél és a Jobbiknál van érdeklődés, de nincs józan ész, és felületes és torz a terepismeret. A DK-nál van józan ész, de nincs se terepismeret, se érdeklődés. A Momentumnál és az LMP-nél van józan ész, van érdeklődés, de nincs terepismeret.

Nos, egy héttel a választás előtt itt tartok. Tudom, kire nem tudok szavazni. Tudom, kire tudok: az eszem a kormányváltó pártot erősítené (MSZP) vagy legalábbis biztosra menne a szavazat hasznosításában (LMP), a szívem a legszimpatikusabbat választaná (Momentum). A döntést jó eséllyel a legutolsó pillanatban hozom meg.

Biztos csak egy dologban vagyok: azt a pártot kell választanom, amely Magyarországnak a legjobb, hisz ez a szavazat elsősorban a Magyarországon élőkről szól, azt kell választani, amely nekik a legjobb (de nekünk is elfogadható). Jó döntést mindenkinek!

Czika Tihamér jogász, publicista, az RMDSZ Szabadelvű Körének volt alelnöke. Jelenleg Brüsszelben él.


 

Fizess be az átláthatóságra, fizess elő az Átlátszó Erdélyre!

Havi 5 eurós rendszeres támogatás

Havi 10 eurós rendszeres támogatás

Havi 20 eurós rendszeres támogatás

PayPal azonosítónk: erdely@atlatszo.ro (erre akkor lehet szükség, ha nem az Átlátszó Erdély oldalon keresztül utalnál).

Ide kattintva tetszőleges, egyszeri összeggel is támogathatsz PayPalen keresztül.

Mégsem szeretnék PayPallel bajlódni. Más megoldás nincs?

Választhatod a banki átutalást is, ehhez az alábbi adatokra lesz szükséged. Fontos, hogy az internet banking felületen állítsd be a visszatérő (rekurrens) fizetési opciót, ha a bankod lehetővé teszi.

Lejes (RON) számla:
Asociaţia “Atlatszo Erdely Egyesulet”
RO71OTPV200000913457RO01
SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA
Cod BIC: OTPVROBU

 • Zulejka

  Sok minden ben egyetértek a poszttal, hészen mis ugyanebben a cipőben vagyunk, bár nagyobb tapasztalatunk és rálátásun k van a pártok vonatkozásában, mint kívülről látva.
  Azonban egy dologgal nem tudok egyetérteni: mégpedig a külhoni választójog ilyen módon történő megitélésével. Ezt a szisztémát Önök abszolut természetesnek fogadják el, mi nem minden vonatkozásában. A létjogosultságát sajnos nem tudta senki jól megideologizálni, de az biztos, hogy innen nézve ez a fidesz nem kevés pénzért vett szavazatvásárlása.
  Eddig is kaptak mindenféle kkulturális, oktatási, egyéb támogatás formájában, nagyon helyesen. de a fidesz megosztotta, szétdúlta az addig jól működő preferenciákat és jobboldali pártot alapított teljes “felszereléssel” a maga javára, aminek a hasznát rendszeresen be is vasalta az erdélyieken.
  Ma már nincs Markó Béla vezette, sokoldalú és szimpatikus RMDSz, csak a pénzért lihegő szavazóbázis.
  Ez ellen szól a DK, lehet, ez túlzottan agresszívnek tűnik, de sokunk véleménye az, ha a Londonban, Berlinben, Kanadában, stb . dolgozó magyarok csak komoly nehézségek árán, regisztráció + többszáz km megtétele után tud személyesen szavazni, tehát nem ugyanúgy levélben , mint pl. Kolozsváron, akkor ez már szemet kellene szúrjon mindenkinek, elsősorban Önöknek, és az egyenlőtlenségek miatt ki kellett volna kinyilvánítaniuk az ellenvéleményüket , ha jogosan ugyanolyan állampolgárnak érzik magukat.

