Az RMDSZ-perrel bekerültünk a legmenőbb romániai civil kampányok közé

200418_cere

A tavalyi év legütősebb jogérvényesítései közé került az RMDSZ gazdálkodásának átláthatóbbá tételéért indított kampányunk.

Az Átlátszó Erdély egyike azon civil szervezeteknek, melyeket díjazott tegnap a Centrul de resurse pentru participare publică (CeRe). A civil részvételi díjra az RMDSZ által kezelt közpénzek elköltésének átláthatóvá tételéért indított kampányunkkal pályáztunk – ezzel nyertük meg a „Transparenţa nu este în minoritate” (egyszerre jelentheti azt, hogy a transzparencia nincsen kisebbségben, illetve hogy kisebbségben nincsen transzparencia) nevű díjat.

A díjátadón elmondtuk, munkánk igazából csak most, az ítélet jogerőre emelkedése után kezdődik: célunk az, hogy tájékoztassuk az erdélyi magyar közösséget, mire költi az RMDSZ a közösség számára kiutalt pénzeket.

Azt szeretnénk, ha a közérdekű adatok használata – adatigénylések benyújtása és az arra kapott válaszok – a jövőben annyira széleskörűvé válna, hogy el is vesztené a hírértékét. Jó lenne, ha ezért nem járna díj, hanem ez az állampolgárok és a hatóságok közötti kommunikáció egyik formájává válna.

Győzött a nyilvánosság! Az RMDSZ-t közérdekű adatok kiadására kötelezték

A gálaest moderátora Mircea Toma volt
A gálaest moderátora Mircea Toma volt

A díjra összesen 36 kampányt neveztek, ezek közül tíz nyert a zsűri döntése alapján, további három kampány pedig különdíjat kapott. A nyertesek listájából az derül ki,

a zsűri kifejezetten díjazta azokat a helyi csoportokat,

amelyek helyi problémákat igyekeztek megoldani, de ugyanolyan elismerésben részesítette azokat is, akik helytől függetlenül bárki számára fontos kérdésben indítottak országos kampányt.

Nem is gondolnánk, hányféle hatóságot és döntéshozót kellett megmozgatnia és a maga pártjára állítania a bukaresti HaicuBicla egyesületnek, hogy egy pár méteres kis gyaloghidat építhessen a Herăstrău tó egyik csücskébe, hogy ne csapja agyon a közeli vasúti hídon az áram azokat, akik egyszerűen csak meg szeretnék kerülni a fővárosi tavat.

Vagy mekkora küzdelmet folytat egy iași-i háromgyerekes anyuka, aki miután gyerekeivel hét évig élt fenyegetve egy tömegszálláson, most kevésbé szerencsés szomszédainak segít kikerülni onnan.

Az összefogás ereje volt az idei gála kulcsszava, nem véletlenül díjazták azokat a călărași-i tanulókat, akik saját diákegyesületet alapítottak, és kiharcolták, hogy

az önkormányzat tartsa be a törvényt,

és fedezze a buszbérletek árának felét a város összes tanulója számára. Radócban különböző területeken aktív önkéntesek fogtak össze, hogy ingyen megcsinálják a városháza honlapját és egy olyan városi applikációt, amelyben a lakosok jelezni tudják a hatóságoknak a helyi gondokat, a turisták pedig a látnivalókról, eseményekről értesülnek.

Hajszállal győzte meg a médiahatóság tagjait a SAMAS egyesület, hogy a kisbabák szoptatására való felhívás nagyon is közhasznú információ, és országos csatornákon, akár focimecccsek előtt is érdemes futtatni a hirdetést arról, mennyire jót tesz a babáknak az anyatej életüknek legalább az első hat hónapjában.

A 2018-as Gala Premiilor Participării Publice díjazottjai
A 2018-as Gala Premiilor Participării Publice díjazottjai

Országos kampánnyal érte el a WWF is, hogy Romániában most már tilos vadállatokat felléptetni cirkuszi számokban.

Nagyon kemény kampányokat folytatnak helyi zöld csoportok nagy és tőkeerős cégek ellen, és ezek még korántsem lefutott ügyek.