  És felmérések, kimutatások alapján ez a véleménye mintegy 65-70 %-nyi itthonélő magyarnak is, igen, nagyon sok fideszesnek is, valahogy összhangba kellene hoznunk ezt az Orbán hatalmának megtartására szabott választási rendszert. Ezen dolgozik éppen az ellenzék, hogy ezen a rendszeren tudjon változtatni.
  A DK -nak is kompromisszumot kell hoznia ebben az ügyben a szimpátia visszaszerzése érdekében.,

  • Mongol Janos

   …..nos…ha maga erdélyi…és a szájára veszi a ripacs gyurcsányt és bandáját…szégyellje magát…ugyan mit hazudik itt felmérésekről??…hol látott maga ilyet?…a MAGYAROKAT láthatta március 15-én… de a patkányokat csak nagyítóval lehetett észre venni…akkor?…hol van az a 65-70 %…röhej…pfuj

   • Klára

    A 2014-es választáson 2,4 millióan szavaztak a Fideszre a 8 millióból! Kérem, kíméljen már meg minket, akik nem a Fideszre szavaztunk akkor sem és most sem fogunk, hogy kétségbe vonja magyarságunkat. A márc. 15.i “tömegről” pedig csak annyit, hogy fideszes kontóra (amúgy az egész magyarság adójából) fuvarozták fel csápolni, sőt külföldről buszoztatták és vonatoztatták jó részüket egy kellemes kirándulás reményében. Patkányokat pedig a csatornában keressen, mert ha én patkány vagyok, akkor Ön is az, mivel mindketten emberek vagyunk…legalábbis mindezt abból vonom le, hogy tud írni, beszélni…még akkor is, ha Ön borzalmas dolgokat állít itt :-)

   • Klára

    Íme, itt egy felmérés a határon túliak szavazati jogával kapcsolatban:
    http://kapcsolat.hu/cikkek/magyarok-nem-akarjak-hogy-hataron-tuliak-szavazzanak

 • Zulejka

  továbbá: “De az is jó lenne, ha magyar származásúként végre nem kéne égnie az
  arcomnak, amikor elmondom, hogy magyar vagyok. Mert mostanában sajnos
  ezt elég gyakran tapasztalom.”
  https://24.hu/belfold/2018/04/03/iden-elmennek-szavazni-a-kivandorolt-magyarok-csak-ne-egjen-tovabb-az-arcuk/
  Ezen is gondolkodjunk el, kedves Czika Tihamér, szavazzon bárkire, aki ,a felmérések alapján be tud jutni a parlamentbe és nem a fidesz mi is ezt tesszük.

  • Mongol Janos

   ……de azért jól éltek itt a NYUGALOMBAN…RENDBEN…igaz??…és ez nem jó nektek??…mit akartok jobbat?…hallottatok valamit??….szemkilövetést?…anarchiát?…

 • Jani.

  Tudjuk, Hogy ezt a választást nem a nép nyeri ,Tudjuk az fogja nyerni akit Náci Hatalom székbe ültetett, és az pedig egy náci szelemü Hazaárulo sváb lesz,,,

  • Zulejka

   ezt fejtsd ki részletesen, mert így nem érthető.

  • Mongol Janos

   ….huuuuuuuu jani…szerencsére a hangod nem nagyon ér ide…a pöcegödörböl…..mert látom…magas ez neked mint gilisztának a templomtorony….meg büdös is vagy…pfuj..

 • Gyenge Ádám

  Az Együtt kimaradt, pedig õk is tök normálisak. Sõt, több másik párt is átvette a javaslataikat a határon túli magyarokkal kapcsolatban (pl hogy ott is legyenek egyéni körzetek). 2013-ban õk voltak az elsõ magyarországi párt a Fideszen kívül, akirészt vett a székely szabadság napján.

 • Klára

  Ez egy nagyon okos és – sok szempontból – megfontolandó írás. Egy alapvető dologra viszont nem ad választ. Vajon az itthoni szavazásba bekapcsolódó erdélyiek, vajdaságiak, ukrajnai magyarok miként tudják lelkiismerettel bármely magyarországi pártra leadni voksukat, amikor többségüknek szinte semmilyen helyi ismerete nincsen a hazai förtelmes viszonyokról? Hogyan tudnak elszámolni lelkiismeretükkel, hogy a magyarországi magyarság nyakára 2014-ben az ő szavazatukkal került 2/3-dal egy diktatórikus párt (?) hatalomra, avagy jobban mondva egy bűnszervezet, ennek révén lebontva az addig valamennyire is demokratikus rendszert? Mit szólnának Önök, külhoni magyarok, ha mi annak idején beszavaztuk volna az Önök nyakára Ceausescut, Milosevicset, stb….ugyanis Orbánék szinte ugyanolyan elviselhetetlen despoták, mint ők voltak. Nem vagyok DK-ás, de erkölcsileg elítélem azokat, akik úgy szavaznak egy másik ország politikájára, hogy ők annak hátrányait nem, csak a korábbi adományok előnyeit élvezték…s azt féltve szavazzák meg nekünk ismét a diktatúrát.

  • Zsolt

   kérem, költözzön át valamelyik határon túli országba, s akkor majd megél egy fideszesnél sokkal szerencsétlenebb és kaotikusabb rendszert, s a másik oldalról is látni fogja a “vélt diktatúráját”. Egy székelyudvarhelyi fiatalember.

   • Ordas

    Tehát ha Önnek szar, legyen nekünk is az. Gratulálok. És tisztelettel kérem, ne Ön szavazza meg kibicként, hogy én mekkora szarban éljek.

    • Mongol Janos

     ….ordas eszméid vannak…ez a ripacs-kártevő gyurcsány dumája…a szemkilövető patkány hazaáruló bandájával…haver…JOGA VAN SZAVAZNI….akire akar…ezt már a MAGYAR NÉP eldöntötte….haver…

     • Klára

      Erősen téved, nem a magyar nép, hanem Orbán – egyébként az Önök segedelmével – a 2/3 birtokában összetákolt egy alaptörvényt, s korábbi álláspontját meghazudtolva, csupán hatalmi érdekeiktől vezetve, eldöntötte, hogy a határon túli magyarok is ugyanolyan jogokat kapnak, mint az itthoniak. Megspékelve azzal, hogy aki innen kivándorol, az csak tortúrák és komoly anyagi befektetéssel (utazási költségekkel) szavazhat, míg a határon kívül rekedt, magyar állampolgárságot kapottak levélben is…akkár még haláluk után is…mivel a kutya nem ellenőrzi.

     • Ordas

      Nem emlékszem arra, hogy a magyar nép bármit eldöntött volna. A Fidesz igen. Amúgy meg a véleményem és az eszméim legalább a sajátom, és udvariasan mondom el, nem pedig egy Gráci beteg hisztijét vonyítom hangosan. Önnek is szép napot.

    • Zsolt

     A külhoni szavazatok száma egy csepp a tengerben- legfennebb 1-2 listás bejutóra elegendőek. Úgysem ezek döntenek végső soron, ez inkább szimbolikus jelentőségű. Amúgy pedig minden más európai országban így szavaznak, pl. a Kanadában élő hollandok is szavaznak a hollandiai választásokon, nem beszélve a külföldön élő 5 millió románról, akik megszavazzák a sok bukaresti naplopót. Jómagam éltem már Németországban is, s dolgoztam az USA-ban is, mégis hazajöttem… (Székelyföldre, s nem Pestre- elvenni az ottani magyar testvérek állását, ahogyan Gyurcsány félemlítette meg Önöket annakidején). Ha pedig nem tetszik Önnek a tény, hogy én személyesen hálás vagyok azzal az egy szavazatommal annak a Fidesznek, amelyik állampolgárságot biztosított végre szinte 100 év Trianon után, mivel úgy érzi, jelenleg diktatúrában él, hát joga és lehetősége is van ugyanúgy kipróbálni más nyugat-európai társadalmakat, s ott élni akár, s majd onnan hazaszavazni :) Higgye el, egyik sem jobb a deákné vásznánál, s egyikben sincs kolbászból a kerítés, még ha a szociális rendszerük jobb is. Én úgy érzem, hogy a szavazati jogommal élve, az anyaországiakon segítek- merthát a legrosszabb szavazás a távolmaradás, nem?