A szebeni horgászokat sorra pattintották le

a helyi és országos hatóságok, amikor mindenféle eszközzel jelezték, mekkora környezetpusztítást okoznak a törpe vízerőművek építése a hegyi folyókon, patakokon. Ezért elmentek egészen Brüsszelig, az Európai Bizottság pedig 2015-ben kötelezettségszegési eljárást indított Románia ellen. A hazai törvényhozás két évvel később szigorította a víz törvényét, így már a vízerőművek építését tervezőknek sem éri meg kiszárítani a hegyi patakok medrét.

A Zsil völgye viszont továbbra is veszélyben van: Călin Dejeu és barátai hiába tudták bizonyítani a bíróságon, hogy a Hidroelectrica törvénytelenül építkezik a nemzeti parkban (33 km hosszan akarja betemetni a folyót, és 90 százalékkal csökkenteni a hozamát a mederben), az energetikai cég az építkezést jogerősen megtiltó bírósági döntés ellenére időnként folytatja a munkálatokat. Dejeu kampányának köszönhetően viszont 30 ezer ember lesi, mikor és hogyan tudja a törvény és az ítélet betartatására szorítani a hatóságokat.


Fizess be az átláthatóságra, fizess elő az Átlátszó Erdélyre!

Havi 5 eurós rendszeres támogatás

Havi 10 eurós rendszeres támogatás

Havi 20 eurós rendszeres támogatás

PayPal azonosítónk: erdely@atlatszo.ro (erre akkor lehet szükség, ha nem az Átlátszó Erdély oldalon keresztül utalnál).

Ide kattintva tetszőleges, egyszeri összeggel is támogathatsz PayPalen keresztül.

Mégsem szeretnék PayPallel bajlódni. Más megoldás nincs?

Választhatod a banki átutalást is, ehhez az alábbi adatokra lesz szükséged. Fontos, hogy az internet banking felületen állítsd be a visszatérő (rekurrens) fizetési opciót, ha a bankod lehetővé teszi.

Lejes (RON) számla:
Asociaţia “Atlatszo Erdely Egyesulet”
RO71OTPV200000913457RO01
SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA
Cod BIC: OTPVROBU

 • Zsirinovszkij

  Jelentsünk ki egy tényt, pl. a cikkből “Oroszország a hidegháború elbukásával (1991) legalább egy évtizedig nem talált magára, képtelen volt bármilyen ideológiát vagy kormányzati-működési modellt exportálni.” Most tegyük fel a kérdést, hogy miért és ez kinek jó? Hát nem a soros fajtáknak, a pénzoligarchiának, akiknek a tulajdonában van a média ami az ő politikai céljaikhoz szükséges propagandát károgja. Az alapítványok, amelyek a civil szervezeteket pénzelik, mind-mind a globális elit tulajdona. Miért kellene hagyni, hogy a külföldről pénzelt senki által meg nem választott szervezetek felfordulást keltsenek, a törvényesen megválasztott kormányokat támadják. Ehhez nincs joguk, mert őket senki nem választotta meg. A k@rva édes anyjukat. ёб твою мать!

 • Juhász Gábor

  Köszönjük, értékes írás!

 • Péter István

  Az emberiség történelme a gyakorlatban nem más, mint
  egy hatalmas kiszorítósdi küzdelem, amelyben az etnikumok, vallások, kultúrák és ideológiák folytatnak kíméletlen véres háborút és/vagy mindennapi hadakozást a területi, a regionális és a világ szintű uralomért, dominanciáért. Az eszközök és a módszerek az adott kor jellemzőinek megfelelően alakulnak és változnak. Noha, az erőszakkal való fenyegetés és annak a tényleges megvalósulása továbbra is igen jelentősnek mondható időközben, a hódítás, a leigázás és az érdekszféra kiszélesítése más, szellemi, kommunikációs, szervezési és információs megoldásokkal is bővült, ami leggyakrabban az úgynevezett nem kormányzati, vagy civil szervezeteknek álcázott egységek és hálózatok tevékenysége által megy
  végbe. Értelemszerűen, az érintett országok lassan már ezeket a veszélyeket is felismerik és elkezdenek védekezni a szabadság, az emberi jogok és a demokrácia meséjébe burkolódzó ügynök- és diverzáns szervezetek ellen.