     • Ordas

      Sajnos pont azt a hibát követi el, ami miatt azt kértem, hogy ne szavazzon. De joga van hozzá. Viszont joga van a hálán kívül tájékozódni is, hogy mit támogat azzal az 1 szavazattal. És Önön kívül még 350.000 ember…

   • Mongol Janos

    …..pontosan így…jól él itt a biztonságban…REND..van…gondolom van munkája is…de förtelemről beszélni….ugyan hol tapasztalt ilyet??..

   • Klára

    Kedves Zsolt! éppen ezzel a hozzászólásával igazolta abbeli álláspontomat, hogy Önnek, mint székelyföldi fiatalembernek nincs erkölcsi alapja más ország politikai berendezkedésébe beleszólni, mint olyannak aki csak “kivülről” látja az ottani történéseket. Attól, hogy Romániában mi a helyzet nem mi, magyarországi magyarok tehetünk, hanem Önök, akik ott szavazhatnak, dönthetnek a saját ottani dolgaikról. Ezen az alapon viszont én is elvárhatom, hogy ne Ön és az Önhöz hasonlóak döntsék el, mit is érzek én diktatúrának, ami ellen tenni akarok, de Önök folyton beleavatkoznak az itteniek akaratába azzal, hogy de jure, jogaikkal élve a nyakamba varrnak egy despota, hatalommániás, maffiózót, aki pl. márc. 15-én mindenkit megfenyegetett legutóbb azzal, hogy, azok , akik nem a Fideszre szavaznak, azok ellen jogi, politikai és erkölcsi elégtételt vesznek. Nos, mi ez ha nem egy agyament kormányfő diktatórikus kijelentése…megszüntettek már eddig is kormánykritikus újságokat, a maradékot a választások után tervezik ellehetetleníteni, benn van egy civil-ellenes törvénytervezet, amit, ha megválasztják őket, akkor olyan eszementségekre számíthatunk, hogy pl a Ferihegyi repülőtér 8 km körzetéből – saját elbírálásuk alapján – bárki kitiltható lesz…vagyis még az országot sem hagyhatja el, ha kormánykritikus, és kipécézte ez az eszement hatalom magának …sorolhatnám még tovább is.

  • János Lajos Csáky

   Nem ismered mi a diktatura , nem éltél benne

   • Mongol Janos

    …pontosan…fogalma sincs hogy mit beszél

   • Klára

    Már bocsánat, mit tud Ön rólam, hogy ilyen merészet állítson? 66. életévemben vagyok, azaz, tudom mi a diktatúra, mert abban nőttem fel.

  • Mongol Janos

   ….nincs ismerete a hazai “förtelmes” viszonyokorol???….huuuuu…kedves…ŐK A MAGYAROKRA szavaznak…még ha “förtelmes”viszonyok is vannak….különben te hogy bírod ezeket??…érdekelne hogy mi bajod??…ÉS KITŐL VÁROD……és mit?…

   • Klára

    Minek szól olyasmihez, amihez még egy értelmes mondatot sem képes összehozni? Milyen alapon ítélkezik, fröcsköl, amikor nem a lényegre válaszol, hanem csak személyeskedik és nem érvel?

    • Mongol Janos

     ….hm…bűnszervezet?….a fidesz?….és ezek?…Zuschlag…Hagyó…Hunvald…Gál…Wiest…Tátrai…Császi…stb…stb…ezek MIND korrupcióért JOGERŐSEN…elítélt ismert libsi-komcsik…most mondon maga 2 hasonló fideszest…nem megy??…akkor ki a korrupt bűnöző…marinéni…ill klára

 • John Donne

  Már attól féltem, egy árva józan érvelést sem fogok olvasni, a sok fenti, fizetett hirdetés mellett. Gratula, tetszett.