 • DatAss

  Elszabadultak a narancstálibok!

 • TZ

  A véleményem kifejtése előtt (további indoklásként) visszautalok a korábbi cikkekhez írt hozzászólásaimra (például itt: http://hvg.hu/gazdasag/20170415_Nemzetbiztonsagi_riziko_magyar_irani_nuklearis_megallapodas#article-comments és itt: http://hvg.hu/itthon/20170417_Cegledi_Illuziok_helyett_valasztasi_torveny_bojkott és itt: http://hvg.hu/itthon/20170308_Gyurcsany_hianyolja_a_gyurcsanyozast#article-comments )

  ~ Az Orbán-rezsim aljas tervei ~

  Fontos leszögezni: Orbán is csak egy báb (még ha neki ez nem is esett le eddig) – valójában egyre többször válik nyilvánvalóvá a kiszolgáltatottsága. A “segítői” pedig nem barátságból támogatják, s céljaik elérésében sem pótolhatatlan a személye. Sőt, egy bizonyos ponton túl már épp a “segítői” állíthatják félre, hogy becseréljék egy még rosszabbra … ha nem előzzük meg őket!

  Orbán eltávolítható – de ehhez előbb ki kell lépni az általa kreált “valóságból”! Bármennyire hangozzék bizarrul, NEM Orbán legyőzésén kell első sorban erőlködni, hanem a korszakos kihívásokat HELYESEN felismerve megfelelő alternatívát kell kínálni és ehhez megnyerni a közvélemény együttműködését. Nem tagadom, megdöbbentően hangozhat, de Orbánt mintegy “másodlagosan” lehet legyőzni – kvázi járulékos következményként…

  Orbán nem engedhet, hiszen ez számára (valamint környezete számára) a teljes egzisztenciális, morális kudarcot, üldöztetést és börtönt jelentené – ezért (a kóros személyiségéből is adódóan) küzdeni fog, körme szakadtáig. A Parlamenten még tavaly sikeresen átpréselt “terrorvészhelyzet” funkciója, hogy a “Tákolmány” megfelelő módosításai alapján az államfő erősebb jogköröket kaphasson. Akkorára ugyanis már korántsem biztos, hogy Káder János lesz az államfő (erről szólt a nem túl rég zajlott elnökválasztási hajcihő is). Ezért szükséges a Putyin-Medvegyev páros által már sikeresen bemutatott pártánc előkészülete (emlékezzenek vissza rá!) – ugyanis Orbán majd szintén kicsit visszalép, Lázár szorosan előre. Lázár, már miniszterelnökként (a birkák etetése gyanánt, megnyugtatásul), mint egy reformfideszesként (kvázi reformkommunistaként), majd a változás ígéretét lebegteti, s eközben, mintegy mellékesen, Orbán Viktor előlép fővezérnek. S ekkor vesznek majd újabb lendületet az események:

  Kubatov-legények akciója/kiprovokált incidens ➜ veszélyben a nemzet ➜ “fokozódás” ➜ életbe lép a “Tákolmány” módosítása ➜ Orbán megkapja a diktatórikus hatalmi jogköröket ➜ kicsit még habosítani kell, le kell foglalni a népet ➜ eközben megértetik velünk, hogy hatékonyabb lehetne Orbán, csakis értünk (közben már mindenki beijedve, sápadtan lapít) ➜ Orbán (nem kevés erőszakkal) megkapja a plusz jogköröket ➜ lassan nyíltan kezd formálódni az új rendszer, melynek nevet is adhatunk ➜ diktatúra, melynek diktátora (királya, vezére): ➜ Orbán Viktor kormányzó úr!

  Az instabilitás, viszály, “terrorizmus” és Orbán emelkedése kölcsönös egymásrautaltságban léteznek, egymás nélkül kimúlnának. Éppen ezért tévedés Orbántól várni a megoldást, nyugalmat, biztonságot!