 • Andras Vagvolgyi

  Több magyarországi akarja a Fidesz leváltását, mint maradását. Elég erős indulatokat tapasztalok “anyaországiak” részéről a határontúli szavazókkal kapcsolatban. Ez eddig is megvolt, hogy az erdélyieket fideszes kádertartaléknak tartották, á la Orbán János Dénes. A Fidesznek, ha nem most, akkoris egyszer, hamarosan vége lesz, mint a botnak. Ezért remélem nem lesz megint 95%-nyi orbánista a határontúlról, mert az hosszú távon mérgezné az intermagyar kapcsolatokat. Évek óta Kolozsváron is élő “táposként” azt javaslom – ha nincs ellenzéki párt, akire szívesen és megfontoltan lehetne szavazni -, hogy aki a jövővel szemez, szavazzon érvénytelent. (Az érvénytelent megszámolják, tudható, hogy ennyien éltek az állampolgári kötelezettséggel, ugyanakkor protest is, elégedetlenséget fejez ki a politikai rendszerrel kapcsolatban. Én a 2010-es önkormányzati Pest megyei listáján tapasztaltam nincs kire szavaznom. Totalitárius szimbólumok rajzával – egy nyilaskereszt és egy sarló-kalapács – tettem érvénytelenné.)

  Karácsony Gergely egyébként Kolozsváron olyan választójogi reformról beszélt, ami megtartaná privilégiumai nélkül a határontúli választójogot – mert az egy többletjog, ha a kézdivásárhelyi szavazó levélben szavazhat, a magyarországi lakcímkártyával bíró Stradford-upon-Avon-i pedig tömegközlekedhet Londonig, hogy tízezredmagával sorbanálljon egy jót a követségen, igaz a kézdivásárhelyit megvették a Parlamentre kitűzött székelyzászlóval, a shakespearelandi meg nem az Orbánra szavazna. Viszont a kézdi szavazó nem feltétlenül tudja, hogy félember, félszavazattal, egyénire nem, csak listán szavazhat. Karácsony javaslata szerint lenne erdélyi, vajdasági, kárpátlajai egyéni hely a magyar Országgyűlésben. Szerintem ott a megoldás.

  • Mongol Janos

   ….te öregem…oda szavazol ahová akarsz…ha a MAGYAROKNAK valamikor rád lenne szüksége.-ne adj ISTEN-..akkor már késő lesz…és akkor a te hátadban is egy arab kés lehet…haver…

   • Klára

    Nem hinném, hogy csak az a MAGYAR, aki egyben fideszes-rajongó is. Ezzel a kijelentésévél épp azt igazolja, hogy a magyarországi magyarság töredéke (mintegy 2,5 millió fidesz-hívő) csak magát tartja magyarnak, no meg öles nyelvcsapásokkal a határon túliakat, minket pedig, akik utáljuk ezt a rendszert, már a magyarságunktól is megfosztanának…ha tehetnék. Mi ez, ha nem egy agyament politika, mi ez, ha nem egy agymosott, atyáskodó diktátor hatalmi mániája, aki még arra is képes, hogy százmilliárdokat költsön az adóinkból arra, hogy a Budai Várba rakja a székhelyét? No én ezzel, és ennek további várható folyamodványaival vagyok torkig. Nem akarok egy uram-bátyám, kiskirályos, haveri világban élni, s nem akarom, hogy kisebb fiam után még az unokáim is elhúzzanak innen, mert ilyen uralkodói/alattvalói mentalitású, nacionalista emberek és azt kihasználó kiskirályok, szervezett bűnözők határozzák meg az életét.

  • Ilona Kacsó

   Aki az egyik pártból csak úgy sétálgat át a másikba(vajon miért? meggyőződésből?vagy……?)annak az én szememben nincs hitele!

 • Mongol Janos

  …..huuuuuuuuuu…haver…2014-ben…erdélyi létedre az ellenzéki listára szavaztál.?…nem is vagy te MAGYAR….habár ott is élnek kártevők……a volt szdsz-re gondolok….most sem kell vacillálnod…haver…rád nem számít senki…