  Orbánék nagy öngólt is lőhetnek a teljes vehemenciával, és Jobbikos segédlettel átpréselt “terrorhelyzetes” módosításukkal.
  Teljesen nyilvánvaló, mint ahogy eddig, az elmúlt évek során: a Fidesz képtelen statikusan uralni a “politikai térfelet”, ezért kénytelen rendszeresen akciózgatva, égő fáklyával előrohanva – s a Jobbik veszélyes szólamait üvöltözve – előgyújtogatni a néphangulatot, ezzel próbálva kifogni a szelet annak vitorlájából. Mára már nincs a Fidesznek igazi ellenszere a szélsőjobb ellen, kizárólag a konkurense kampányát plagizálja – vagyis lényegében a majdani szélsőséges fordulat útját egyengeti!
  Orbán Viktor nagyon buta, rövidlátó és korlátolt képességű politikus, aki önteltségében nem akarja észrevenni, hogy egyre vadabb vizekre evez a mindinkább széthulló ladikjával. Az elmúlt évek során sikeresen felszámolták a demokratikus intézményrendszer alapjait, amiket meghagytak (ha meghagytak), azok csupán felszínes mázak – álcázás gyanánt. Lényegében Orbán megkreálná a maga, végleges egyeduralmát – s ennek érdekében lassan már szó szerint belebetonozza trónját az ország félresiklatott közjogi rendszerének csúcsára.

  >>>Csakhogy, itt van a hiba! Mi történik, ha Orbánt mégis csak “kilöttyentik” a trónusból? Mi történhet akkor? Mi várhat az országra?<<<

  A "terrorvészhelyzetes tákolmány-módosítással" még inkább sebezhetővé vált a magyar jogállamiság. Mi történik ugyanis egy ilyen, önkényesen bevezethető szükségállapot során? Mi történik akkor, ha Orbán (hiszen kétség sem férhet hozzá, ő szeretne addigra fővezérré válni), a gondosan megkreált, szükséghelyzet keltésén alapuló, teljhatalmi kísérlete során valamiért mégiscsak kipottyan az "aranytrónusból"?
  Mi következhet ezután, egy olyan szoros dramaturgiájú eseménysorban, mely mint egy hólavinaként görgeti magával előre a benne rekedteket? Képes lehet ekkor már a józan ész, a racionalitás befolyásolni az önmagunk generálta folyamatokat? Aligha!

  Gondoljunk bele ismét: mi történik, ha Orbán kihullik trónusából? Vagyis már a hadsereg legfőbb vezetője esik ki – miközben a hadsereg minden értelemben (jogi, gyakorlati, hatalmi) élesítve van, helyzetbe került?

  De menjünk tovább, hogy rámutassak az eddig szóba nem hozott szempontokra – a hazai és európai helyzet eleve generált, s ebben jelentős szerepet játszik az orosz titkosszolgálat sokszor már alig leplezett tevékenysége (hsz.: http://hvg.hu/tudomany/20170325_orosz_trollgyar_kreml_propaganda#article-comments ). Ők támogatják a szélsőségeket, köztük a Jobbikot is. A megosztottság, instabilitás, viszályok keltésében érdekeltek – veszélyes dolog velük barátkozni. Attól, mert Orbán eddig kuncsorgó kutyaként megalázkodott Putyinnak, még nem jelenti azt, nem biztosítéka annak, hogy az oroszok meg akarják védeni Orbán rendszerét (melyet egyszerű diplomáciai/hatalomtechnikai eszköznek tekinthetnek).
  Nekik bizonyos szempontból (csakúgy, mint anno a "Generalisszimusznak") értékesebb lehet a céljaik elérésére egy erősen fasiszta, nemzetiszocialista változás – melyet majd levernek, s eközben "felszabadítanak". Ismerős történet, nemde?
  Vagyis a korábban említett fordulatok (melyek pont az "orbáni szélárnyékban" lopakodó szélsőjobbot támogatják), épp kapóra is jöhetnek az orosz diplomácia számára. Putyinnak is kell lassan a háború, mint a falat kenyér, s ki mástól kaphatná ezt meg előbb (ki más provokálhatná ezt ki, kikaparva a gesztenyét a parázsból) – mint a hazai szélsőségeseinktől! Ez utóbbi forgatókönyv alapján már Orbán egészsége sem kiemelt szempont, a milliárdos közpénzen futtatott magán-testőrségében pedig (ott is) hemzsegnek az FSZB ügynökei…

  [Szeretném egy rövid eszmefuttatásra felhívni a figyelmüket Ungváry Krisztián tollából: http://index.hu/tudomany/tortenelem/2016/06/29/ungvary_krisztian_molotov-ribbentrop_paktum_sztalin_a_szovjetunio_felelossege_a_ii._vilaghaboruban_a_becsapott_csalo/ Javaslom, hogy olvassák úgy, mintha napjainkban játszódna (megfelelően felcserélve a személyneveket), biztosan azonnal feltűnik a megdöbbentő hasonlóság! Talán nem is véletlenül, hisz Putyin is a bevált recepthez nyúlt vissza. Különösen ajánlom a "szociálfasizmus" értelmezését az Ungváry-cikk alapján!]

  ~ Az Orbán-rezsim metamorfózisa ~

  A jelenlegi rendszer nyíltan még nem lehet diktatórikus – igyekezniük kell ennek leplezésére, kimagyarázására, elmaszatolására… Viszont egy megfelelően generált eseménysorral már közelebb kerülhetnek a hőn áhított rendszerük elfogadtatásához (no nem a nyugati közvélemény, leginkább a hazai népesség előtt).

  Az aktuális nyilatkozatok, kommentek alapján mind markánsabban körvonalazódik a kormánypropaganda fő csapásiránya (s ennek mentén feltételezhetőek a rezsim lehetséges lépései is). Egyre több megnyilvánulásnál tapasztalom a folyamatos párhuzam sulykolását a jelenlegi ellenzék, az Orbánnal elégedetlenek és a közel egy évszázada lezajlott őszirózsás forradalom, majd annak folytatása, a Tanácsköztársaság között. (Gondolom a "hazaárulózás" mára már senkinek sem újdonság, különösen a Népszabadság egykori főmunkatársa, Bencsik elvtárs szájából.)
  Végül is Orbánnak mindegy lehet: egy "álterroros" műcirkusz, vagy egy szándékosan szított, eszkalálódó lázadás – mindegy, csak ő reagálhasson, s végül a megmentő szerepében tetszeleghessen.

  Mi van, ha Orbán is épp egy imitált "őszirózsás forradalom" kiprovokálására hajt? Mire húzhatná rá ezt az erőltetett klisét? Mondjuk a menekültek (EU-egyezményben vállalt) beengedésére? Ezzel két legyet üthetne egy csapásra:
  – az ország eleget tenne a minimális kötelezettségének;
  – miközben a "migráncsbarátok" válnának az újabb ellenséggé (Bájerzsóti "kohnbélái"), akik ellen a haza védelmében léphetne fel, s ekként juthatna a kormányzóság lehetőségéhez.

  Gondoljanak bele! Vegyék számba a legutóbbi időszak botrányait! Egyre látványosabbak, egyre ingerlőbbek, irritálóak – mintha már egymást akarnának túllicitálni. Folyamatosak a társadalmat nyíltan arcon köpő megnyilvánulások, a hatalmi arrogancia. Vajon ez a véletlen műve lenne? Aligha. És szerintem Orbán sem ennyire ostoba. Akkor viszont mire fel ez az egész?

  Miért ne szerethetne maga ellen egy (lehetőleg erőtlen) felkelést Orbán Viktor – hogy azt könnyedén leverve a megvezetett birkáit megetethesse? S mintegy színházi előadás katartikus tetőfokán, megjelenik a megmentő: Orbán Viktor kormányzó úr – elhitetve: Magyarország önkényuralmi rendszere történelmi szükségszerűség, indokolható következmény. Ezáltal pedig már nyílttá tehetné önkényuralmi rendszerét, legalábbis kényszerűen elfogadtatva azt a hazai lakossággal.

  Ez lenne a korábban megfogalmazott folyamat: az Orbán-rezsim metamorfózisa!

 • http://www.vasalobolt.hu Csepp a tengerben

  Egyszer mindenhol megnyilnak a kapuk

  • trisel

   Kivéve Magyarországon. Ott éppen záródnak.